fbpx

FRISS HÍREK

A kormány honlapja szerint a pedagógusok elveszik az oltást az idősek elől

- Advertisement -
Ha kell, a kormány a pedagógusokból csinál bűnbakot ebben a válságos helyzetben, amikor épp ellenkezőleg, szervezettségre, empátiára és odafigyelésre lenne szükség. Hétfő éjfélig regisztrálhattak a pedagógusok a soron kívüli oltásra, miután a két nagy pedagógus szakszervezet is azt követelte, hogy minél előbb oltsák be az oktatásban dolgozókat, ha valóban ki akarják nyitni áprilisban az iskolákat.
Azért soron kívüli, mert az eredeti tervben nem számoltak a mintegy 120 ezer fővel, akiken az iskolák napi működtetése és a közelgő érettségi vizsgák lebonyolítása is múlik.

„A pedagógusok oltási programjához szükséges vakcinákat a regisztrált idősek oltására tervezett vakcinakészletek átcsoportosításával lehet megoldani”

– figyelmeztetett kétszer is a hivatalos kormányzati koronaoldal, először pénteken, majd vasárnap. A regisztrációs tudnivalók közé bújtatott mondatot szó szerint átvette a sajtó egy része, az állami média honlapján ezt emelték ki a hír címében.
Pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a várandósok oltását. Szombattól az orvosi egyetemek külön oltópontokon, soron kívül fogadják a várandós és a szoptató anyákat, ahova háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket. Átcsoportosításról nem esett szó.
„Az ország működőképességének biztosítása érdekében” egyes csoportokat már az oltási terv első változatában előrevettek, így a rendőröket, a katasztrófavédelmi dolgozókat és a katonákat. „Határvédelemnek lenni kell, közrendvédelemnek lenni kell”– indokolta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. Velük együtt oltották a politikusokat is, olvasható a 444.hu összefoglalójában, ami arra is kitér, hogy Gulyás Gergely miniszter még a március 18-i kormányinfón azt mondta, az érettségiztető tanárokat sem veszik előre.
Miután kiderült, hogy előreveszik a pedagógusokat, Orbán és Gulyás is úgy beszéltek erről, mintha a fogukat húznák. A kormány nem először választja ezt a felemás kommunikációt. A miniszterelnök egyszerre méltatta  őket („nagyon fontos munkát végeznek, tán a legfontosabbat”), de azért figyelt arra, hogy „nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban”.
A pedagógusokat jó néhány országban előrevették az oltási rendben abból a megfontolásból, hogy minél biztonságosabb körülmények között működtethessék az iskolákat.
Tegnap beszámoltunk arról, hogy regisztrált kecskeméti pedagógusokat oltásra hívták és Pfizert kapnak.

A kormányt biztosítsa minden pedagógus és oktatásban dolgozó számára a biztonságos munkavégzés feltételeit és ha ez teljesült, akkor nyissanak csak az iskolák

Ezt kéri négy szakszervezet (PDSZ, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete) közleményben, amiben arról írnak még, hogy a jelenleg engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer, a Szputnyik és a Sinopharm második adagja 3 hét múlva adható be. Ezt követően a lehető legnagyobb védettség kialakulásához pedig még 2 hétre van szükség. Mindezek miatt azt kérik, hogy:
a kormány ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor egy olyan fiktív dátumhoz, amikor az oktatásban dolgozók sokaságának védettsége biztosan nem elégséges, hanem az egy hétvége alatt megszervezett tömeges oltás után biztosítsa az immunizációhoz szükséges megfelelő időszakot. Fontos, hogy a tömeges oltáson való részvétel ne lehessen a megfertőződés forrása, biztosítsák a távolságtartást és a higiénés követelmények betartását. 
Nem ezen a 3 héten múlik, hogy a magyar gyermekek milyen eredményesen oldják meg a kompetenciamérés vagy a PISA-teszt feladatait. Viszont sok tanár és oktatásban dolgozó, valamint családtagjaik élete és biztonsága múlik e pár héten.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...