fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

Óriási felelőtlenség arról beszélni, ki vezethet az előválasztáson

- Advertisement -

Amennyiben a választás titkos, akkor legyen az! Ebben az esetben nem lehet arról beszélni -mert senkinek ilyen adata nem lehet-, hogy ki vezethet egy-egy körzetben. Vélemény.

Az ellenzéki előválasztás és önmagában ez előválasztás új eleme a magyar politikai életnek. AZ USA-ban jó ideje így választják ki saját jelöltjeiket a pártok, jobban mondva azoknak a szavazóbázisai. Lényegében ugyanerről van szó nálunk is. Érthető, hogy nem mindegy a pártoknak, hogy saját jelöltjük vagy az általuk támogatott áll majd rajthoz 2022 tavaszán, esetleg a szövetségen belüli rivális. Azonban a végső célt nem szabadna elfelejteniük: az ellenzéki szavazóknak most nem ez a lényeg. Hanem, hogy Orbánék bukjanak. Ezért aztán a háttérbe kellene szorítani a pártos és egyéni érdekeket. Ez nem mindig sikerül. Érthető az is, hogy nagy a feszültség, vannak kisebb-nagyobb ellentétek, mert egyáltalán nem homogén az ellenzéki összeállás. Egy bizonyos határig eltűrni ezeket az összecsapásokat, amelyekre Kecskeméten is van példa.

Vélelmezett állásról beszélni nagy felelőtlenség

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a felelőtlenséget, amellyel jó úton haladnak a felelőtlen nyilatkozók arrafelé, hogy aláássák az előválasztás tisztességét, komolyságát. Most már nem egy esetben lett belőle országos hír, hogy vagy jelölt, vagy aktivista, vagy pártember arról beszél, hogy melyik miniszterelnök-jelölt és képvseilőjelölt vezethet a versengésben. Korábban bedobták, hogy Dobrev Klára nagyon elhúzhatott, ma pedig Tóth Csaba (MSZP – Zugló) viszzalépése kapcsán az egyik rádióban azt mondták a híradóban, hogy bizonyos hangok szerint az is oka lehet a kihátrálásnak, hogy a rivális Hadházy Ákos jobban áll a versenyben.

Hasonló cikkünk:  Az újságíró öröme a választás napján

Ez felháborító! Mármint az, hogy ilyen nyilatkozatok kieshetnek szájakon. Ez ugyanis egy választás. A politikai vélemény kényes és senkire nem tartozó adat. Igaz ugyan, hogy nincs a sátraknál fülke, amely mögött láthatatlanul lehetne ikszelni. De azért ha az ember elfordul és gyorsan jelöl, titokban lehet tartani, hova került a jel. Persze nehéz, ha az ott ülő aktivisták azt nézik, hogy a papír alján vagy tetején matat a tollal a választó. Csak így lehet bármilyen sejtésük a pártoknak arról, hogy ki kaphat több szavazatot. De még ha szabálytalan módon, pálcikákat is húznának a nevekhez egy füzetben, akkor is erről beszélni nyilvánosan megengedhetetlen. Mert ezzel manipulálni lehet a még sorban állókat. Vagyis tessék befejezni a vizslatást, és maradjanak csukva a szájak! Mindjárt vége az előválasztásnak, az eredményt megtudja mindenki néhány nap múlva.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...