fbpx

FRISS HÍREK

Időkapszula 1863-ból, a kecskeméti Nagytemplomból

- Advertisement -
A kecskeméti Nagytemplomban felnyitották azt az időkapszulát, amit 1863-ban helyeztek el a kereszt alatti gömbben. Az ólomhenger egy emléklapot és a torony készítőjének a fotóját rejtette.
„A kecskeméti Nagytemplom építése 1774-ben vette kezdetét. A még torony és oltár nélkül álló templom felszentelésére 1791. szeptember 4-én került sor. A márványpadló 1792-ben, az oltárképek 1793-ban, a toronysisak pedig 1806-ra készült el. A város legnagyobb és legimpozánsabb épülete sajnos nagyon rövid ideig pompázhatott a maga teljességében, ugyanis az 1819. április 2-i nagy tűzvész során, a templom tetőzetének lenolajos zsindelyfedése is tüzet fogott, és rövid idő múlva, a 13 évvel korábban elkészült érctorony a templom előtti téren izzott.” – olvasható a templom történetéről szóló írásban, a Múltbanéző megyei levéltári folyóiratban.
A templom hosszú időn keresztül állt így, a tornyának újjáépítésére 1863-ban nyílt lehetőség.
A történelmi jelentőségű eseményről Finta József, a Római Katolikus Főplébánia érseki helynöke és plébánosa közösségi oldalán számolt be.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...