fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

A Fidesz-frakcióvezető nyomán a fiatal Orbánék nem magyar érdekeket szolgáltak

Olyat mondott a kecskeméti Fidesz-KDNP frakció vezetője a mai közgyűlésen, aminek nem biztos, hogy örülnének a pártban néhány szinttel fentebb. Fekete Gábor kijelentette ugyanis, hogy

Aki A zsoldot külföldről kapja, magyar ember érdekét nem szolgálhatja.

Ezzel arra utalt, hogy a KecsUP kiadójához külföldi alapítványtól (Nyílt Társadalom Alapítvány) is érkezett támogatás. Ezt a frakcióvezető, csakúgy, mint az önkormányzati sajtó, botrányként igyekezett tálalni. Erről már írtunk egy válaszcikket, amikor erről országos lapok is cikkeztek. Hogy semmi titok és lebukás nincs ebben. Valamint főszerkesztőnk is megírta véleményét.

A Fidesz Soros-támogatásból épült fel és a fiatal Orbánék is Soros-pénzeken tanultak

Fekete Gábor ezzel a mondatával igen kellemetlen helyzetbe hozta saját pártját és annak vezetőjét, Orbán Viktort és még néhány nevesebb fideszes politikust. Ugyanis pont ez a párt volt az, amely még a párttá alakulás előtt Soros Györgytől, külföldről kapott olyan jelentős összeget, amekkorát akkoriban a párttá alakulás küszöbén, a rendszerváltás előtt aligha kaphattak volna az akkori fiatal demokraták. Ha úgy tetszik, a külföldön élő Soros György támogatásából épült fel a Fidesz. Ekkor nyíltak meg nagyobb városokban jól felszerelt irodáik. De nem csak a szervezet kapott innen jelentős összeget, mai árfolyamon számolva mintegy 125 millió forintot – írta a Magyar Narancs.

„Orbán Viktor az egyetem elvégzése után, 1988 áprilisától a Soros Alapítvány 680 ezer forintos (ma ez több mint 12 millió forint) támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett. Az 1989. augusztus 26-án megjelent HVG a magyar politikai élet enfant terrible-jének nevezi Orbánt, aki a „Miből él?” kérdésre a következőt válaszolta: „A Soros Alapítványtól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft.-től havonta 5-10 ezer forint szerkesztői honorárium.” (Érdekességként megjegyezzük, hogy Orbán ebben az interjúban határozottan kizárta annak a lehetőségét, hogy a Fidesznek párttá kéne alakulnia. „A fiataloknak elegük van a hierarchikus szervezetekből. Ha a választásokon csak pártok indulhatnak – amit helytelenítenék –, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk.”) 1989 szeptemberében Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként Oxfordba utazott, ahol a Pembroke College-ban kutatási témája „a civil társadalom eszméje az európai politikai filozófiában” volt. A kilenc hónapos ösztöndíjat azonban a beinduló választási kampány miatt megszakította, és alig fél év után hazajött, ám utóbb ezt a pár kint töltött hónapot is meghatározónak tartotta: „Oxford azért is hasznos volt a számomra, mert rászorított a racionális gondolkodásra.” – áll a lapban.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti éjszaka: Napló a Dogville premier estéjéről
Hasonló cikkünk:  "Legendát nem lehet venni!" - a KTE játéka mellett a kecskeméti szurkolók skandálása is nagyot szólt

Nem Orbán volt az egyetlen fiatal demokrata, akit támogatott a Soros-alapítvány. Élvezte ennek segítségét Deutsch Tamás, Szájer József, Kövér László és Kósa Lajos is. Részletesebben tehát a Magyar Narancs cikkében lehet erről olvasni.

De nem is kell a múltba annyira visszamenni. Már bőven a párttá alakult Fidesz pártalapítványát sok-sok éven át sok-sok millió forinttal támogatta Németországból a Konrad Adenauer Alapítvány. Itt egy lista, ahol a pontos összegek is olvashatók.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...