fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Lejer Zoltán helyretette a Fidesz frakcióvezetőjét

A csütörtöki közgyűlésen volt egy napirendi pont, amely a köztisztviselők illetmény kiegészítésével foglalkozott. Egy korábbi törvény szerint tárgyévre vonatkozóan ki lehet egészíteni a köztisztviselők alapilletményét. Az anyag a főiskolai végzettségű köztisztviselők esetében 40%-os kiegészítést, a középiskolai végzettségűeknek 20%-os kiegészítést tartalmazott. Ezt meg is szavazta a testület.

Bodrozsán: Egyre drágább az élet, megérdemlik a köztisztviselők is a béremelést

Ugyanakkor a közgyűlésen szót kért Bodrozsán Alexandra ellenzéki képviselő, aki januárban már szerette volna megemeltetni a köztisztviselők alapilletményét 55 ezer forintról 60 ezer forintra. Most ugyanezt hozta elő a közgyűlésen. Arra hivatkozva, hogy a gyűlés alatt jött ki a sajnálatos rekord, amely szerint Magyarországon olyan nagyságú az infláció, amelyre 70 éve nem volt példa. A KSH friss jelentése szerint 22,5% az infláció. Az élelmiszerek tekintetében meghaladja a 40%-ot. Erre fel kérte újból a képviselő, hogy ne csupán a kiegészítésről döntsenek, hanem egyben emeljék is az illetményalapot. Vagyis a kiegészítés is többet jelentett volna a köztisztviselőknek, amennyiben a testület rábólintott volna.

Polgármester: Elkésett a módosítás, és különben is majd jövőre mindenkinek egyben kell rendezni a bérét

Csakhogy a rendelet módosításról nem dönthetett a testület, miután a polgármester elmondta, hogy ehhez a szabályzat szerint a közgyűlés előtt két nappal már be kell jönnie a módosító javaslatnak. Bodrozsán Alexandra pedig csak a közgyűlésen hozta fel. Ezt végül azzal magyarázta, hogy senki nem tudhatta és nem számított ilyen mértékű inflációra, amely szerinte az elhibázott kormányzati döntések következménye. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a közgyűlésen osztották ki az anyagot, amely tartalmazta az 55 ezer forintos illetményalapot. Vagyis ha a képviselők korábban nem tudhatták ezt a számot, nem is igen kérhették ennek módosítását a közgyűlés előtt. Erre fel kérte a polgármestert, hogy ha lehet, vállalja fel a módosítást.

Szemereyné Pataki Klaudia viszont kötötte az ebet a karóhoz. Egyrészt a szabályzatra hivatkozva, másrészt azt mondta, hogy nem lenne szerencsés ágazatonként béremeléseről dönteni. Ezért neki az a véleménye, hogy egy erre létrehozott tartalékból jövőre egységesen kell rendezni azoknak a bérét, akiket a város fizet.

Fekete: Az ellenzék felkészületlen és élen jár a felforgatásban

Fekete Gábor, a Fidesz frakcióvezetője ezt a pillanatot találta alkalmasnak, hogy –a nepirendi pontok után újabb alkalommal- rúgjon egyet az ellenzékbe. Felszólalásában elmondta, hogy az ellenzék folyton az elhibázott kormányzati döntésekkel jön, miközben annyira felkészületlen, hogy azt sem tudja, miként és milyen időben kell beadni egy rendelet módosítást.

Hasonló cikkünk:  Megsínylette az elmúlt két-három évet a civil szektor Kecskeméten

„Egyetlen egy dolog, ami őket sarkallja, ugye most is elhangzott, hogy a sztrájkra való felhívás, tehát a felforgató tevékenységben nyilván a baloldal mindig is élen járt, de úgy gondolom, hogyha egy ilyet szeretnének megoldani, akkor inkább adják be időbe a módosítási javaslatot, minthogy sztrájkra szólítják fel a tanárokat.”

Hasonló cikkünk:  A Szövetség Matolcsyról: Központi Bizottság dönt, melyik pártkatonát tüntetik ki

Fekete képviselő azért hozta fel a sztrájkot, mert Bodrozsán képviselő a felszólalásába beleszőtte, hogy sok sikert kíván az éppen akkor sztrájkoló tanároknak és diákoknak. Azzal, hogy nem csupán tanárból van egyre kevesebb, de félő, hogy remek szakemberek távoznak a közszférából is. Ennyi történt. Sztrájkra Bodrozsán képviselő a felszólalásában nem szólított fel senkit.

Lejer: A Fidesz frakcióvezetője magával szemben is várja el a felkészültséget

A Fidesz frakcióvezetőjének felszólalása után Lejer Zoltán, az ellenzéki Szövetség frakcióvezetője kért szót. Beszédében visszamutatott Feket Gábor fideszes képviselőre, aki szerint az ellenzék felkészületlenül próbálja megoldani a város dolgait. Lejer Zoltán azt mondta Fekete Gábornak, hogy a felkészültséget magán is kérje számon.

„Szerintem a napirend előtti felszólalásakor a képviselő úr a felkészültségéről már tanúbizonyságot adott a választási törvény ismeretéből. Ha ezen az oldalon követeli (a felkészültséget – a szerk), akkor magával szemben is tartson ilyen követelményeket.”

Lejer Zoltán Fekete Gábornak arra a kérésére mutatott vissza, amelyben az egyébként jogász végzettségű frakcióvezető a jegyzőtől azt kérdezte, hogy Bodrozsán Alexandra maradhat-e képviselő, miután a Momentumból a DK-ba lépett át. Mi is megfogalmaztuk, hogy nem tudjuk, mi szükség volt erre a kérdésre, hiszen egy a politikában jártasabb átlagember is tudja, hogy egyéni képviselő mandátuma nem veszik el, ha a párttagságában változás történik. Egy jogász végzettségű politikustól pedig elvárja a szavazó, hogy egy ilyen kérdést akár fel se tegyen, mert tudja rá a választ. Mindenesetre a jegyző megválaszolta a kérdést. Rámutatva arra, hogy egyéni képviselőnek nem kötött a mandátuma, tehát hiába lép be egy másik pártba közben, ez nincs kihatással a képviselői székére. Már csak azért sem -ezt mi tesszük hozzá-, mert Bodrozsán Alexandrát nem a Momentum indította az önkormányzati választáson, hanem a Szövetség a Hírös Városért Egyesület.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...