fbpx

FRISS HÍREK

Mérnökkel, civillel, tudóssal, politikussal beszélgetünk a mai KECSUP EST-en a vízről

- Advertisement -

2022 legfontosabb témája kétségtelenül a víz és annak hiánya, miközben a jövőnket formáló átmeneti időszakban kellene kiutat találnunk a háború okozta válságból, a koronavírus-járvány egészségügyi kihívásaiból, a mindent elfogyasztó és felélő kapitalizmusból, a magyar társadalom széles tömegeit érintő szegénységből. Olyan összetett problémák, amik megoldásában minden bizonnyal komoly feladatuk lesz a következő generációknak is. Ahhoz viszont, hogy ebbe bekapcsolódhassanak, már ma el kell kezdeni azt a munkát, hogy legyen egyáltalán mibe bekapcsolódni.

Szűken vett otthonunkban, Kecskeméten, ami hivatalosan a félsivataggá nyilvánított Homokhátságon fekszik, az idei év aszályos időszaka miatt különösen felértékelődött a víz ügye.

A víz az élet feltétele, nélküle nincs városunk, nincs városi világunk

A KECSUP EST meghívott vendégei közé ezért olyan Kecskemétet jól ismerő személyeket kértünk fel, akik közvetlen tapasztalatból, de kellő kitekintéssel foglalkoznak a város fejlesztésével.

Dr. Hoyk Edit, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar docense azt az újszerű megközelítést adta a városi fákhoz való viszony kialakításában, hogy a legjobban talán az élő fák pénzben kifejezett értéke mutatja meg a közterületeinken található zöldvagyon jelentőségét. A kutató kiszámolta, hogy 1,4 milliárd forint értékű faállomány alatt sétálunk a kecskeméti főtéren. Egy korábbi tanulmányában viszont arra is rámutatott, hogy a zöldfelületeink aránya Kecskeméten drasztikusan csökkent, 2009 és 2017 között több mint 30%-al.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

Farkas-Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke, számos civil faültetési akció és az esőkertek kialakításának a kezdeményezője. Legutóbb 30 ezer facsemetét ültettek el többszáz kecskeméti önkéntessel közösen. Ha viszont kell, akkor hangosan is szól, tette ezt akkor is, amikor „Ide több fa kell, sövény és zöld fal!” kiáltással azért küzdött társaival, hogy a Centrum Áruháznál felhívják a figyelmet, a köztér nagyobb zöldfelülettel való kialakításának a fontosságára.

Sütő Vilmos, a BÁCSVÍZ Zrt. csatornaszolgáltatási ágazatvezető főmérnöke. Oktatóként a Kocsis Pál Szakközépiskola technikusi képzésében is részt vett. 2009-ben Kecskemét Város Környezetvédelemért díjban részesült. A Magyar Víziközmű Szövetség munkáját évtizedek óta segíti. 2021-ben belügyminiszteri elismerést, Kvassay Jenő Emlékérmet vehetett át.

Lejer Zoltán 2019 óta kecskeméti önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke.

Meghívtuk az eseményre Falu György alpolgármestert is, aki többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.

Az esemény időpontja: 2022. augusztus 30., 18:15 – 20 óra.

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény, 6000 Kecskemét, Klapka u. 34., bejárat a Fecske utca felől. Aki nem tud jelen lenni, élőben is követheti a KECSUP Facebook oldalán.

Az esemény ingyenes.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...