Lajosmizse egyik utcájának a végén műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromliget található. A Szőrös és Kisjuhász kertészet gazdái a hobbiból vásárolt első két fa után belevágtak a termesztésbe, így mára már roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák nemcsak a mediterrán országokban, hanem Lajosmizsén is.
Szőrös András két évtizeddel ezelőtt vásárolta az első citromfát, amit kiültettek a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé. Néhány év múlva már annyi termést hozott, hogy meghaladta a családi konyha szükségleteit. A felesleget a nagymama kivitte a lajosmizsei piacra, az almával és a tojással együtt árulta.
Miután szép összeget hozott a citromeladás, elgondolkodtak rajta, hogy citromfákat telepítsenek. Először nem hittek abban, hogy a magyar citrom kelendő lesz, ám végül több 100 fát ültettek, amelyek az utóbbi néhány évben fordultak termőre, ma már több tonna gyümölcsöt szüretelnek a szezonban, november és február között.
Az első citromfájuk termése más volt, mint az üzletekben árultaké, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán. Napjainkban a séfek és gourmet-k között a legkeresettebb fajta, gasztrocitromnak is titulálják, híressége miatt a celebcitrom nevet is megkapta.
A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai tapasztalataik révén úgy gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása. Kezdetben bizalmatlanul fogadták a nagybani piacon, csupán néhány kíváncsi zöldséges vitt belőle, akik kipróbálták. Idővel bővült a vevőkör, jelenleg főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is lehet találkozni a lajosmizsei citromokkal.
Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. „A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük, hiszen éretten szedjük le, és a gyümölcs onnantól 2-3 napon belül bárki asztalára odakerülhet” – sorolta a hazai citrom előnyeit a tulajdonos.
A termesztés nem egyszerű, mert állandó hőmérsékletre van szükségük a citromoknak, fatüzelésű hatalmas kazánnal biztosítják a fűtést ősztől tavaszig. Emellett a tetvek is gondot okoznak, mert szeretik a fűtött fóliát. Vegyszereket nem használnak, ezt a növényvédelmi munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el.
Bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon.
via Magro.hu