fbpx

FRISS HÍREK

Cser-Palkovics a Partizán című műsorban az energiaválságról is beszélt

- Advertisement -

Már egy ideje próbálja felhívni a figyelmet Székesfehérvár fideszes polgármestere az energiaválság okozta problémákra. Cser-Palkovics András a hétvégén már arról posztolt, hogy veszélybe került az önkormányzati intézmények működése. Erről a Partizán online közéleti csatorna csütörtök délutáni videójában részletesen beszélt.

A kormány felelősségét, miszerint az energiaválság teljesen felkészületlenül érte az országot nem ismerte el. Azt állította, hogy a jelenlegi helyzetet valaki februárban-márciusban már megjósolja, akkor az mára dúsgazdag lenne. Arra sem volt hajlandó, hogy megszorításnak nevezze a kormányzat rezsicsökkentés-csökkentését, illetve a bevezetés alatt álló kényszerintézkedéseket, mivel ezek „nem érintik a mindennapi megélhetését”, nem történtek például olyan súlyos áremelések, mint Nyugat-Európában.

Gulyás Márton műsorvezetőnek annyit sikerült kiszednie Cser-Palkovicsból, hogy Orbán Viktor a választási kampányban fogalmazhatott volna óvatosabban. Arról a magyar–orosz gázvásárlási szerződésről, melyben állítólag a kormány hosszú távra és „ötödáron” kötött le Magyarország számára a földgázt, a polgármester azt mondta, hogy „én ilyen szerződést nem láttam”.

Azt elismerte, hogy Oroszország kiemelten felelős a háború gazdasági következményeiért, azonban szerinte az uniós szankciók is tehetnek az energiaválságról. Az elmúlt 12 évben „lehetett volna többet is tenni az energiahatékonyságban, és összességében a kormány teljesítményét ezen a területen egy ötös skálán hármasra osztályozta.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter: a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus

Úgy gondolja, hogy az önkormányzatok egy részének biztosan szüksége lesz arra, hogy kiegészítő állami támogatást kapjon, de a jelenlegi szabályzások néhány módosítása is könnyebbséget jelenthetne. Azt is fontosnak tartja azonban, hogy az önkormányzatoknak cselekvőleg is fel kell lépnie.

Cser-Palkovics szerint „100 ezer fehérvári csapatkapitányaként” más attitűdöt kell követnie, mint ami az országos politikára jellemző – mondta ezt a saját, a Fidesz központosított kommunikációjához képest különutasabb-kritikusabb stílusáról, amiért őt ezért soha nem érte retorzió.

Személy szerint ő hagyta volna az iskolákat a megyei jogú városoknál – mondta el az önkormányzatok 2010 óta tartó feladat- és bevételelvonásáról. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ súlyosan alulfinanszírozott módon indult, és az önkormányzatoknak kellett extra befizetésekkel támogatnia a tőlük elvett iskolák működését – magyarázta.

A kormány 18 budapesti közterületet vett ki a fővárosi önkormányzat kezeléséből, ami Cser-Palkovics szerint „morálisan helytelen”. 

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...