fbpx

FRISS HÍREK

Kürtszó, óvodások, országgyűlési képviselők – megnyílt a Posta Pont a Vacsiközben

- Advertisement -

Kisebb népünnepélyt szerveztek pénteken annak apropóján, hogy a Gázló utcán tavaly bezárt posta helyén egypultos Posta Pont nyílt. „Az első karácsonyi ajándékot ma át is nyújthatom a városnak” – posztolta a polgármester, de rajta kívül megjelent a város két országgyűlési képviselője, hívtak egy csoport óvodást is, és még postakürt is harsant. A körzet ellenzéki képviselőjét – aki aláírásgyűjtést szervezett a posta újranyitásáért, és több indítványt is tett az ügyben – külön nem hívták meg az eseményre. Nem is volt ott, azonban azt nem kívánta elmondani, miért nem. A pultnál lehet csekket befizetni, levelet, csomagot feladni, és a postás letétbe itthagyja az ajánlott levelet, ha nem találja otthon a címzettet. Kérdés, mi lesz, ha az egy szem munkatárs megbetegszik?

Rengeteget írtunk a tavaly bezárt hat kecskeméti postáról, és ezen belül is sokat a vacsiköziről (például itt , itt és itt) Röviden felvázoljuk az előzményeket, hozzátéve, hogy a témában ugyan küldtünk korábban kérdéseket az önkormányzatnak, de nem kaptunk válaszokat.

  • Mint ismert, a Magyar Posta az alacsony ügyfélforgalommal indokolta a bezárásokat.
  • A Gázló utcai újranyitását közel hétszáz aláíró kérte, az íveket Tóth Szilárd, a városrész ellenzéki önkormányzati képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) vitte be az Polgármesteri Hivatalba.
  • Ő először arra tett javaslatot, hogy a Magyar Posta és a kecskeméti önkormányzat kössön postai szolgáltatás igénybevételére piaci szolgáltatási szerződést, és a város a posta működési költségeinek felét vállalja át. Ezt a javaslatot azonban elutasította a fideszes többség.
  • Szemereyné Pataki Klaudia polgármester februárban más utat vetett fel: keressenek piaci szereplőket, akik megállapodást kötnek a postával és saját üzletükben végeznek postapartneri szolgáltatást. A Magyar Posta ugyanis szintén februárban meghirdette új partneri programját.

Fotó: Hraskó István

  • Tóth Szilárd nyáron Facebook-posztban szólította meg a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait: jelentkezzenek, ha látnak fantáziát egy postapont üzemeltetésében.
  • Majd miután nem akadt ilyen vállalkozó, indítványozta, hogy a városvezetés a lehető leghamarabb kezdjen tárgyalni a Magyar Postával, hogy a bezárt Gázló utcai posta helyén alakítsanak ki postapontot, önkormányzati forrás bevonásával.
  • Szeptemberben aztán megnyílt a Posta Pont a Hunyadivárosi Közösségi Házban, az Akikért a déli harang szól a Hunyadivárosban Egyesület működtetésében.
  • Majd a polgármester bejelentette, hogy lesz Posta Pont a Vacsiközben is, és egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a hunyadivárosi egyesület lesz ennek az üzemeltetője is.

Szemereyné Pataki Klaudia közösségi oldalán a posták ügye gyakran előkerült, rendkívül hírként jelentette be például a Gázló utcai újranyitást.„Megígértük, el is értük, mert Kecskemét nekünk az első” – írta ki egy másik alkalommal muszklis emotikonnal.

Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Facebook-oldala

És még pár postás polgármesteri poszt (micsoda alliteráció!):

„Dr Tóth Szilárd nem hiába küzdött érte azokkal a lakosokkal együtt, akik nem akarták elfogadni a Posta egyoldalú döntését!” – reagált a Szövetség. Király József pedig ironikus posztban megjegyezte: „a hat bezárt postafiók helyett a Fidesz helyi helytartói ünnepeltetik magukat két postapont megnyitása végett ahelyett, hogy megakadályozták volna, hogy azokat a Fidesz kormány által felügyelt Posta Zrt. bezárja!”, és felteszi a kérdést, az országgyűlési képviselők és a polgármester miért nem tettek semmit a bezárás ellen.

Forrás: Szövetség a Hírös Városért Egyesület Facebook-oldala

Maga Tóth Szilárd a korábbiakhoz képest visszafogottabban kommunikált. Egyrészt a megnyitóhoz közeledve köszönetet mondott a Városüzemeltetési Kft. munkatársainak, hogy rendbetették a posta környezetét, és örömhírként megosztotta, hogy a költségvetésbe betervezték a Posta Pont működésének anyagi fedezetét. „Köszönet Mindenkinek, akinek a Postapont megnyitásában tevékenyen szerepe volt” – írta ki.

Megkérdeztük, minek köszönhető, hogy korábbi, a városvezetést kritizáló álláspontja a jelek szerint enyhült, erre úgy válaszolt: „mostanában az Önkormányzat és a Városüzemeltetési Kft. segítségével több kérdésben sikerült elmozdulást elérni a választókörzetemben, amit ezúton is nagyon köszönök”.

A Szövetség egy posztját átvette, ehhez Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) kommentelt, miszerint Tóthnak köszönetet kellene mondania a hunyadivárosi képviselő Pászti Andrásnak és a polgármesternek, hogy megoldották a posta újranyitását. A posztot aztán a Szövetség törölte oldaláról.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Forrás: Szövetség Facebook-oldala

Forrás: Szövetség Facebook-oldala

A posta témája a csütörtöki testületi ülésen is előkerült. Pászti András hozta fel először, aki először elmondta, a Hunyadivárosban nagyon jól beváltotta az elképzeléseket a Posta Pont, volt olyan nap, hogy 700 csekket feladtak itt.
A kormánypárti képviselő kifejtette azt a véleményét is, hogy szerinte Tóth Szilárd „elég magabiztosan nyilatkozik minden témában”, de úgy véli, mondanivalója néha nem tartalmaz „stabil információt”, és ezért javasolta, hívja fel az Akikért a déli harang szól elnökét, Szilágyi Róbertet, és kérdezze meg, mi hogyan működik.

„Ezt a polgármester asszony nélkül nem lehet megoldani. Nincs az a képviselő a földön, aki meg tudja ezt egyedül oldani” – jelentette ki Pászti András a posták újranyitására célozva, hozzátéve, a dicséret a polgármestert illeti, valamint az egyesület elnökét, aki hetekig dolgozott a megvalósításon. Egyben bejelentette, hogy pénteken 9-kor lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyre meghívta az érdeklődőket.

„Egyébként hozzáteszem, hogy igen, van benne benne valami, hogy van némi érdemem. Igen, itt a személyes kapcsolati tőkének vannak komoly hatásai” – reagált Szemereyné Pataki Klaudia, aki szavai szerint megtalálta azt a „kapcsolódási pontot, amivel eljutottunk a posta vezérigazgató urához”.

A polgármester egyben arról is szólt, a Vacsiközben is hasonló konstrukcióban gondolkodnak, mint a Hunyadivárosban, azaz hogy a Posta Pont egy rendezvényeknek és más szolgáltatások is helyet adó közösségi házban működjön, az ingatlan ilyen irányú hasznosításáról már tárgyalt is a Magyar Postával (mint megtudtuk, a város vételi ajánlatot tett az épületre).

Fotó: Hraskó István

Lejer Zoltán, a Szövetség frakcióvezetője az elhangzottakra azt mondta, úgy érzi magát, mintha kicsit alternatív világba csöppent volna, ahol „nagy sikersztorikkal” van eladva az egész postaújranyitási téma.
„Azért el kell gondolkozni, hogy ezeknek a postáknak a bezárása, mikor történt, miért történt, hogyan történt. Örüljünk neki, hogy visszanyílik, de azért tegyük tisztába, hogy ezeket a postákat nem mi zártuk be, hanem az Önök által vezetett kormány” – fogalmazott, vélhetően arra gondolva, hogy most a városnak kell visszacsinálnia, amit a kormány egyszer már eldöntött.

Ilyen színes előzmények és adok-kapok után érkezett el a pénteki megnyitó, a már bevezetőben említett körítéssel. Meghívót szerkesztőségünk nem kapott az eseményre, és mint megtudtuk, a városrész képviselője, Tóth Szilárd sem. Mint kérdésünkre elmondta, ő a Facebookra a Szívvel a Vacsiközért Egyesület által feltöltött meghívóból értesült róla.

Forrás: Szívvel a Vacsiközért Egyesület facebook-oldala

Végül azonban Tóth Szilárd nem vett részt a megnyitón, de nem kívánta kommentálni, mi ennek az oka. Később egy rövid posztban közölte a Posta Pont elindulásának tényét. A polgármester kevésbé volt visszafogott: „Az első karácsonyi ajándékot ma át is nyújthatom a városnak” – adta hírül.

Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia Facebook-oldala

És hogy mi volt a program? Jött egy óvodás csoport, a gyerekek rajzokat hoztak, hogy elküldjék a Mikulásnak, Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője pedig kicsit zenélt, majd megfújt egy régi postakürtöt. Ott volt a polgármesteren kívül Kecskemét két országgyűlési képviselője, Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás is, és tíz-tizenöt helyi lakó. Majd a gyerekek „feladták” rajzaikat, megtörtént a körülbelül 10 négyzetméteres postahelyiség hivatalos megtekintése, végül meleg teát osztogattak az udvaron. Képek az eseményről:

Szilágy Róberttől, az üzemeltető egyesület elnökétől megtudtuk: a hunyadivárosi Posta Pont elindítása után kaptak felkérést a vacsiközire, mint már etéren tapasztalattal rendelkező szervezet.
Az egy munkapultos kispostának egy munkatársa van (jelenleg az épületben csak ez a helyiség van hasznosítva). Munkanapokon 9-től 17 óráig tart nyitva, lehet csekket befizetni, levelet, csomagot feladni, és a postás letétbe itthagyja az ajánlott levelet, ha nem találja otthon a címzettet. Az egyesület a Postától bérli a helyiséget, minimum három évre kellett szerződniük.
A 2024-es költségvetésben egyébként összesen 18,9 millió forint lett biztosítva a két Posta Pont működtetésére, azaz az önkormányzat ennyivel támogatja az egyesületet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...