fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Újabb szuperjacht tűnt fel a NER vizein

- Advertisement -

A 444 számolt be arról, hogy megtalálták a NER-es vállalkozók legeslegújabb zászlóshajóját, ami 23 százalékkal hosszabb, mint elődje, a Seagull. Az új jacht az Arany Rózsa – ROSE D’OR – nevet viseli, amely idén járt már Máltán, Szicílián, majd július 31-én érkezett Nápolyba.

Az olasz kikötővárosból már Mészáros Lőrinc gyerekeivel a fedélzetén indult el Amalfi irányába a hajó. Augusztus 2-án járt Positano alatt, este Salernónál, másnap újra Nápolyban, ahol augusztus 3-án délután csatlakozott Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea is. Innen Caprira indultak tovább.

Várkonyi Andrea a Blikknek beszélt arról, mit gondol a róluk készült képekről:

Nem gondolom, hogy bárki szívesen látja újságokban a privát nyaralásának képeit, így vagyunk ezzel mi is, ráadásul a családtagjaink nem közszereplők, de ez természetesen nem rontotta el a nyarunkat. Igyekszünk minél többet pihenni, feltöltődni, mielőtt visszatérünk a munkába.”

A jacht a Sanlorenzo hajógyárban készült, ahol 1958 óta építenek 24 és 70 méter közötti csúcsminőségű jachtokat. Minden egyes jachtot a megrendelő egyedi igényei, stílusa és vágyai szerint terveznek és gyártanak le. Személyre szabott luxusjachtok ezek, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal. A ROSE D’OR új építésű szuperjacht, amit 2023-ban adtak át tulajdonosának. Ez a hajó 62 méter hosszú, a csúcssebessége 18 csomó. Hat kabinja van 12 vendég fogadására, a legénység a kapitánnyal együtt 13 fős is lehet. Hatótávolsága 5000 tengeri mérföld, ehhez tele kell tölteni 130 000 literes dízeltartályát.

A HVG kiszúrta, hogy a Superyachtfan nevű hajós szakmai portál szerint a Rose d’Or Konsztantyin Sztrukov kazah–orosz bányamilliárdosé, aki a Balkánon aktív ingatlanbefektető, és akinek egyébként van egy másik Sanlorenzo gyártmányú jachtja is. Sztrukov jelenleg a Forbes gazdasági lap gazdaglistájának 2133. helyén áll. Jelenleg 1,3 milliárd dollárra becsülik a vagyonát, ami egyébként hajszálnyival kevesebb mint Mészáros vagyona, amit a 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány 660 milliárd forintra becsül, a nemzetközi Forbes pedig 1,4 milliárd dollárra.

Az elképzelhető, hogy Sztrukov csupán a jacht előző tulajdonosa, és a nyilvánosság számára elérhető internetes adatbázisban még nem frissítették a hajó tulajdoni lapját egy Mészároshoz vagy Szíjj Lászlóhoz közeli érdekkörbe tartozó cég nevére. Azonban a hajóról fellelhető nyilvános leírásokból az látszik, hogy 2023-as gyártású hajót júliusban szállították le tulajdonosának, azóta pedig nem cserélt gazdát. A Superyachtfan leírásában pedig a következő mondat van: „a jacht tulajdonlása (Sztrukov részéről – a szerk.) egy magyar lízingcégen keresztül történik”.

A lízingcégek használata a valós érdekeltségek elfedésére beleillene abba a gyakorlatba, amit sokáig Mészáros üzlettársa, a vele egyidőben meggazdagodott Szíjj László is használt arra, hogy elfedje: valójában az ő tulajdona volt mind a három, a NER nagyemberei által előszeretettel használt szuperjacht.

Hasonló cikkünk:  Lehet-e profin csempére csempézni?

Az Átlátszó tárta fel 2018-ban, hogyan is néz ki a konstrukció: az előző három jacht (Artemy, Lady Mrd és Seagull Mrd) máltai zászló alatt hajóztak, a jachtok közvetlen tulajdonosa az L&L Charter Ltd. nevű cég volt. Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai cég, ami Marianne Mangion és George Mangion tulajdona. A Mangionok neve nem ismert a nyilvánosság előtt, de pont ezért választhatták őket több százan érdekeltségeik elrejtésére. A PKF ugyanis az Átlátszó szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként.

2016-ban kezdtek részletek kiderülni a NER-elit jachtozásairól, amikor egy Artemy nevű kisebb jachton fotózták le Mészárost, majd 2018-ban felkerült egy olyan fotó a Mércére, ami az olaszországi Ischia kikötőjében készült, az üzletember pedig egy Lady Mrd nevű hajó fedélzetén pihent. 2018-ban aztán az Átlátszó feltárta Magyarország leggazdagabb embereinek nyaralásait, és nem csak a Lady Mrd elnevezésű, 42 méteres Benetti Crystal 140-et találták meg, hanem az azzal sokszor együtt mozgó OE-LEM lajstromszámú Bombardier Global 600 luxus magánrepülőgépet is.

2021-ben derült ki, hogy Szíjj László cégének a Lady Mrd mellett van egy másik jachtja is, a Seagull Mrd. Ez már egyedi darab volt: a Benetti az egyedi igények alapján készülő hajóit a tulajdonossal együtt tervezve építi meg. A hasonló típusú hajók ára 10,5 milliárd forint körül kezdődik, ez a típus azonban még ennél is drágább lehetett, hiszen most 12,5 milliárd forintért árulják.

Visszatérve a Mészáros házaspár nyaralására, Várkonyi hasznos tippet is adott azoknak, akik ilyen utazásra adják a fejüket:

Amikor sokan vagyunk egy ilyen nyaralás alkalmával, mint az elmúlt pár napban is, akkor az szervezést igényel, ha étterembe megyünk, előre foglalunk helyet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...