fbpx
23.8 C
Kecskemét
2023. május 31., szerda

FRISS HÍREK

Rajtra készen Szőkéné Kopping Rita és Lejer Zoltán – ellenzéki előválasztás Bács 1-ben

Az ellenzéki előválasztáson Bács-Kiskun megye 1. számú választókerületében – amit szeptember 18. és 26. között azért tartanak, hogy kiválasszák ki legyen az ellenzék közös képviselőjelöltje 2022-ben a Fidesszel szemben – a DK-s Szőkéné Kopping Rita és a Jobbikos Lejer Zoltán mérkőzik meg. Még 2020 végén állapodott meg a hatpárti ellenzéki összefogás (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), hogy előválasztáson fogja eldönteni, ki legyen választókerületenként az ellenzéki pártok közül az az egy személy, aki kihívója lesz a Fidesznek a jövő évi országgyűlési választáson.

Mindkettőjüket nyilvántartásba vette az Országos Előválasztási Bizottság, így pedig az is világossá vált, hogy a helyi hat párt közül végül két ellenzéki fog rajthoz állni. Azért csak ketten, mert megállapodtak a pártok arról is, hogy nem mindenki indít mindenhol jelöltet, illetve kölcsönösen is támogatják egymást. Szőkéné Kopping Ritát a Momentum támogatja, míg Lejer Zoltánt az MSZP, az LMP és a Párbeszédes Karácsony Gergely.

A jelöltek szempontjából az előválasztáson való részvétel feltétele az, hogy 400 érvényes aláírást gyűjtsenek. Erre augusztus 23. és szeptember 6. között kerül sor. Az országgyűlési választásokhoz képest nehezítő körülmény az, hogy a választóknak regisztrálniuk kell a voksoláshoz.

Kopogtatnak és az utcán standolnak a jelöltek, mert kevesen tudnak az előválasztásról

Kérdésünkre Szőkéné Kopping Rita elmondta, hogy az előválasztásra több, mint 1 éve készülnek, a környező településeket házról-házra meglátogatják, amit tavasszal a Fideszes Salacz László sérelmezett is. Lejer Zoltán kiemelte, hogy az aláírásgyűjtés augusztus 23-tól kezdődik, tagjaik és az aktivisták addig is standolnak Kecskeméten és a környező településeken.

Szőkéné ezekből a találkozásokból azt szűrte le: „sokan várják a változást, de azt is megtapasztalták, hogy a kisebb településekre nem mindig jut el az információ arról, mit művel a jelenlegi kormány. Sajnos a lakájmédia elfelejt tájékoztatni  például Tiborczról, Mészárosról, vagy a Szájer és Kaleta botrányról. Van olyan település, ahol szinte alig van internetes lefedettség. Ezért kell a lehető legtöbb helyre személyesen elmenni és elmondani, nem minden arany, ami fénylik. A napokban éppen Szabadszállás utcáit róják a DK-ás aktivisták.”

Dobrev Klára fóruma Kecskeméten 2021. július 1. / Fotó: Szőkéné Kopping Rita facebook

Lejer hasonlóan az információáramlás nehézségére hívta fel a figyelmet, miszerint: „az ellenzéki szavazók egyrészéhez nem jutott el a hír, hogy előválasztás lesz szeptemberben, amin az utóbbi időben mutatott aktív utcai jelenlét azonban jelentősen javított. Hatpárti közös kampány is lesz. Az elért szavazók hajlandósága az előválasztáson való részvételhez jónak mondható, és ez a kampány alatt tovább növelhető. Pozitív a fogadtatás, örülnek az összefogásnak az ellenzéki választók, hogy kiválaszthatják a közös jelöltet a Fidesszel szemben.”

Hasonló cikkünk:  Tartós hiba a közoktatásban: visszatért a tanóra, de maradt a foglalkozás is

Lejer és Szőkéné: csak együttműködve lehet elérni a változást

Néhány éve még senki sem gondolta volna, hogy az ellenzéki pártok ilyen formában képesek lesznek együtt kialakítani közös játékszabályokat, ami mentén együttműködve alakítják az ellenzéki politizálást.  Azt pedig még inkább nem, hogy a versenyt fenntartva, együttműködésről beszélnek és közös programot is írnak. Szőkéné és Lejer egyformán kiemelte, hogy szerinte politikai változást csak együttműködve lehet elérni a mai Magyarországon.

Hasonló cikkünk:  Nem találták meg a rendőrök az ellenzéki előválasztás meghekkelőit

Szőkéné úgy fogalmaz, hogy: „csak úgy van esély a változásra, ha 2022-ben egy kihívója lesz a Fidesznek jelöltjének. Azt tapasztaltuk, hogy a választók tisztában vannak ezzel. Kecskeméten, 2019-ben, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület delegálásában indultak civilek és a szövetséges pártok jelöltjei az önkormányzati választáson. Jelenlegi frakció vezetőként elmondhatom, hogy tudunk közös értékek mentén dolgozni. Vannak alkalmanként vitáink, de ez természetes. Azokat megvitatjuk, és a szövetségünk egységesen lép fel a helyi ügyekben. Megcsináltuk azt, amit most nagyban kell megcsinálni.”

Standoló Jobbikosok / Fotó: Lejer Zoltán facebook

Lejer azt tapasztalja, amint erről beszámol, hogy: „egyre többen mernek nyíltan kritikát megfogalmazni a kormánypárttal szemben, és egyre nagyobb a változást akarók tábora, de ezzel párhuzamosan sok helyen látszik a helyi vezetőkkel szembeni félelem is. Ami szomorú, hogy a helyben megválasztott kormánypártitól tartanak, amit a kirobbant pegazus botrány is megmutat. A tájékozottabb választók azt látják, hogy az urizáló luxuskormány és az ő anyagi helyzetük köszönő viszonyban sincs egymással. Az igény, hogy az itt élőknek is jár a jólét egyre nagyobb, és mivel már 2018-ban is itt indultam, látom a változásokat az emberek gondolkodásában. Sokaknál betelt a pohár a 12 éve tartó ígérgetésből.”

Bács-Kiskun megye 1. számú választókerületéhez tartozó minden településen lehet majd szavazni

Minden településen előre meghirdetett napokon és helyszíneken lehet majd leadni a szavazólapokat. Bács-Kiskun megye 1. számú választókerületének része: Kecskemét Észak, Széchenyiváros, Máriahegy, Budai hegy, Felsőszéktó, Hetényegyháza, Méntelek, Kerekegyháza, Lajosmizse, Felsőlajos, Ladánybene, Kunpeszér, Kunadacs, Kunbaracs, Tass, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpháza, Szalkszentmárton. Kecskeméten több helyszínen is lehet majd szavazni, így például a Belváros több pontján, a Széchenyivárosban, de terveznek Hetényegyházán is, amiről a Helyi Előválasztási Bizottság még júniusban döntött. Erről a pártok folyamatosan fognak hírt adni.

Kövesse az ellenzéki előválasztást az előválasztási oldalunkon ITT.

Kapcsolódó cikkünk

Megállapodtak az előválasztás minden kulcskérdésében

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...