fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Orvosi kamara alelnöke: a legrosszabb helyzetbe a daganatos betegek kerülnek

- Advertisement -

Kásler Miklós miniszter szerint meg sem rendült a magyar egészségügy az elmúlt hónapokban, ezzel szemben a Rókus Kórház belgyógyászati szakfőorvosa és az orvosi kamara alelnöke szerint nagyon is megrendült az egészségügy. Dr. Lénárd Rita, a Medical Online-nak adott interjújában ezen felül arról is beszélt, hogy a dolgozók harmada is felmondhat a járvány után, emellett az orvosok sem tudnak sokat a járvány járulékos áldozatairól, mivel az állam nekik sem árulja el ezeket az adatokat.

MOK-alelnök: Visszaléptünk a gyógyításban a múlt századba

A MOK már tavaly áprilisban felhívta a figyelmet a járvány járulékos veszteségeire, azaz azokra az ellátatlanul maradt betegekre, akiknek egészségkárosodása származhatott a gondozás, gyógykezelés elmaradásából, vagy akár a halálukat is okozhatta, hogy nem jutottak időben segítséghez. Vannak adataik arról, mennyi lehet a veszteség?

Mi úgy mondjuk, hogy ezek a betegek a járvány „láthatatlan áldozatai”.

Miután semmilyen adatot nem közölnek az elmaradt kezelésekről a hatóságok, csak a tapasztalatainkra, az egyes szakmai társaságok becsült adataira hagyatkozhatunk. Már a járvány első hullámában látni lehetett, hogy teljes lesz a káosz a nem Covid-betegek ellátásában, és magam is ezt tapasztaltam, amikor abbahagytam belgyógyászként a munkát. Csupán azzal, hogy a 65 év feletti szakorvosokat tavaly tavasszal visszahívták az ellátásból, szakrendelők teljes szakorvosgárdáit vonták ki a gyógyításból. Belgyógyászként akkor azt mondtam, hogy legalább öt év kell ahhoz, hogy behozzuk a lemaradást. És az ellátórendszer leterheltsége tavaly meg sem közelítette azt a mértéket, amit a harmadik hullámban tapasztalhattunk.

Hasonló cikkünk:  A Volán beolvad majd a MÁV-ba, ennek részeként egységes helyjegyet vezetnek be a buszjáratokon

Mely betegségek esetén a lesz a legnehezebb a kármentés?

Az elmaradt kezelésekből, gondozásból eredő károsodások hatása 2-3-5 év múlva jelentkezik, kivéve például egy agresszív cukorbetegség esetén, amelyet ha 1-2 évig nem ellenőrzünk, gondozunk, visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz. […] A legrosszabb helyzetbe a daganatos betegek kerülnek. […]  Szaklap publikálta, hogy Angliában kiugróan nőtt például a szájüregi rákok előfordulási gyakorisága. Ez komoly figyelmeztetés, és erre számíthatunk az emlő-, a méhnyak-, vagy az emésztőszervi daganatok esetében is.

Az elmaradt szűrések, az elvesztegetett aranyórák nyomán visszaléptünk a gyógyításban a múlt századba.

Az alelnök emellett óriási elvándorlást becsül az állami egészségügyből a járvány utánra.

„Az elmúlt egy év olyan mentális megterhelést jelentett az orvosoknak és szakdolgozóknak, hogy egészen biztosan lesznek, akik hátrahagyják az állami egészségügyet, vagy akár a gyógyítást, mint hivatást is”

– mondta. Szerinte

az összes jelenlegi dolgozó harmada is otthagyhatja az állami egészségügyet.

És még az orvosok részéről várható inkább utánpótlás, a járvány során a legszűkebb keresztmetszetnek bizonyuló szakdolgozókból kevésbé. További részletek a teljes interjúban.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...