fbpx

FRISS HÍREK

Indul a konyhai ételhulladék gyűjtése a társasházaktól, a közös képviselőknek azért vannak kétségeik

- Advertisement -

Március 4-étől Kecskeméten is megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése a társasházaknál. 5 literes edénybe külön lehet majd tenni például a gyümölcshéjat, kávézaccot, tojáshéjat, kidobásra ítélt pékárut, ebédmaradékot, megromlott konzerveket, befőtteket, a házak pedig kapnak egy 120 literes kukát, melyet tavasszal heti egyszer, nyáron és ősszel heti kétszer ürítenek majd. Hétfőn a közös képviselőknek tartottak tájékoztatót, alapvetően üdvözölték a változást, de azért fenntartásaiknak is hangot adtak.

14 városban, és azoknak is a meghatározott részein indul el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése Magyarországon. Kecskemét a kiválasztott helyszínek között szerepel, elsőként a társasházi övezetekben, 900 társasházban 25 ezer lakást érint az új szolgáltatás – hangzott el a Tudomány és Művészetek Házában a közös képviselőknek tartott tájékoztatón, melyet Varga Katalin, a DTkH ügyfélszolgálat vezetője, Borsfay-Horváth Judit, a MOHU termék- és anyagáram vezetője és Tóth Eliza, a Pannon Egyetem tudományos munkatársa tartott.

Varga Katalin, Tóth Eliza és Borsfay-Horváth Judit

A főbb tudnivalók az elhangzottak alapján:

– a rendszer önkéntes lesz, tehát azok a társasházak vesznek benne részt, amelyek jelentkeznek – de mint Varga Katalin elmondta, ha mondjuk egy 60 lakásos társasházban akár már csak 5 lakástulajdonos élni kíván a lehetőséggel, akkor biztosítják az edényeket és az elszállítást

– a jelentkező társasházak díjmentesen kapnak egy 120 literes barna színű kukát és minden lakás egy 5 literes kis gyűjtőedényt

– a nagy kuka teteje gumigyűrűvel ellátott, hogy megakadályozza mondjuk a dinnyelé kicsorgását, a teteje pedig fülekkel zárható

– a kis vödör teteje ugyancsak zárható, így bent tartja a szagokat, és rajta van minden tudnivaló, mit lehet beletenni

– a 120 literes kukát azokon a napokon ürítik, amikor a kommunális vagy a szelektív szemetet is elviszik

– az elszállítás díjmentes

– március 4-től kezdik, április végéig hetente egy alkalommal lesz ürítés minden társasháznál

– júniustól októberig pedig hetente kétszer

– havonta egyszer a DTkH tisztítani is fogja a kukát, ez is díjmentes

– a konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is

– fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát, cigicsikket – ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket

– tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is

– hétfőn a Széchenyivárosban, kedden a belvárosban, a Vacsiközben és a Máriavárosban, szerdán a belvárosban, csütörtökön a Műkertvárosban, a reptéri lakótelepen, Katonatelepen, Hetényegyházán, a Petőfivárosban és Alsószéktón, pénteken a Hunyadivárosban, Homokbányán és a belvárosban ürítik majd a konyhai élelmiszerhulladékos kukákat

– a közös képviselők február 20-tól már átvehetik a kukákat és a gyűjtőedényeket

– a társasházak jelentkezését folyamatosan fogadják, tehát nemcsak március 4-től lehet bekapcsolódni a rendszerbe.

  • Varga Katalin kérte a közös képviselők segítségét a szervezésben, figyelemfelhívásban és tájékoztatásban is, hogy „minél többen magukénak érezzék” az új szolgáltatást. Hozzátette, lehet, hogy talán elsőre „macerának” tűnhet az egész, de nagy lehetőség, hogy a város jó példával elöljárjon, és tegyen a tisztább környezetért. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy lesz igény az „esztétikus és kulturált” rendszerre.
  • Borsfay-Horváth Judit kiemelte, hogy ugyan országosan egységes szolgáltatást szeretnének bevezetni, „de ez nem megy egy csettintésre”, ezért a fokozatosság elvét fogják követni – többek között ezért is gyűjtenek tapasztalatokat tizennégy városban. Azt sem szeretnék, ha negatív érzések kapcsolódnának az újfajta gyűjtéshez, kényelmetlennek érezné a lakosság, ezért is önkéntes és díjmentes.
  • Elhangzott azt is, hogy a megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekbe szállítják és hő-és villamosenergia előállítására használják, a biogázüzem technológiai maradéka pedig magas tápanyagtartalma miatt a mezőgazdaságban jöhet jól, a műtrágya visszaszorítására.

Az európai uniós előírások alapján egyébként 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül.

Tóth Eliza elmondott pár elgondolkodtató adatot is.

  •  Magyarországon egy ember évente 416 kilogramm szemetet termel, azaz napi több mint 1 kilót
  • a Nébih felmérése szerint ebből az éves fejenként mennyiségből 65,5 kiló élelmiszerhulladék
  • Bács-Kiskun megye éves élelmiszerhulladék-mennyiségével 24 ötvenméteres úszómedencét lehetne megtölteni, a kecskemétiek által termelt konyhai maradékkal pedig 5 medencét
  • a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék 18 százaléka komposztálóra, 19 százaléka a háziállatok elé, 63 százaléka viszont a kommunális hulladékba kerül
Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

A tájékoztatón ott volt Orbán Csaba, az önkormányzat közszolgáltatás-szervezési és környezetvédelmi osztályvezetője is, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy a MOHU kiválasztotta Kecskemétet teszthelyszínként. Úgy fogalmazott, ez egy újabb mérföldkő a szelektív gyűjtés terén, amelyet 2012-ben indítottak el a városban, és olyan új elem a hulladékelszállításban, amely még Európában sem nagyon elterjedt.
„Fogadják bizalommal a közszolgáltató törekvését, de Önök nélkül ez nem megy. Lesznek problémák, kérdések, de ezeket tekintsék feladatnak, a megoldásban pedig partner lesz a szolgáltató” – szólította meg a közös képviselőket az osztályvezető, aki egyben reményét fejezte ki, hogy unokáink számára már nem is lesz kérdés, így külön kell-e gyűjteni a konyhai élelmiszerhulladékot.

Jöttek a kérdések

A közös képviselők ezután jó félórán keresztül tették fel kérdéseiket – ezekből az jött le, örülnek is, meg nem is, van azért egy kis bizalmatlanság, hogy fog menni.

– Többen aziránt érdeklődtek, mennyibe fog kerülni mindez – Borsfay-Horváth Judit kijelentette, hogy a közszolgáltatás része, tehát külön a konyhai élelmiszerhulladék elszállításáért nem kell majd fizetni. „Még! Még! Én csak ez tudom rá mondani. Utána majd kitalálnak valamit, ürítés, takarítás címszóval. Teljesen mindegy, a házak tönkre fognak menni!” – vélekedett borúlátóan egy közös képviselő.

– Felmerült, hogy azoknál a társasházaknál, ahol több lépcsőház és ennek megfelelően sok lakás van, elegendő lesz-e egy 120 literes kuka? Varga Katalin tájékoztatása szerint ez majd az adott társasházzal való egyéni egyeztetésen eldől.

– A Fűrészfogasok közös képviselője elmondta, boldogsággal tölti el az új szolgáltatás, de szerinte oda kellene hatni a lakosságra, tájékoztatni az embereket, hogy csak azt tegyék majd a gyűjtőedényekbe, amit szabad – erre az a válasz érkezett, hogy a MOHU indított ezügyben kampányt, és lesznek plakátok, szórólapok, szemléletformálás.

– Kinek a felelőssége lesz, ha eltörik egy kuka vagy netán ellopják? A DTkH ügyfélszolgálati vezetője elmondta: ha a cég hibájából károsodik a hulladéktároló edény, akkor cserélik, pótolják. Lopás esetére ott van a ház biztosítása, de egyébként azt javasolja, hogy ahol lehet, a szállítás napjáig zárható helyen, a házban tárolják a barna kukákat, és csak ürítés előtt húzzák ki az utcára.

– De büdös lesz, mennek majd  a kukára az egerek, patkányok – hangzott az újabb felvetés. Varga Katalin szerint a kuka teteje jól záródó a gumigyűrűnek és a fülnek köszönhetően, benntartja majd a szagokat és ürítéskor sem fog (dinnye)lé kicsorogni, mert egy speciális beöntőnyílása lesz a gyűjtőjárművek tartályának.

„Arra nem veszik a fáradtságot, hogy a járdára felhúzzák a kukát ürítés után, a szelektívet két-három hétig nem viszik el” – fogalmazott meg kritikát egy közös képviselő a DTkH jelenlegi tevékenységével kapcsolatban – szerinte előbb ezeket a problémákat kellene megoldani. Varga Katalin jelezte, a jelenlegi tájékoztatónak ez most nem témája, de igyekeznek orvosolni a hiányosságokat.

– Erjedni fog a kajamaradék a kukában – jött az újabb kérdés. A válasz: a szolgáltató bízik abban, hogy a tavaszi heti egy és a nyári heti kettő ürítés és a havi egy átmosás ezt a problémát is kiküszöböli.

„Széchenyivárosban tele vannak a konténerek. Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy még a tetejét sem csukják le, ezeknek sem fogják lecsukni, és a varjak meg előszeretettel rájárnak a konténerekre. Mi lesz itt?” – kérdezte egy közös képviselő. „Csak abban tudok bízni, hogy haladunk előre a civilizált lét felé” – felelte Varga Katalin. „Ez nem civilizáció, beledobja és továbbmegy. Ez lustaság. A szelektív hulladékgyűjtés sem működik, mindent beledobnak a kukába, és megjelenik a nagy fekete Mercedes és tömik tele a hulladéktárolót. Biztos nagyon klasszul kitalálják, de ez nem fog működni, borzasztó lesz” – folytatta tovább kétségeit a közös képviselő, akinek negatív tapasztalatával azért vélhetően sokan egyet tudnak érteni. „Arra szeretném kérni Önöket, hogy adjunk egy esélyt” – reagált végül Varga Katalin.

A bedobható élelmiszerek listája a mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható. Az elszállítás helyszínei:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...