fbpx

FRISS HÍREK

Valótlanságok leírása miatt pert nyert Király József a Hírösvény és a Hiros.hu ellen

- Advertisement -

Nyáron jelent meg egy cikk a Rajnai Attila nevével fémjelzett Hírösvényen. Ő maga volt a szerző. Nem írjuk le részletesen miről van szó ebben, csak a lényeget. Aki szeretné, elolvashatja a -most már a másodfokú jogerős ítélet szerint- valótlanságokat tartalmazó cikket.  Két szálon fut a történet.

A fő szálon azzal támadja az írás Király Józsefet (ellenzéki önkormányzati egyéni képviselő és civil szervezetek ismert arca) és cégét a Free-Line Kft.-t, hogy hanyagul kivitelezett egy lakást, amelynek tulajdonosait csak hitegeti. Bizonyos hibákat egyszer elismer, máskor elutasít, és általában az időt húzza. Ráadásul nem is jóindulatú. Pedig a hibákat két szakértő is megállapította egybevágóan.

A politikai mellékszál pedig azzal áll bele Király Józsefbe, hogy kettős beszédet folytat, emiatt már teljes a bizalomvesztés iránta az ellenzékben és a polgármesteri hivatalban. Arra hivatkozik Rajnai Attila szerző, hogy kettős beszédet folytatott Király Jószef az „úgynevezett virágablakos ház kapcsán is, amikor a szakértők által életveszélyesnek nyilvánított épületet akarta megvédeni a bontástól, miközben éppen ő volt az, aki a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az ingatlan felvételét a helyi védettségi körbe.”

Valótlanságokat állított a Hírösvény

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen helyreigazításra kötelezte a Hírösvényt több valótlan állítás miatt. A bíróság a következők közlésére kötelezte a lapot:

A 2022. június 14. napján megjelent „Bíróságon felel hanyag a kivitelezésért Király József” című cikkben valótlanul állítottuk, hogy
– „a bíróságon a hanyag kivitelezésért Király József felel, a valóságban a Free Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alperessel szemben van folyamatban polgári peres eljárás hibás teljesítés miatt;
– „Király József a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az úgynevezett virágablakos ház helyi védettség körébe történő felvételét, a valóság az, hogy a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében ilyen tartalmú nyilatkozatot nem tett;
– „a hibákat két „egybevágó” igazságügyi szakértői vélemény támasztja alá.”
– a bíróság által megjelölt határidőben a Free Line Kft. nem küldte meg érdemi észrevételeit.”

A Hírösvény kiadójának a helyreigazítás közlésén túl több, mint félmillió forint perköltséget kell fizetni Király József és a Free-Line Kft. részére. Valamint több tízezer forint illeték megfizetésére is kötelezték a kiadót.

Valótlanságokat híresztelt az önkormányzati Hiros.hu

Miután a Hírösvény cikkét lehozta az önkormányzati hírportál, a Hiros.hu is, így a valótlanságokat ez a lap is leírta. Ebben az esetben annyiban más a helyreigazítás, hogy nem valótlanságokat állított, hanem valótlanságokat híresztelt a mindenki adóforintjából fenntartott hírforrás. Tehát a fenti, vastaggal szedett helyreigazításban az állítottuk helyett a híreszteltük kifejezéssel kell megjelentetni ezt a szöveget.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti Mercedes-gyárban robotot tesztelnek az alacsony képzettséget igénylő feladatokhoz

Az elsőfokú ítélet után vitte Király József és a Free-Line Kft. az ügyet másodfokra, mert Kecskeméten a helyreigazítást ennél szűkebben szabták meg az alperesek számára.

A Kecskeméti Televízió Kft.-nek több, mint 360 ezer forint perköltséget kell fizetni Király József és a Free-Line Kft. felé. Valamint sok tízezer forintot az államnak és az adóhatóságnak.

Ki Rajnai Attila?

Rajnai Attila korábban rendszeres szereplője volt az önkormányzati televízió (a médiacentrum része ez is a hiros.hu oldallal együtt) véleményműsorában, ahol gyakran mondtak nem éppen hízelgő mondatokat az ellenzékről, és tette ezt maga Rajnai Attila is. A fideszes városvezetést ugyanakkor rendre pozitív színben tüntették fel, így -a másodfokú bíróság szerint- valótlanságokat tartalmazó cikk szerzője is. Rajnai Attilát Budapesten, ahova talán nem jutnak el annyira a vidéki információk, még mindig sokan balliberális újságírónak tartják. Ez a beskatulyázás abból a korszakából ered, amikor is megírta a cikksorozatot az Orbán család tokaji szőlő ügyeiről. Onnan ismerjük a ne mi kapjunk legtöbbet kifejezést. Egy ideig a szocialista elnöklésű Bács megyei közgyűlés is dolgoztatta, ami erősítette vélt vagy valós kötődését. A mostani felperessel, Király Józseffel is jó viszonyt ápolt még nem is olyan régen. Egy ideje azonban cikkekkel támadja a helyi ellenzéket. A 168 Óra hasábjain is megtette ezt a DK helyi elnökével, Rajnai a bírósági döntés szerint itt is valótlanságokat állított. Arról is írtunk korábban, hogy ő lett a balatoni Sellő kemping vezetője. A kemping mögött azok a nevek bukkantak fel, akik azoknak a cégeknek a tulajdonosai, amelyek több milliárd forintért megnyerték a kecskeméti városháza felújítását. Rajnairól és az előbb említettekről itt írtunk korábban.

Ki az önkormányzati sajtó feje?

A -bíróság szerint- a valótlanságokat híresztelő hiros.hu oldal mögött álló médiacentrum vezetője az a Kozák Polett, akinek az országgyűlési választások után azonnal megemelték a fizetését 230 ezer forinttal. Majd nem sokkal később a fideszes többségű közgyűlés kimagasló munkájáért Kozáknak Tóth László-díjat adományozott. Ezt a díjat kétévente újságírók, írók kaphatják meg. A fizetésemelés és a díj előtt az önkormányzati sajtó a választási kampányban a működésére vonatkozó szabályokat felrúgva, az ellenzékről és főleg Bodrozsán Alexandráról több lejárató cikket jelentetett meg, miközben a fideszes jelölteket kizárólag pozitív színben tüntették fel. Majd több millió forintot költöttek el mindenki adóforintjaiból az ellenzéket lejárató cikkek hirdetésére. Ezekről ebben a cikkben írtunk.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...