fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Ránéztünk a homokbányai bontásra és Matolcsyval, Mészárossal, Tiborczcal találkoztunk

- Advertisement -

Ahogy megírtuk tegnap, már bontják azokat a homokbányai laktanyaépületeket, amelyek helyére bérlakásokat építenek. A mostani munkásszálló mellé. Az önkormányzat erre 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott. Azt is megírtuk, hogy a munkát, az egyébként meghívásos eljárásban a Finebeton Kft. nyerte. Megnéztük, mit lehet tudni erről a cégről.

A csomádi cég adataiban keresgélve, igen gyorsan eljutottunk Matolcsy Györgyig, Mészáros Lőrincig és Tiborcz Istvánig.

A kulcsnév: Halápi Dóra

A Finebeton Kft. ügyvezető igazgatója Frankó József. Ő és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester írták alá azt a szerződést, amely alapján most bontják a homokbányai épületeket. Frankó Józsefnek van egy cége, a Fleetwell Zrt. A céges adatok szerint ez a cég gépjárművekkel kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozik. 2012 nyarától 2016 nyaráig Halápi Dóra előbb egyedüli részvényese, majd a 50% feletti szavazati joggal bíró részvényese volt a cégnek. Őt váltotta Frankó József a részvényesi asztalnál, miközben 2014 októberétől vezérigazgatója is a cégnek.

Halápi Dóra neve a közélet követőinek ismerősen csenghet, különösen Kecskeméten. Akkor került a köztudatba, amikor kiderült, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványai havi félmilliós díjért foglalkoztatják, emelett a kecskeméti PADMA  (Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány) kuratóriumi tagjává választották. A korabeli hírek szerint így csupán a Pallas alapítványok révén havi 7 milliós fizetése származhatott. Korábban elnök volt a PADMA-ban, majd csag tagként tevékenykedett itt Varga László egykori KDNP-s képviselő. A kuratóriumban helyet kapott még Matolcsy György és Csizmadia Norbert is. Utóbbi az előbbi vezette MNB gazdasági stratégiai igazgatója volt egykor. Ma a kecskeméti egyetemet működtető Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Ennek az alapítványnak felügyelőbizottsági tagja Szemereyné Pataki Klaudia, akinek a nevét mostanában egy Lex előtaggal ismerheti az ország. És volt a PADMA kuratóriumi elnöke és az egyetem rektora egyszerre Ailer Piroska.

Hasonló cikkünk:  Fiktív Shakespeare történetet mutattak be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

Halápi Dóra védte ügyvédként a Pallas alapítványokat, amelyek azzal érveltek a titkolózási perben, hogy nem közpénzből működnek, így nem kell kiadni adatokat sem. Ha az alapítványokat sikeresen képviselte volna, talán sosem tudjuk meg például éppen azt, hogy őt foglalkoztatták ezek az alapítványok, és nem derülnek ki más szerződések sem.

Emlékezetes pillanat volt Kálmán Olga műsorában az ATV-n, amikor Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárnak szegezte, hogy minden igyekezettel azon voltak, hogy ne derüljenek ki az MNB-s költések. Csakhogy az Alkotmánybíróság közbelépett, és jelezte, hogy az MNB-nek kötelessége a nyilvánosság előtt elszámolni.

A kecskeméti PADMA-ról és az egyetem körüli történésekről ajánljuk a Magyar Narancs

Hírösök és gazdagok – Közpénzszivattyú és sötét ügyek az épülő Matolcsy-egyetem körül című cikkét.

De térjünk vissza Halápi Dórára, aki tehát részvényese volt a Fleetwell Zrt.-nek, amikor (akkor is) annak Frankó József a vezérigazgatója volt. Tehát a homokbányai épületbontást elnyerő cég ügyvezetője.

Gyorsan feltűnik kapcsolatai között az Appeninn Nyrt., amely tavaly tavaszig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István (Orbán Viktor veje) nevével fémjelzett ingatlanos cég. Ebben Halápi Dóra rövid ideig (2018.04.20-2018.06.01.) igazgatótanácsi tag volt.

Az Appeninn gyakran szerepel a hírekben szállodafejlesztési vonatkozásokban. A Club Aliga területén is szállodafejlesztésbe kezdett, de a balatonfüredi kikötő területén is építkeznek. Fejlesztési terveihez a cég két leányvállalata több, mint 12 milliárd forintos állami támogatást is nyert a Kisfaludy-pogramban.

A homokbányai épületbontásért bruttó 91 millió forintot kap a Finebeton kft.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...