fbpx
9.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Lekerült az állvány a nagytemplom tornyáról

- Advertisement -

Hosszú évek óta áll felállványozva Kecskemét főterén a Nagytemplom.

A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye társszékesegyháza, a kecskeméti nagytemplom felújításához – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten.Soltész Miklós a kecskeméti nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a támogatást két ütemben adja a kormány a felújítási munkálatokhoz. Még ebben az évben 500 millió forinttal, a következő évi költségvetésből pedig további 300 millió forinttal segítik a rekonstrukciót.” Ez még egy 2019-es hír volt, aminek illusztrációjaként már a felálványozott templomot raktuk be.

Kecskeméti Nagytemplom
A templom 2019. május 20-án

„A nagytemplom felújítása régóta várat magára, nemcsak az orkán erejű szelek okoztak az elmúlt években károkat, hanem az 1911-es földrengés is, amikor a templom erőteljesen megrongálódott. Ekkor a statikai megerősítéseket egy monolit vasbeton vázzal oldották meg, amivel a templomot megmentették a lebontástól. A mostani felújítás a statikai javításokat is magában foglalja. A beruházást az állam 800 millió forinttal támogatja, de ez nem fedezi a külső felújítás teljes költségét – mesélte a (vár)megyei lapnak nyilatkozó Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Katolikus Főegyházmegye főépítésze.” – írtuk 2020-ban.

Hasonló cikkünk:  Kevés a magyar vasút kapacitása a szaporodó autó- és akkugyárak forgalmához

2021. márciusában tudtunk arról beszámolni, hogy felnyitották az 1863-ból származó időkapszulát: „Történelmi jelentőségű esemény a Kecskeméti Nagytemplomban. Dr. Bábel Balázs Érsek atya jelenlétében kibontottuk a Nagytemplom keresztet tartó toronygömbjében elhelyezett időkapszulát.
Az időkapszula 1863-ban került elhelyezésre. A gömb azóta nem került felnyitásra, bár a toronyfedés a kereszten talált karcolatok szerint 1939-ben megújult (annak is 82 éve már ….).”

És eddigi utolsó hírünk 2021. végéről, hogy a 800 milliós támogatás „kicsit” meg kellett növelni: „Idén júliusban ismét Kecskemétre látogatott Soltész, aki az előzőtől eltérő helyszínen jelentette be, hogy újabb 500 millió forintos támogatást nyújt a kormány a Nagytemplom felújítására.”

Ha elolvassa cikkeinket akkor pontosan fog tudni válaszolni kérdésünkre, de az se baj, ha csak tipppel:

Poll not found

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...