fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Kürtszó, óvodások, országgyűlési képviselők – megnyílt a Posta Pont a Vacsiközben

- Advertisement -

Kisebb népünnepélyt szerveztek pénteken annak apropóján, hogy a Gázló utcán tavaly bezárt posta helyén egypultos Posta Pont nyílt. „Az első karácsonyi ajándékot ma át is nyújthatom a városnak” – posztolta a polgármester, de rajta kívül megjelent a város két országgyűlési képviselője, hívtak egy csoport óvodást is, és még postakürt is harsant. A körzet ellenzéki képviselőjét – aki aláírásgyűjtést szervezett a posta újranyitásáért, és több indítványt is tett az ügyben – külön nem hívták meg az eseményre. Nem is volt ott, azonban azt nem kívánta elmondani, miért nem. A pultnál lehet csekket befizetni, levelet, csomagot feladni, és a postás letétbe itthagyja az ajánlott levelet, ha nem találja otthon a címzettet. Kérdés, mi lesz, ha az egy szem munkatárs megbetegszik?

Rengeteget írtunk a tavaly bezárt hat kecskeméti postáról, és ezen belül is sokat a vacsiköziről (például itt , itt és itt) Röviden felvázoljuk az előzményeket, hozzátéve, hogy a témában ugyan küldtünk korábban kérdéseket az önkormányzatnak, de nem kaptunk válaszokat.

  • Mint ismert, a Magyar Posta az alacsony ügyfélforgalommal indokolta a bezárásokat.
  • A Gázló utcai újranyitását közel hétszáz aláíró kérte, az íveket Tóth Szilárd, a városrész ellenzéki önkormányzati képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) vitte be az Polgármesteri Hivatalba.
  • Ő először arra tett javaslatot, hogy a Magyar Posta és a kecskeméti önkormányzat kössön postai szolgáltatás igénybevételére piaci szolgáltatási szerződést, és a város a posta működési költségeinek felét vállalja át. Ezt a javaslatot azonban elutasította a fideszes többség.
  • Szemereyné Pataki Klaudia polgármester februárban más utat vetett fel: keressenek piaci szereplőket, akik megállapodást kötnek a postával és saját üzletükben végeznek postapartneri szolgáltatást. A Magyar Posta ugyanis szintén februárban meghirdette új partneri programját.

Fotó: Hraskó István

  • Tóth Szilárd nyáron Facebook-posztban szólította meg a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait: jelentkezzenek, ha látnak fantáziát egy postapont üzemeltetésében.
  • Majd miután nem akadt ilyen vállalkozó, indítványozta, hogy a városvezetés a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalni a Magyar Postával, hogy a bezárt Gázló utcai posta helyén alakítsanak ki postapontot, önkormányzati forrás bevonásával.
  • Szeptemberben aztán megnyílt a Posta Pont a Hunyadivárosi Közösségi Házban, az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület működtetésében.
  • Majd a polgármester bejelentette, hogy lesz Posta Pont a Vacsiközben is, és egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a hunyadivárosi egyesület lesz ennek az üzemeltetője is.

Szemereyné Pataki Klaudia közösségi oldalán a posták ügye gyakran előkerült, rendkívül hírként jelentette be például a Gázló utcai újranyitást.„Megígértük, el is értük, mert Kecskemét nekünk az első” – írta ki egy másik alkalommal muszklis emotikonnal.

Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Facebook-oldala

És még pár postás polgármesteri poszt (micsoda alliteráció!):

„Dr Tóth Szilárd nem hiába küzdött érte azokkal a lakosokkal együtt, akik nem akarták elfogadni a Posta egyoldalú döntését!” – reagált a Szövetség. Király József pedig ironikus posztban megjegyezte: „a hat bezárt postafiók helyett a Fidesz helyi helytartói ünnepeltetik magukat két postapont megnyitása végett ahelyett, hogy megakadályozták volna, hogy azokat a Fidesz kormány által felügyelt Posta Zrt. bezárja!”, és felteszi a kérdést, az országgyűlési képviselők és a polgármester miért nem tettek semmit a bezárás ellen.

Forrás: Szövetség a Hírös Városért Egyesület Facebook-oldala

Maga Tóth Szilárd a korábbiakhoz képest visszafogottabban kommunikált. Egyrészt a megnyitóhoz közeledve köszönetet mondott a Városüzemeltetési Kft. munkatársainak, hogy rendbetették a posta környezetét, és örömhírként megosztotta, hogy a költségvetésbe betervezték a Posta Pont működésének anyagi fedezetét. „Köszönet Mindenkinek, akinek a Postapont megnyitásában tevékenyen szerepe volt” – írta ki.

Megkérdeztük, minek köszönhető, hogy korábbi, a városvezetést kritizáló álláspontja a jelek szerint enyhült, erre úgy válaszolt: „mostanában az Önkormányzat és a Városüzemeltetési Kft. segítségével több kérdésben sikerült elmozdulást elérni a választókörzetemben, amit ezúton is nagyon köszönök”.

A Szövetség egy posztját átvette, ehhez Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) kommentelt, miszerint Tóthnak köszönetet kellene mondania a hunyadivárosi képviselő Pászti Andrásnak és a polgármesternek, hogy megoldották a posta újranyitását. A posztot aztán a Szövetség törölte oldaláról.

Hasonló cikkünk:  Kövesse velünk a választást! - egész napos tudósítás a KecsUP-on - folyamatosan frissül

Forrás: Szövetség Facebook-oldala

Forrás: Szövetség Facebook-oldala

A posta témája a csütörtöki testületi ülésen is előkerült. Pászti András hozta fel először, aki először elmondta, a Hunyadivárosban nagyon jól beváltotta az elképzeléseket a Posta Pont, volt olyan nap, hogy 700 csekket feladtak itt.
A kormánypárti képviselő kifejtette azt a véleményét is, hogy szerinte Tóth Szilárd „elég magabiztosan nyilatkozik minden témában”, de úgy véli, mondanivalója néha nem tartalmaz „stabil információt”, és ezért javasolta, hívja fel az Akikért a déli harang szól elnökét, Szilágyi Róbertet, és kérdezze meg, mi hogyan működik.

„Ezt a polgármester asszony nélkül nem lehet megoldani. Nincs az a képviselő a földön, aki meg tudja ezt egyedül oldani” – jelentette ki Pászti András a posták újranyitására célozva, hozzátéve, a dicséret a polgármestert illeti, valamint az egyesület elnökét, aki hetekig dolgozott a megvalósításon. Egyben bejelentette, hogy pénteken 9-kor lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyre meghívta az érdeklődőket.

„Egyébként hozzáteszem, hogy igen, van benne benne valami, hogy van némi érdemem. Igen, itt a személyes kapcsolati tőkének vannak komoly hatásai” – reagált Szemereyné Pataki Klaudia, aki szavai szerint megtalálta azt a „kapcsolódási pontot, amivel eljutottunk a posta vezérigazgató urához”.

A polgármester egyben arról is szólt, a Vacsiközben is hasonló konstrukcióban gondolkodnak, mint a Hunyadivárosban, azaz hogy a Posta Pont egy rendezvényeknek és más szolgáltatások is helyet adó közösségi házban működjön, az ingatlan ilyen irányú hasznosításáról már tárgyalt is a Magyar Postával (mint megtudtuk, a város vételi ajánlatot tett az épületre).

Fotó: Hraskó István

Lejer Zoltán, a Szövetség frakcióvezetője az elhangzottakra azt mondta, úgy érzi magát, mintha kicsit alternatív világba csöppent volna, ahol „nagy sikersztorikkal” van eladva az egész postaújranyitási téma.
„Azért el kell gondolkozni, hogy ezeknek a postáknak a bezárása, mikor történt, miért történt, hogyan történt. Örüljünk neki, hogy visszanyílik, de azért tegyük tisztába, hogy ezeket a postákat nem mi zártuk be, hanem az Önök által vezetett kormány” – fogalmazott, vélhetően arra gondolva, hogy most a városnak kell visszacsinálnia, amit a kormány egyszer már eldöntött.

Ilyen színes előzmények és adok-kapok után érkezett el a pénteki megnyitó, a már bevezetőben említett körítéssel. Meghívót szerkesztőségünk nem kapott az eseményre, és mint megtudtuk, a városrész képviselője, Tóth Szilárd sem. Mint kérdésünkre elmondta, ő a Facebookra a Szívvel a Vacsiközért Egyesület által feltöltött meghívóból értesült róla.

Forrás: Szívvel a Vacsiközért Egyesület facebook-oldala

Végül azonban Tóth Szilárd nem vett részt a megnyitón, de nem kívánta kommentálni, mi ennek az oka. Később egy rövid posztban közölte a Posta Pont elindulásának tényét. A polgármester kevésbé volt visszafogott: „Az első karácsonyi ajándékot ma át is nyújthatom a városnak” – adta hírül.

Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia Facebook-oldala

És hogy mi volt a program? Jött egy óvodás csoport, a gyerekek rajzokat hoztak, hogy elküldjék a Mikulásnak, Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője pedig kicsit zenélt, majd megfújt egy régi postakürtöt. Ott volt a polgármesteren kívül Kecskemét két országgyűlési képviselője, Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás is, és tíz-tizenöt helyi lakó. Majd a gyerekek „feladták” rajzaikat, megtörtént a körülbelül 10 négyzetméteres postahelyiség hivatalos megtekintése, végül meleg teát osztogattak az udvaron. Képek az eseményről:

Szilágy Róberttől, az üzemeltető egyesület elnökétől megtudtuk: a hunyadivárosi Posta Pont elindítása után kaptak felkérést a vacsiközire, mint már etéren tapasztalattal rendelkező szervezet.
Az egy munkapultos kispostának egy munkatársa van (jelenleg az épületben csak ez a helyiség van hasznosítva). Munkanapokon 9-től 17 óráig tart nyitva, lehet csekket befizetni, levelet, csomagot feladni, és a postás letétbe itthagyja az ajánlott levelet, ha nem találja otthon a címzettet. Az egyesület a Postától bérli a helyiséget, minimum három évre kellett szerződniük.
A 2024-es költségvetésben egyébként összesen 18,9 millió forint lett biztosítva a két Posta Pont működtetésére, azaz az önkormányzat ennyivel támogatja az egyesületet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...