fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Street art: Így üzen az utcán Szeged és Kecskemét

- Advertisement -

Szegeden pár éve indult be igazán a street art, amikor a helyi, környezetvédelemmel foglalkozó Mondolo Egyesület és a távfűtést biztosító Szegedi Távfűtő Kft. (Szetáv) összefogott, és közösen természetvédelmi street art projektet indítottak Városmetamofózis címmel. Ennek célja a cég tulajdonában lévő fűtőmű-épületek környezetvédelmi újraértelmezése, no meg persze a kifestése volt, tematikusan.

A projekt egyik leglátványosabb eleme talán a 2020 májusában elkészült, úgynevezett “Szetáv TV” lett, amely az ország legnagyobb televízójaként hívta fel a figyelmet az illegális hulladéklerakásra. Emellett hét héten keresztül szórakoztatta a szegedi közönséget szabadtéri mozikkal egészen addig, míg egyes közeli lakók panaszára meg nem hiúsította a programot a helyi önkormányzati képviselő azzal, hogy teleültették fákkal a füves placcot. Erről még a Szetávnak sem szóltak akkoriban.

Mondolo Egyesület

Még az Euronews is beszámolt az önkormányyzati cég és az egyesület egy másik közös projektjéről, a szegedi fecskés fűtőműről, melyre molnár- és füstifecskéket festettek, ezzel felhívva a figyelmet a veszélyeztetett fajokra. Nem csak ebben merül ki a Mondolo tevékenysége, az épület tetején mesterséges fészkeket is elhelyeztek. További projektjeik például a Buzás Aliz tervezte famanós festmény, de méhekkel, harkályokkal, sünökkel, és legutóbb a tiszavirágzással kapcsolatos alkotás is készült.

A fentieket egyébként kivitelező Muralpaint csapata a várossal is együttműködik olykor, például egy nagyon szép szecessziós tűzfalfestményük is van a szegedi Zsinagóga mellett. Magáncégeknek is bedolgoztak, így lett színesebb a szegedi bulinegyed, vagy épp az Aquapolis belső falai. A városban egyéni kezdeményezések is vannak, egy magánszemély a panelépületek alját festi be már évek óta, ami szintén nagy tetszést váltott ki az itt élőkből.

Muralpaint

Az egyébként Szegeden megalakult Magyar Kétfarkú Kutyapárt is meglehetősen aktív, a négyszínfestésen túl, például buszmegállót is otthonosítottak, de bontásra ítélt köztéri szobrot is festettek már át békává, ami némi felháborodást is keltett. Legutóbb épp a bringások egyik problémájára hívták fel a figyelmet a Star Warsból ismerős Jedikkel. Korábban is léteztek már gerilla street artok a városban, egy időben felhők kezdték ellepni Szeged egyes részeit.

Egy új csapat, a Színes Város is megjelent a dél-alföldi megyeszékhelyen, ők első projektjükkel Újszeged városrészben egy tízemeletes ház falán fognak megalkotni egy szecessziós művet, melyet a helyiek szavazhattak meg két előzetes terv közül. Ez a legújabb, folyamatban lévő projekt jelenleg a városban.

És mi a helyzet Kecskeméten?

Kecskeméten a street art a kétfarkú kutyákhoz kötődik. Itt nem tudunk önkormányzat vagy valamelyik cége által létrehozott köztéri üzenetről. Talán már az is valami, ha a festékesvödröket szorongató kutyás passzivistákat nem viszik el a rendőrök vagy a közteresek. Igaz, volt egy-két apróbb incidens, de az kimerült lényegében a jó napot kívánok, mit csinálnak itt-nyugi semmi politikai, csak egy kicsit színesebb lesz az unalmas szürke mondatváltásban. Egy esetben még az igazoltatásig is eljutottak, de ennél több tényleg nem történt.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

Szóval a kutyák kb. négy éve vetették fel maguk között, hogy ha már mindenképpen vannak, kellenek, hogy legyenek szürke betontömbök, kitüremkedések, köztéri „bútorok”, akkor legalább némelyik kapjon már új külsőt. Mégis csak szebb látvány a szemnek. És milyen jó ilyenkor, hogy van egy rajzfilmes is a csapatban – meséli nekünk Karikó Ágnes, aki grafikai tehetségét a kutyás projektekben is kamatoztatja.

Imádják ezeket a dolgokat akik a környéken laknak, és igazából nekik is csináljuk. Talán ezért sincs cseszegetés – meséli interjúalanyunk.

Karikó Ágnes elmondta azt is, hogy eleinte ők maguk keresték azokat a helyszíneket, amelyeken dolgozhatnak. Majd amikor ezek publicitást kaptak, jöttek a lakossági ötletek, kérések is. Volt olyanra is példa, hogy a Facebookon szavaztatták meg, mi legyen a következő alkotás.

Fogalmam nincs, kell-e engedély ahhoz, hogy kifessünk egy szürke beton valamit. Nem is érdekel. Mi ezzel nem rongálunk. Amúgy van nálunk mindig engedély, mert mi magunknak adtunk erre felhatalmazást, és ezt meg is mutatjuk, ha valaki kérné – poénkodott Karikó Ágnes.

A kutyás akciók tehát leginkább színeset varázsolnak a szürkéből. De azért vannak olyan figyelemfelhívó akcióik is – amelyeket viccesen tagadnak, hogy közük lenne hozzá -, mint például a kátyúk körberajzolása és felcímkézése LUK felirattal. Vagy amikor egy szakadt vezeték lógott egy ideig a főtéren. Abból végül egy nagy nemzeti szárítókötelet csináltak. De volt egy félbetört kandeláber is a főtéren, abból olajszőkítős olajkút lett. Utóbbiakban már tettenérhető volt a politika, így nem is maradtak meg sokáig, de a cél nem is az volt. Hanem, hogy javítsák meg, amit szükséges. Ha pedig ilyen akciókkal lehetett ezeket az ügyeket meggyorsítani, akkor már megérte. De néha aktuális problémára hívják fel a figyelmet. Például amikor nagy esőzések után megtelt vízzel az aluljáró, akkor annak falára hibrid állatokat festettek.

Ami pedig a legutóbbi alkotásokat illeti. Miután Kecskemét Rubik kockáját megsemmisítették egy fejlesztés oltárán, ezt egy új helyen pótolták. Valamint csiga lett egy fura alakú betonbigyóból. Pár nappal később egy ugyanilyenből lett szivárványos teknősbéka.

Akcióikkal olyan mértékben felkeltették a figyelmet, hogy már támogatóik is akadtak. Így tudnak újabb és újabb festékeket vásárolni.

A cikk a Szegeder és a KecsUP együttműködésében íródott.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...