fbpx

FRISS HÍREK

Helyreigazítás és rendőrségi nyomozás a Kecskeméti Médiacentrum érintettségével

- Advertisement -

Nem indul jól a kampány a hiros.hu számára, februárban két esetben is Király József képviselő áll nyerésre velük szemben.

Egyik ügyben (az érthetőség és követhetőség kedvéért nevezzük „A” ügynek) új nyomozásra utasította a bíróság rendőrséget, egyelőre ismeretlen tettes ellen, mivel a sértett (Király József) nem tudta megjelölni, hogy ki tette közzé még 2022-ben a róla írt rágalmazó cikket a hiros.hu felületein.

A másik ügyben (legyen ez a „B” ügy) szintén a hiros.hu érintett, itt az elsőfokú ítéletben „a bíróság az alperest helyreigazító közlemény megjelentetésére kötelezte”, mivel úgy ítélte meg, hogy a hiros.hu a Kiskörút közlekedési rendjéhez kapcsolódó cikkében „a való tények sajátos csoportosítása, egymás mellé helyezése megvalósíthatja a való tények hamis színben történő feltüntetését, amely helyreigazítás elrendelésére adhat alapot”. Az ítélet alapján a hiros.hu kiadójának majdnem 400.000 forint perköltséget kell megfizetnie Király József felé, és 36.000 forint illetéket az állam felé is.

A hiros.hu mindkét esetben a hirosveny.hu-tól vette át az információkat,  a bíróság ítélete szerint „alperes (hiros.hu) tehát nem a bizottsági jegyzőkönyv tartalmával kapcsolatosan, hanem egy másik sajtószerv által megjelentetett cikkhez kapcsolódva tette fel kérdéseit a felperesnek.”  

„A” ügy: rendőrségi nyomozás, hogy ki tette ki a hiros.hu felületére a rágalmazó cikket

Mint arról korábban beszámoltunk, a cikkben több hazugság is szerepelt. Király Józsefet mint vállalkozót, civil közéleti szereplőt és mint politikust is igyekezett lejáratni az írás. Korábban már sajtópert nyert Király József a cikk miatt a Hírösvény ellen valótlanságok állítása miatt, az önkormányzati sajtó ellen pedig valótlanságok híresztelése miatt. Amit azzal követtek el a Hiros.hu-nál, hogy leközölték a hazugságokat tartalmazó hírösvényes cikket. A Hírösvény és az önkormányzati sajtó is akkor helyreigazítást tett közzé. Nem írjuk le újból, miről szólt a cikk, itt összefoglaltuk annak lényegét és hamis állításait, amelyeket a bíróság is annak ítélt meg.

Képernyőfotó a hiros.hu oldaláról / https://archiv.hiros.hu/hirek/birosagon-felel-hanyag-kivitelezesert-kiraly-jozsef

Most jutott odáig az ügy, hogy a bíróság ismét elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, mivel Király József 2022 júliusában megtett feljelentése után a rendőrség levelet küldött az önkormányzati sajtónak, hogy kik azok a személyek, akik a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. (ez a cég áll az önkormányzati sajtó mögött) alkalmazásában állnak, illetve közreműködtek a hivatkozott cikk közzétételében. A rendőrség kérdése tehát egyértelmű volt, azt akarták megtudni, hogy ki élesítette a cikket, esetleg ki hagyta jóvá, kik intézték ezt a folyamatot. Ők követhették el ugyanis a rágalmazást.

A Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. 2022 novemberében válaszlevelet küldött a rendőrségnek. Ebben leírták, hogy a cikket Rajnai Attila írta, valamint, hogy Rajnai Attila cégével, a Kreatív Press Kft.-vel szerződést kötött a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft., és erre fel végez Rajnai Attila újságírói tevékenységet az önkormányzati sajtónak. Azt azonban nem tartalmazta a válasz, hogy a cikket ki tette közzé, márpedig a kérdés második fele egyértelműen erre vonatkozott.

Hasonló cikkünk:  Szakmai konferenciára hívja a gyermekvédelem döntéshozóit Anyácska

Tehát a rendőrség 2022-ben nem tudta meg az önkormányzati sajtótól, hogy a hazugságokat tartalmazó cikk hogyan került ki a hírportálra. A novemberi tárgyaláson kérte Király ügyvédje, hogy a bíróság utasítsa egy olyan nyomozásra a rendőrséget, amely után kiderül, ki vagy kik voltak a tettesek. Itt Király ügyvédje úgy fogalmazott, hogy érdemben a rendőrség nem is nyomozott, hiszen beérte azzal a válasszal, amit kapott az önkormányzati sajtótól, amelyből pedig egyértelműen kiderül, hogy a kérdés és a válasz elmennek egymás mellett.

Itt tartunk most, kíváncsian várjuk a rendőrség újabb, alaposabb nyomozását, amint többet tudunk ennek eredményéről, beszámolunk a részletekről.

„B” ügy: helyreigazítás „valós tények hamis színben történő feltüntetése” miatt

2023 decemberében írta meg a hiros.hu, hogy Király József fia balesetet okozott a Kiskörúton és ennek köze lehet ahhoz, hogy Király József nem támogatta a 30 km/h-ás sebességkorlátozó táblák kihelyezését. A bíróság megállapította, hogy a hiros.hu nem olvasta el a hivatkozott bizottsági jegyzőkönyvet és ugyan tett fel kérdéseket Király Józsefnek, de a választ olyan mértékben szerkesztette (húzta) meg, amit „a szerkesztői szabadság sem indokolhat.”

Az ítélet további indoklása szerint „felperes véleményében kifejtette azokat a körülményeket, amelyeket figyelembe vett akkor, amikor nem támogatta az előterjesztést, az alperes viszont oly mértékben hiányosan tárta ezt az olvasók elé, hogy a felperes szavazás során elfoglalt álláspontja szükségképpen hamis színben tűnhet fel a helyi közélet iránt érdeklődő olvasók szemében, annak ellenére, hogy az alperes a cikkben valótlan tényállítást nem tesz.” 

Magyarul: a hiros.hu a hirosveny.hu-ra hivatkozott, ahelyett hogy elolvasta volna a cikkében tárgyalt bizottsági jegyzőkönyvet vagy legalább teljes terjedelmében figyelembe vette volna Király József válaszait a cikk megjelenése előtt. Jól bevált recept ez az országos NER médiánál, ahol szintén rendszeresen egymásra hivatkoznak hírforrásként és láncban veszítik el a helyreigazítási pereket. Úgy tűnik, hogy 2022-ben, amikor a pereket megalapozó cikkek születtek, ez a propaganda módszer elérte a kecskeméti NER médiát is.

A perköltséget az alperes kiadója, a Kecskeméti Televízió Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság viseli, összesen majd’ 400.000 forint ügyvédi munkadíjban és további 18.228 Ft útiköltségben állapítva meg, az állam felé pedig 36.000 forint illetéket kell megfizetniük. Kérdést küldtünk a Kecskeméti TV főszerkesztőjének, Kozák Polettnek, hogy ki vállalja a személyes és anyagi felelősséget, amint válaszol, közzétesszük.

A hírösvény.hu itt is előkerül az ítélet indoklásában, jól látható, hogy a hiros.hu nem a tényekből, hanem másik sajtótermékből próbált informálódni, pedig lehetősége volt a bizottsági jegyzökönyvbe betekinteni és Király József is érdemben válaszolt a megkeresésükre.

Megállapítható, hogy bár a Bizottság üléséről készült jegyzőkönyv tartalmát az alperes isismerte, egy másik sajtószervnek, a www.hirösveny.hu internetes hírportálnak a korábban megjelent cikkének tartalmát ismertette, mint a kérdései alapjául szolgáló tényállást
Ebben az esetben is a Hírösvény indította el a tények hamis láncolatát, aminek árát most a hiros.hu kiadója (vagyis az adófizetők) fizetnek

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...