fbpx

FRISS HÍREK

Beismerés Orbán mellől: Aki a sajtót uralja, uralja az országot

- Advertisement -

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs mondott ki egy mondatot, ami véleményünk szerint fontos mondat volt. Másik minőségében, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnökeként azt találta mondani, hogy

A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot.

A 24.hu cikke szerint legalábbis ezt mondta. Persze semmi újat nem mondott ezzel. Tudták ezt már évtizedekkel ezelőtt is a diktatúrákban. Hol a náci/fasiszta rezsimek, hol a kommunista/szocialista kurzusok. És tudja ezt az Orbán-kormány is már jó ideje. Különben nem az lenne a helyzet a magyar sajtópiacon, ami. Nem tudjuk, hogy elhangzott-e azonnal egy másik mondat is, a 24.hu tudósításából ez nem derül ki. Még pedig az a mondat, hogy éppen ezért is jött létre a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely mintegy 500 sajótermék istállója. Olyan sajtótermékeké, amelyeket -vagy legalábbis sokukat- korábban a Fideszhez köthető üzletemberek vásároltak meg (akkor, amikor a miniszterelnök erre buzdította őket), majd szinte csettintésre ajándékba adták ennek az alapítványnak. Amely azt is sugallja, hogy a korábbi, felvásárlásra szánt pénz talán nem is saját vagyonuk volt. Mindenesetre nem általános jelenség, hogy üzletemberek gondolnak egyet, és csak úgy szívességből megválnak a saját vagyonuktól.

És éppen a fenti kiemelt mondat miatt van az, hogy bármerre csavarjuk az autóban a rádiót, folyton a kormányzati szájíznek megfelelő egyen híreket halljuk. Már-már kikerülni sem lehet ezeket, és üde színfolt, ha olyan helyen autózunk, ahol éppen egy még nem bedarált rádión saját szerkesztésű, objektív tálalású hírek vannak.

És ennek a törekvésnek a része nyilvánvalóan, hogy gombamód megszaporodtak a M betűvel kezdődő állami televíziós csatornák. Amelyek közül még a sport adón, a mérkőzések közé beszúrt egy perces hírek is a kormánynak kedves mondatokat harsogják.

A fenti állami televíziók és rádiók is az alap csatornák közé tartoznak a kábelszolgáltatóknál. Így lényegében minden háztartásban ott vannak. És sok háztartásban ott vannak (talán csak évtizedes megszokásból) a kormánypropagandaként üzemelő megyei lap. És sokan nézik, hallgatják azokat az országosan elérhető televíziós kereskedelmi csatornákat és rádiókat, amelyek százezrek számára vonzó műsorokat kínálnak, miközben mára kormányszócsövekké váltak.

Persze van még olyan nagy olvasottságú sajtó, amely független a kormánytól és a Fidesztől vagy a Fidesz-közeli köröktől. Ilyen a 24.hu, a 444.hu, a Telex.hu, a HVG, az RTL. Hogy a legnagyobbakat említsük. De ami nem mindegy. A NER-sajtó működésének hatékonysága a hálózati jellegében mutatkozik meg. Nem egyszer a zászlóshajók (Magyar Nemzet, Origo, TV2 Tények…) hoznak le olyan anyagokat, amellyel Orbán Viktor hatalomban maradását kívánják segíteni, vagy éppen az ellenzéket gyalázni. Majd átveszi szinte az összes ide tartozó sajtó. Így azok is belefutnak könnyen ezekbe a hírekbe, akik nem feltétlenül a nagyobb olvasottságú politikai NER-sajtót követik. Hiszen a KESMA-hoz számos könnyed, bulvár jellegű sajtótermék tartozik, így könnyen lehet, hogy ott is felbukkannak ezek az anyagok.

Hasonló cikkünk:  Sok lakó szerint veszélyesek és még szöszölnek is, ezért kivágják a nyárfákat a katonatelepi véderdőben

Vagyis egyáltalán nem véletlen, ami történik a magyar sajtóval. És még azt sem mondhatjuk, hogy titkoltan csinálnák. Elég egyértelmű, ami történt az elmúlt években, csak minden ilyen elejtett mondatra figyelnünk kell. És helyén kezelni, ha azt halljuk mindenhonnan, hogy itt milyen jó minden, bezzeg a hanyatló nyugaton. Mert ha még sincs így, legalább ezt harsogják a kézben tartható sajtótermékek, amelyekből legyen minél több – legalábbis a kormányban így gondolhatják. Mert a propaganda így működik. Mondani, mondani, írni és írni, míg végül a többség elhiszi.

És mi van Kecskeméten?

Egy korábbi elemzésünkben bemutattuk, hogy szűkebb hazánkban hogy működik mindez. Akkor a sajtószabadság oldaláról néztük ezt meg. De abban a két cikkben is jól látszódik, hogy miként kötődik végül is szinte az összes kecskeméti sajtótermék a várost vezető hatalomhoz. Az önkormányzati sajtó papíron is az önkormányzat tulajdona. De ennek partnere a Keol, amely egy időben biztosan önkormányzati milliókat kapott a működéséhez. A Gong Rádió a KESMA istálló terméke. A Baon és a Petőfi Népe a megyei lapok hálózatához tartozik, ahol a témák egy része a központból érkezik, és egyértelmű irányt mutat. A Rajnai Attila által szerkesztett Hírösvény az önkormányzati választás kampányában rendre szapulta az ellenzéket. A szerkesztő pedig az önkormányzati televízióban maga is dicsérte a fideszes polgármestert, olykor pedig önkormányzati pályázaton nyer pénz. És a kör be is zárult. A KecsUP az egyetlen, amely más úton jár, és nem függ sem a kormánytól, sem a városi hatalomtól, sem a Fidesztől. Kecskeméten tehát megvalósult Orbán Balázs véleménye. De írjuk át egy kicsit.

Aki uralja egy adott város médiáját, az uralja annak a városnak a gondolkodását és azon keresztül a várost.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...