fbpx

FRISS HÍREK

Startol a Hírös Hét Fesztivál: Milyen a felhozatal?

- Advertisement -

Ma startol Kecskemét legnagyobb múltú programsorozata, a Hírös Hét Fesztivál. Ugyan a plakátokon augusztus 22. a kezdési dátum, ma pedig 23. van, ez nem egy elírás. Idén már a Hírös Agóra szervezi az eseményt (korábban évekig az önkormányzat cége, a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. szervezte Ladányi Kovács Zoltán vezetésével), amely azt válaszolta a két dátumot firtató kérdésünkre, hogy igyekeztek harmóniában lenni a Térségi Kiállítással (szomszédos települések bemutatkozója), amely már kedden megnyílt, ezért a Hírös Hét árusainak is megadták a lehetőséget, hogy a hivatalos megnyitó előtt egy nappal kinyissanak. A szervezők szerint tehát a 22-e egy soft opening volt, de a hivatalos első nap valóban ma van, este 19 órakor lesz a megnyitó.

Szándékosan kerülik az „elavult programstruktúrákat.”

De nem csak a két dátumot nem értettük (és sokan mások sem, ezt látjuk különböző posztokból), hanem azt sem, hogy idén miért nem volt része a fesztiválnak augusztus 20., amit már megszokhattak a kecskemétiek. És így, miután ez a nap kimaradt a programsorozatból, igazából nem is volt semmi érdemleges esemény az ünnepnapon Kecskeméten, de erről itt már írtunk. Hogy miért volt idén másképpen, arra a következő választ kaptuk:

„A Hírös Agóra Kulturális Központ néhány hónapja értesült az örömteli hírről, hogy a pozitív visszajelzéseknek és elégedett látogatóknak köszönhetően – több nagy fesztivál mellett – a Hírös Hét szervezési jogát is megkapjuk. Az augusztus 20-i esemény nem volt a program része.  Nekünk jelenleg a feladatunk legjobb tudásunk szerint megszervezni és lebonyolítani az idei Hírös Hét Fesztivált a megbeszélt időben, akkor, amikor a legtöbb városlakó már itthon van – több száz más program és két másik nagy nyári fesztivál menedzselése mellett. Ezek idén a Street Food Street Art és Borsétány, illetve a Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál voltak. Aki jelen volt ezeken, láthatta annak kiemelkedő sikerességét.  Kiegyensúlyozott szerkesztésű, karakteresen elkülöníthető nyári fesztiválokat szervezünk, szándékosan kerüljük az elavult programstruktúrákat.”

Hova tűnt (el) a babakocsis felvonulás?

Ezek szerint néhány változtatás azért történt, mert elavultnak tartották a korábbi programstruktúrákat, vagy azok néhány részletét. De a hagyományos babakocsis felvonulás a Hírös Agóra szerint nem ezért került ki a fesztivál programjai közül. A válasz szerint az esemény

„a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület égisze alatt szerveződik hosszú évek óta, így az Ő döntésük volt, hogy ezúttal egy másik időpontban kerüljön megrendezésre.”

A szervezők szerint talán jobb is, hogy így lett, mert nagy hőséget mondanak a következő napokra, ezért egy kellemesebb őszi délután talán jobb alkalom lesz arra, hogy sok száz gyermekkel végigsétáljanak a városon. Ezek szerint nem elmarad, hanem más időpontban lesz. És ha azon is ott lesz majd a város polgármestere, akkor vele is találkozhatnak majd a kecskemétiek. Hiszen ez volt az az esemény (ha nem is az egyetlen, de egy a nem túl sok közül), ahol egy egyszerű városlakó együtt sétálhatott Szemereyné Pataki Klaudiával, és még talán beszélhetett is vele.

De milyen lesz a felhozatal?

Bár a Hírös Hétnek mindig is voltak amolyan kísérőrendezvényei, délutáni eseményei, az igazi fókusz mindig is az esti kikapcsolódási lehetőségeken volt. A bódék is csak délután szoktak nyitni leginkább, este érnek rá a legtöbben, ezért is nem mindegy, hogy ezekben az órákban milyen a felhozatal. Az elmúlt években legalább két színpadon folytak a zenei és táncos események. A szervezők szerint most négy színpad lesz. A családi programok a romkerti színpadon zajlanak, a kertészeti kiállítás színpadja a Hírös szökőkút mellett van (ez tehát egy kísérőrendezvény színpadja). A városháza udvarában is van színpad, művészeti események részére. És van a nagyszínpad a főtéren. Ez utóbbi lesz érdekes az esti eseményeket tekintve, ezért mi is erre koncentrálunk most. Elmondható, hogy a nagyszínpadon, tehát a főműsoridőben az lesz a rutin, hogy esténként általában egy zenés-táncos esemény nyújt majd szórakozási lehetőséget. Nézzük mik ezek:

Hasonló cikkünk:  Gyilkosság történt a Mezei utcában, elfogták a tettest

Augusztus 23.: Budapest Jazz Orchestra Combo Gájer Bálinttal és Urbán Orsolyával (és a megnyitón a Fricska táncegyüttes)

Augusztus 24.: Bagossy Brothers Company koncert 

Augusztus 25.: SZÉP NYÁRI NAP – A NEOTON MUSICAL

Augusztus 26.: István, a király – rockopera

Augusztus 27.: Penge Benge Band élő koncert (és ezen a napon még: Kecskemét Táncegyüttes fellépése és Sevecsek Béla zenei előadása)

Ebből jól látszódik, hogy a Hírös Hét valójában öt nap lesz. A szervezők szerint mind neves fellépők, de a Facebook népe ezzel azért erősen vitatkozik. Kétség kívül a Bagossy Brothers Company elsővonalbeli népszerű együttes. Őket emelte ki a szervező Hírös Agóra is levelében.

„A Bagossy Brothers Company koncertjét országszerte mindenütt, szinte kivétel nélkül jegyvásárlással lehet csak megtekinteni. Kecskemét szinte egyedi módon kiemelkedő abban, hogy ingyen biztosítja a koncertet a városban élők és az ideérkezők vendégek számára./…/ A Bagossy Brothers Company kétségtelenül a fesztivál húzóneve, de hol nem az, hiszen a tavalyi évben például a legtöbbet játszott vagy hallgatók által legtöbbet streamelt magyar együttes ők, számos díjjal és évente rengeteg fellépéssel.”

De, hogy a Bagossy mellett a többi „neves” fellépő is valóban az-e a legtöbbek számára (és nem csak a szervezők számára), az már vitakérdés lehet. Értehtő, hogy Kecskeméten más programok is voltak/vannak és azokra is kell fellépőket biztosítani, és így nem hasonlítható össze feltétlenül kisebb városok, falvak egy-egy (és sokszor egyetlen) ünnepi eseményével, ahol lehetséges, hogy több neves együttes hallgatható meg, mint a Hírös Héten. De talán abban igazuk lehet a kecskemétieknek, hogy a város legrangosabb eseményére azért illene ennél sokkal ismertebb és népszerűbb koncert csomagot összeállítani. És ha szigorúan koncertekben gondolkodunk és együttesekben, akkor egyszerűen megállapítható, hogy a Neoton musical és az István, a király rockopera sem az. De még akkor sem tekinthetők koncerteknek, ha nyilvánvalóan mindkettő hatalmas slágerekkel érkezik a nagyszínpadra. Tehát ha valaki kifejezetten gyakran játszott együttesekre kíváncsi a Hírös Héten, akkor rossz helyre érkezik. De a szervezők fel is vállalják, hogy „Nem volt koncepció, hogy minden este ugyanazon korosztálynak szervezzünk koncerteket, a sokszínűség és több korosztály szórakoztatása viszont igen.”. A line-up névsorának összeállítása sosem egyszerű folyamat és mindig szubjektív, hiszen, olyan, hogy valami mindenki tetszését elnyerje, nem létezik.”-teszi hozzá Bartha Dóra ügyvezető.

Bár itt-ott vannak a héten kecskeméti fellépők máskor is, egyértelmű, hogy vasárnap lesz a helyi együttesek, művészeti csoportok, sportolók és egyéb kecskeméti fiatal és idősebb fellépők bemutatkozási napja.

Az összes program a fesztivál honlapján olvasható.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...