fbpx
20 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Nem hagyják magukat – diákok tüntettek Kecskeméten – fotós riportunk 

Demokráciából ötösre vizsgáztak a kecskeméti diákok. A demokrácia történelméről szóló leckét nem csupán visszamondták, hanem a gyakorlatban is bemutatják azok a kecskeméti egészségügyis, Gáspáros, Kandós, Széchenyis, Károlyis diákok, akik saját iskoláikért, a tanáraikért, a tanulásukért összefogtak. Közösen megvitatják ügyeiket és fogalmazták meg javaslataikat. A diákküldöttség 12 pontos petíciót írt. Nem szeretnének az érettségi előtt hátrányba kerülni, félnek az összevonásoktól – érvelnek egyöntetűen. Kiállásukkal a fiatalabb diáktársaikért is kiállnak, bevonják őket, mert az oktatás közös ügyük.

A tanulók Kecskeméten nem látott diáktüntetést szerveztek. Csütörtökön kezdődőtt és tart addig, ameddig el nem érik a céljukat – mondják bizakodó hangon.

Képes riportunk következik a keddi kecskeméti diáktüntetésről.

A csúnya nagy hordozható hangszóró, ami annyi bosszúságot okoz általában a polgároknak, most az igazukért küzdő fiatalok eszköze, és egy értelmes hangot közvetít. Mégis úgy tűnik, ezúttal a demokráciát ünneplő gyerekeken kívül senki sem hallja meg. Sem a KTV fura „ura”, sem a városvezetés.

 

Az iskoláktól energetikai számításokat is kértek a diákok, amik indokolják az összevonást, de nem kaptak választ. Szeretnének párbeszédet, szeretnének egyenlő felek lenni és ne csupán szavak szintjén hangozzon el az, hogy beszéljük meg a dolgokat.

16-tól 18 óráig kaptak engedélyt a tüntetésre október 18-án. Ez idő alatt lelkesen, de tiszteletteljesen várták a városvezetés vagy az iskolai bizottság képviselőit. Hiába. Beszédeket tartottak, elmondták egymásnak melyik iskolában mit tapasztaltak. Terveznek, mert folytatni fogják.

Csütörtökön tört a felszínre a diákok tiltakozása az egészségügyi iskolában, amikor több százan kivonultak az udvarra, követelve azt, hogy nem költöznek. Másnapra diákküldöttség alakult három szakcentrum tagintézményéből, a Szent-Györgyiből, a Gáspárból és a Károlyiból. 12 pontos petícióval fordultak a Kecskeméti Szakképzési Centrum vezetőségéhez. Délután sponttüntetés keretében a Városházához vonultak, hogy követeléseiket a polgármesternek is átadják.

Hasonló cikkünk:  A KTE-Riga mérkőzés utáni incidenst követően két szurkolót szállítottak kórházba

Nekem most 9 unokám tanuló és több gyermekem pedagógus. Még szép, hogy itt vagyok” – mesélte kollégánknak egy idős hölgy. A diákok mellett nagyon sok tanár és szülő is jelen volt a főtérre szervezett tüntetésen, ahol több százan vonultak fel.

Életpályánkra is kihat. Gondoljunk csak arra, hogy mekkora hátránnyal indulunk mi a gimnazistákkal szemben az érettségin, miközben ugyanazt fogjuk írni.” – fogalmazták meg félelmeiket a diákok.

Hasonló cikkünk:  Hetekre bezár a Kecskeméti Fürdő, a bérletesekkel komolyan megfizettetik a karbantartás árát

Szeretnének a saját iskoláikban tanulni és továbbra is 45 perces órákat akarnak, mert szerintük így sem elég az irreálisan nagy tananyagra 45 perc. Eltudják viszont azt fogadni, hogy a reggeli és a délutáni tanítás helyett legyen egyik héten jelenléti oktatás, a következő héten pedig online. Bár sok negatív tapasztalatuk van az online oktatással

Amikor az összeköltözésről döntött az iskolavezetés, felmerült egyáltalán az, hogy a bejárósok télen késő, sötét este fognak hazajárni? Hogyan fogjuk megoldani a különórákat? Az edzéseket? – sorolták kérdéseiket a diákok, amikre választ várnak.

Az 5 perces szünetek rövidségéről, az iskolai büfé lehetetlenségéről és a WC állapotáról beszéltek a tüntetés szervezői.

Tudomásukra jutott olyan eset is, hogy a Kecskeméti Szakképzési Centrum egyik iskolájában tevékenykedő diákönkormányzatisát kirúgással fenyegették, ha bármilyen demonstrációban részt vesz.

A tüntetések szimbólumát, a körben elhelyezett felkiáltójelet is megformálják a diákok. A felkiáltójel pontját a tüntetés szervezői alkotják, és az idealista tömeg együtt énekli kedvesen, düh nélkül, talán némi szomorúsággal a Mi vagyunk a Grundot.

Jogunk van az egyenlő elvárásokhoz egyenlő oktatásban részesülnünk.” – írják a tanulók petíciójukba.

Eközben a rendőrök is nagyon jó fejek voltak. Egy kisfiú próbálja épp ki a vezetői ülést.

Ennyit és nem többet szeretnének a diákok.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...