fbpx
15 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Csúsztatásokkal üti a Momentumot és Bodrozsán képviselőt az önkormányzati sajtó

- Advertisement -

Szintet lépett az adóforintokból működő önkormányzati sajtó. Eddig az -elméletileg- piaci alapon működő kormánypárti hírportálok támadták annyira direktben az ellenzéket, mint ahogyan most ezt megtette a Kozák Polett által vezetett csapat.

Megnyirbálná a családtámogatási intézkedéseket a Momentum

Állítják cikkük címében, majd a következő kijelentések szerepelnek az írásban:

  1. Elvenné az eddigi családtámogatási rendszer több elemét a Momentum. Erről a párt elnöke beszélt az ATV-ben.
  2. A politikus kijelentette, amennyiben kormányra kerülnek, megszüntetik az otthonteremtés több ma is érvényben lévő elemét, ennek további részleteiről az ellenzéki pártokkal egyeztetnek még.
  3. Fekete-Győr András azzal indokolta álláspontját, hogy szerinte nem célravezetőek a kormány intézkedései.
  4. A fiatal családok támogatásának megvonására az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál is van példa. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere egy húsz éve működő támogatási formát, a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatását szüntette meg
  5. Éppen az újpesti önkormányzatnál dolgozik egyébként Bodrozsán Alexandra, kecskeméti önkormányzati képviselő is, aki köztisztviselőként segíti Déri Tibor polgármester munkáját. Amíg a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatását megszüntette a városvezetés 2021 februárjában, addig a fiatal kecskeméti politikus lakáshoz jutását 2020-ban segítették.

Vegyük sorra ezeket. A Momentum elnöke március 9-én beszélt az ATV-ben arról, hogy a mozgalomnak megvan az előválasztási programja. Bár nem linkelték a cikkben ezt a videót, de minden bizonnyal erre utaltak. Érdemes megnézni, mert utána is erről lesz szó cikkünkben. Kiszedtük az erre vonatkozó részletet, így nem kell az egész beszélgetést megnézni.

forrás: ATV

Csúsztatás 1. – A családtámogatási rendszer több elemének elvételéről

Ebben a beszélgetésben nincs olyan kijelentés, hogy elvennék a családtámogatási rendszer több elemét. Arról valóban beszélt Fekete-Győr András, hogy lesznek olyan intézkedések, amelyek maradhatnak a jelenlegiek közül. De arról nem volt szó, hogy a többit megszüntetik. Mert ebből a mondatból még az is következhet, hogy néhányat átalakítana a Momentum.

Csúsztatás 2. – Az otthonteremtés több, ma érvényben lévő elemének megszüntetéséről

Ez szorosan kapcsolódik az előzőhöz. De nem mondott olyat, amit az önkormányzati sajtó állít. Tehát nem jelentette ki Fekete-Győr András, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, megszüntetik az otthonteremtés több, ma is érvényben lévő elemét. Változatlanul csak annyit mondott, hogy „lesznek olyan dolgok, amelyek maradhatnak”.

Csúsztatás 3. – A kormány intézkedéseinek nem célravezető voltáról

Miután azokról írt az önkormányzati sajtó, hogy a Momentum megszüntetné, megnyirbálná, elvenné a jelenlegi támogatások egy részét, azt állítja, hogy a Momentum elnöke ezt azzal magyarázta, hogy a kormány intézkedései nem célravezetőek. A beszélgetésben az hangzott el, hogy a kormány gyermekvállalást ösztönző céljai nem telejsültek. Miután tehát nem beszélt semmilyen megnyirbálásról, ezt nem is indokolhatta azzal, hogy a kormány intézkedései nem célravezetőek, és ezért kellene megszüntetni a mostani lehetőségeket. A Momentum szerint egyébként akkor vállalnak majd gyereket a magyarok, ha a szüleiknek nem kell heti 40-45 órában robotolniuk, hanem csak 32-34 órát dolgoznának.

Az igazság nem teljes kibontása – egy újpesti rendelet megszüntetésénél

Déri Tibor Újpest momentumos polgármestere valóban megszüntette a fiatal házasok első otthonhoz jutási támogatását. Erről a veszélyhelyzet alatt döntött nem olyan régen. Ugyanakkor az önkormányzati sajtó azt már nem írta le, hogy azért döntött így Déri Tibor, mert a koronavírus okozta válság miatt az önkormányzatok lehetőségei beszűkültek, és a kötelező feladatokra kell koncentrálni, az önként vállalt feladatoknál pedig sorrendet kell felállítani. Miután állami szinten a fiatal házasok több támogatást is kaphatnak, ezért döntött a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről.

Hasonló cikkünk:  Jobboldali kihívót kap a Fidesz, bemutatta kecskeméti polgármesterjelöltjét a Kiskun Lokálpatrióta Egyesület

Csúsztatás 4. – Arról, hogy mikor és milyen körülmények között kapott Bodrozsán Alexandra lakást Újpesten

Bodrozsán Alexandra valóban köztisztviselőként dolgozik az újpesti önkormányzatnál. Ugyanakkor nem 2020-ban, hanem 2019-ben, és nem segítették, hanem egy nyilvános licitre bocsátott lakásra kötöttek vele bérleti zerződést, miután bár 22-en jelentkeztek a nyilvános licitre, de a lakást senki nem tekintette meg végül. Erről jegyzőkönyv is készült. Amennyiben egy nyilvános lakásbérleti pályázat sikertelenül zárul, a belső szabályzat szerint azzal kötnek szerződést, aki először jelentkezik rá. Bodrozsán Alexandra bérleti szerződését 2019 decemberében írták alá. Vagyis akkor, amikor Magyarországon a kanyarban sem volt a koronavírus, és semmilyen megszorításokat nem kellett elszenvedniük az önkormányzatoknak. Tehát semmilyen formában nem hozható össze a polgármester 2021. februári döntése a fiatal házasok támogatásának megszüntetéséről egy 2019 decemberében aláírt lakásbérleti szerződéssel. Ez csupán hangulatkeltésre jó. Egyebek mellett, amikor Déri polgármester megszüntette a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatását, Bodrozsán már nem is lakott a lakásban, mert előtte egy hónappal megszűnt a bérleti viszony közte és az UV Zrt. között közös megegyezéssel. A cikkben amúgy az önkormányzati tízmilliókból működő és a még néhány napja a város hivatalos honlapjának a címét használó Keolra hivatkozva azt írták, hogy Bodrozsánnak soron kívül utaltak ki egy lakást, de a fentiek értelmében ez nem igaz. A szerződés szerint Bodrozsán a lakásért havi több, mint 130 ezer forintot fizetett, ameddig benne lakott.

Amiről valóban beszélt a Momentum elnöke, de az önkormányzati sajtó nem írta le

Egyetlen konkrétumot említett Fekete-Győr András az ATV-s interjúban ennél a résznél, mégpedig azt, hogy a Momentum radikálisan megemelné a családi pótlékot, amely 2010. óta változatlan mértékű. Mint mondta, a koalíciós partnerekkel lehet arról vitázni, hogy ez kétszeres vagy háromszoros emelés legyen. Ez azonban nem került bele az önkormányzati sajtó cikkébe.

A cikk után az önkormányzati sajtó vezetőjéhez fordultunk, és feltettünk neki néhány kérdést a konkrét írásról, és arról, hogy milyen hozzáállás várható tőlük a kampányidőszakban, de a megadott időpntig nem kaptunk válaszokat.

1. A kecskemétiek pénzéből működő önkormányzati sajtó miért érzi úgy, hogy az újpesti önkormányzat polgármesteréről, és az ottani rendeletekről kell cikkeznie?
2. Az említett ATV interjúnak melyik részéből következtettek arra, hogy megnyirbálná a családtámogatásokat a Momentum?
3. A konkrétumként említett családi pótlék emelése miért nem került bele a cikkbe?
4. Leellenőrizték-e a Keol értesülését, mielőtt hivatkoztak arra, hogy Bodrozsán Alexandrának soron kívül kiutaltak Újpesten egy lakást?
5. A cikket magától írta a szerkesztőség, vagy bármilyen utalás érkezett kívülről, hogy ezt a cikket meg kellene írni?
6. Tervez-e hasonló cikkeket, hasonló stílusban az önkormányzati sajtó az ellenzéki politikusokról a közelgő választási kampányban?
7. Ön szerint a kecskeméti ellenzék a választási eredménynek megfelelő mértékű szereplési lehetőséget kap az önkormányzati sajtóban?

Amennyiben mégis érkezik válasz, tertmészetesen azokról beszámolunk. Az 5. pont inkább egy költői kérdés csupán. Hiszen nem kell különösebb külső behatásokat keresni az önkormányzati sajtó esetében, hiszen Bogdándi Ferenc személyében ott ül a szerkesztőségben a Fidesz helyi online ökle. Kozák Polett megválasztásánál az illetékes bizottság ellenzéki tagjai is bizalmat szavaztak neki, hátha jó irányba indul el az önkormányzati sajtó, amihez esélyt akartak adni az új vezetőnek.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...