fbpx
12.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Lejer–Király: a polgármester ne az ellenzékkel foglalkozzon, hanem újítsák fel a Halasi úti felüljárót  

- Advertisement -

A Szövetség a Hírös Városért frakció önkormányzati képviselői, Lejer Zoltán és Király József tartottak sajtótájékoztatót abból az okból, hogy a Halasi úti felüljáró egy részét 4 éve tartják lezárva a forgalom elől. 2 éve is komoly vitát váltott ki a felüljáró felújításának a csúszása, akkor ez kampánytéma is volt.

Lejer Zoltán a sajtótájékoztatón visszautalt a polgármester index.hu-nak adott interjújára, amiben Szemereyné Pataki Klaudia azzal vádolta az ellenzéket és ugyan név nélkül, de egyértelműen Lejer Zoltánt, hogy Kecskeméten az ellenzék a káoszteremtésben érdekelt. Lejer és Király a polgármester kijelentésére válaszul a forgalom egy része elől évek óta elzárt Halasi úti felüljárót hozta fel ellenpéldaként és azt kérdezték a Fideszes városvezetéstől, hogy „akkor ők miben érdekeltek?”

Lejer Zoltán ismertette, hogy ez év januárjában kért tájékoztatást a Magyar Közúttól, hogy mi a terv a felújításra vonatkozóan. A Közút azt válaszolta a képviselő kérdésére, hogy mind a tervek, mind  pedig az engedélyeztetések készen állnak, csak az anyagi forrás nem biztosított – foglalta össze Lejer a Közúttól kapott levél tartalmát.

A képviselő szerint a szükséges pénzt több helyről is elő lehetne teremteni. Nem beszélve arról – folytatta az ellenzéki politikus, hogy Kecskemétnek két Fideszes parlamenti képviselője is van, de egyikük sem nyújtott be javaslatot, hogy 4 év után szeretnék a felüljáró felújítását. Lejer ezért:

„arra szeretné kérni a polgármester asszonyt, ha már szív ügye Kecskemét, akkor ne hagyja gazdátlanul a várost. És még mielőtt az ellenzéki pártok belügyeibe szólna és vádaskodna, ahelyett inkább a két kecskeméti országgyűlési képviselő és a saját lobbi erejét próbálja meg használni, mert szemmel láthatóan ez a Fidesznek most nem megy.”

Lejer azzal zárta a sorait, hogy a soron következő költségvetés elkészítésekor az ellenzéki képviselők beterjesztik a felújításra vonatkozó javaslatot.

Király: két év alatt épült fel a felüljáró, 4 év sem volt elég a felújítására 

Király József arra emlékeztetett mindenkit, hogy a részleges lezárás már 4 éve tart és többször is megígérte a kecskeméti városvezetés, hogy hamarosan indul a felújítás. Felidézte azt is, hogy a felüljárót mindösszesen 2 év alatt építették meg 1980 és 1982 között. Király ebből azt a következtetést vonta le, hogy a felújítási munkálatoknak bőven bele kellett volna férniük az elmúlt 4 évbe. (A hiros.hu még 2018 augusztusában erről azt írta, hogy jövőre, azaz 2019-ben kezdődhet a Halasi úti felüljáró felújítása.)

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Elkészültek a kivitelezési tervek a felújításra, valamint az építési engedély is rendelkezésre áll, de pénz nincs

A képviselő Orbán Viktort idézte, aki azt mondta, hogy a pénz nem számít, ha az nemes célt szolgál. Király ezúton üzente a miniszterelnöknek, hogy a felüljáró felújítása hasznos célt szolgál, mert itt nagyon sokan közlekednek. A Mercedes idetelepülésével ennek az útszakasznak a forgalma legalább duplájára nőtt – mondta Király. Majd hozzátette, hogy a városvezetésnek azzal is van feladata, hogy a környékbeli lakosokat óvni kellene a megnövekedett forgalom okozta zaj- és porszennyezéstől.

Király Lejerhez hasonlóan arra kérte a polgármestert, hogy ne az ellenzékkel foglalkozzon, ne rájuk mutogasson, hanem azzal törődjön, hogy a város ne legyen „poros, koszos, piszkos, szemetes”.

A Kecskeméti TV tudósítása olyan mintha egy egészen más sajtótájékoztatót hallgatott volna 

A közpénzből fenntartott KTV tudósításából éppen az nem derül ki, hogy miért tartott a két önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót a Halasi úti felüljárónál. Az olvasó, ha csak a KTV és a hiros.hu cikkét látja, nem tudja meg, hogy már 4 éve van részlegesen elzárva a forgalom elől a felüljáró. És arról sem kap információt, hogy a helyben élők életében a megnövekedett forgalom jelentős por- és zajszennyezést okoz.

A sajtótájékoztatón elhangzott politikai vitáról pedig végképp nem esik egyetlen szó sem a tudósításban, ami azzal vette kezdetét, hogy a polgármester az index.hu-nak adott interjúban azzal támadta a kecskeméti ellenzéki képviselőket, hogy a káoszteremtésben érdekeltek. A hiros.hu ugyanakkor ezt az interjút teljes egészében közölte a saját felületén, de azt már nem, hogy a megszólítottak erre miként reagáltak.

A KTV/hiros.hu a következőképpen rövidítette le a sajtótékoztatót:

„Rendelkezésre állnak a kiviteli tervek a Halasi úti felüljáró felújításához – Videóval

Közel egymilliárd forintba kerülne a Halasi úti felüljáró felújítása. A felüljáró a Magyar Közút Nonprofit Kft. kezelésében áll.

A cég még tavaly decemberben arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a híd felújítása a források rendelkezésre állása esetén indulhat el, melynek időpontja még nem ismert. Ma Király József és Lejer Zoltán ellenzéki önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót, akik szintén kifogásolták a felüljáró állapotát.

Mint mondták, a következő alkalommal költségvetési módosítást adnak majd be. A politikusok a Magyar Közútkezelő tájékoztatását is ismertették, amely szerint elkészültek a kivitelezési tervek a felújításra, valamint az építési engedély is rendelkezésre áll. A közútkezelő szakemberei folyamatosan ellenőrzik a híd állapotát és mindent megtesznek a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében addig, amíg a közel egymilliárdos összeg rendelkezésre fog állni.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...