fbpx

FRISS HÍREK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

- Advertisement -

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a közelgő önkormányzati választáson induló egyéni jelöltjeit. A Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, és a Magyar Szocialista Párt alkotta együttműködésből ezúttal hiányoznak az eddig ugyancsak az egyesület színeiben politizáló Jobbik-Konzervatívok, illetve a Momentum Mozgalom jelöltjei, ők feltehetőleg külön-külön indulnak júniusban.

Az egyesület kompenzációs listájára felkerülőkkel kapcsolatban is még egyeztetések zajlanak, az ugyanakkor már néhány napja tudható, hogy a polgármesteri székért Király József képviselő száll harcba, aki a belvárosi körzetében is újra kíván indulni.

A sajtótájékoztatóra két pártelnök is hivatalos volt: Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke, illetve Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke. A Demokratikus Koalíciót Kopping Rita, a párt Országos Tanácsának tagja képviselte, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület nevében pedig az elnöke, Dr. Brúszel László szólalt meg.

Brúszel bevezető mondataiban kihangsúlyozta, hogy az együttműködő felek biztosítani szeretnék a város nyugodt, kiszámítható, stabil fejlődését, emellett pedig a választópolgárok bizalmának a segítségével szeretnének győzni a polgármester-választáson, és egyúttal elérni, hogy a következő közgyűlésben a képviselői mandátumok többségével ők rendelkezhessenek.

Király József polgármesterjelölt / Fotó: Hraskó István – kecsup.hu

Mint korábban megírtuk, 2010 után másodszor indul el a polgármesteri székért Király József, aki jelenleg is önkormányzati képviselő a belvárosi körzetében, emellett az MSZP helyi elnöke. Építészmérnökként és műemlékvédelmi szakmérnökként ügyvezető igazgató a több mint három évtizede édesapjával együtt alapított építőipari cégben, de ezt a tudást igyekszik hasznosítani az önkormányzat két bizottságában is, amelyek a városüzemeltetéssel és városfejlesztéssel, illetve értékmegőrzéssel foglalkoznak.
Több társadalmi és civil szervezeti tevékenysége közül kiemelendő a Kecskeméti Városvédő és Városszépítő Egyesületben, és a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Körben végzett munkája.

A 2010 óta önkormányzati képviselőként tevékenykedő polgármesterjelölt bemutatkozó felszólalásában kiemelte, és követendő példaként mutatta be a kiegyezés utáni évtizedeket, és Kecskemét akkori fejlődését. Nagyszerű vezetők és a város érdekében együttműködő pártok és civil egyesülések közös munkája hozta létre azt az aranykort, amelynek köszönhetjük például a Rákóczi utat, a Városházát, a Színházunk épületét, a Cifrapalotát, vagy a történelmi főterünk jelenlegi szerkezetét is.

A rendszerváltás és az Európához történő csatlakozásunk, majd a Mercedes idejövetele ehhez az időszakhoz hasonló gazdasági helyzetet és lehetőségeket teremtett, ugyanakkor Király József szerint ezt nem tudjuk kellőképpen kihasználni, és a város lakói nem érzik a város gyarapodását. A város úthálózata túlterhelt, az utak és a járdák felújításra szorulnak, a közvilágítással is komoly gondjaink vannak, a közterületek és zöldfelületek pedig folyamatosan csökkennek. A fiatalok sem találnak megfelelő szórakozóhelyeket.
Leépülnek a nemzetközi kapcsolataink, a testvérvárosi együttműködések formálissá váltak, a világhírű Csipero Gyermekfesztiválunk is a végóráit éli.

Király József elmondta még, hogy az érkező EU-s források ellenére sem tud a város a múlt századelőhöz hasonlítható eredményt felmutatni. Komoly problémaként említette, hogy az önkormányzatiság szűkítése mellett a kormányzat a városi adóbevételek egy jelentős részét vonja el, és a jelenlegi vezetők inkább a pártjuknak és egy szűk érdekcsoportnak kívánnak megfelelni, ezzel együtt pedig nem veszik észre a város polgárainak mindennapi gondjait, igényeit.

„Nincs gazdája a városnak!”

– összegezte a polgármesterjelölt, és azzal zárta a mondandóját, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő tizenkét pontos választási programjuk fontos vállalásokat tartalmaz a következő öt évre. Szeretnének – az itt élőket aktív bevonásával – egy élhető, fenntartható Kecskemétet építeni.

Kérdésünkre Király József legfontosabb feladatai között említette megválasztása esetén a helyi demokrácia helyreállítását, a sajtó szabad működéséhez a feltételek biztosítását, hiszen ők a város lakóira partnerként szeretnének tekinteni.

A közterületek-utak megfelelő karbantartása is elengedhetetlen szerinte, amibe a közösséget szintén be lehet vonni. A közlekedéssel és a parkolási gondokkal ugyancsak kezdeni kell valamit, és elsősorban a lágy közlekedési módokat előnyben részesítve, a kerékpárutakat is rendbe téve, a közösségi közlekedés színvonalának érezhető javulását még tovább segítve. Létre kell hozni a városrészi decentrumokat, alközpontokat, hogy ezzel is fenntartható várossá válhassunk, a megtett-megteendő útjainkat lerövidíthessük. Mindenki előtt nyitott városházi működést szeretne, aktív kapcsolatot a lakossággal.

A választókerületekben induló egyéni jelöltek / Fotó: Hraskó István – kecsup.hu

Bemutatkoztak a választókörzetekben induló egyéni jelöltek is. Sokan a civil szférából érkeztek, eddig nem vállaltak politikai szerepet, de vannak jelenleg is aktív, gyakorló politikusok közöttük.

Az egyes választókörzetben (Petőfiváros) újrázni kíván Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra kommunikációs szakember, aki örömmel vállalná a most hozzá csatolt felsőszéktói lakosok képviseletét is. A kettes választókörzetben (Hetényegyháza) Dr. Károlyi Zoltán indul, ő orvosként az egészségügy problémáival is szeretne foglalkozni. A hármas választókörzetben (Máriaváros-Belváros) Dr. Vancsura István ügyvéd lesz a jelölt, ő az ebben a választókörzetben öt évvel ezelőtti szoros versenyre hívta fel a figyelmet.

Hasonló cikkünk:  Megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi-botrány, de az ellenzék ebből nem tudott profitálni

A negyedik választókerület (Széchenyiváros) jelöltje szövetségi színekben a jelenleg is ezt a körzetet képviselő Kopping Rita, akihez nem csak lakótelepi, hanem kertvárosi övezetek is tartoznak, rájuk is igyekszik odafigyelni. Az ötödik választókerület (Széchenyiváros) indulója Várkonyi Zoltán, aki a kereskedelemben szerzett komoly tapasztalatára támaszkodna, és a körzethez köthető lokálpatrióta elhivatottsága is vezérli. A hatodik választókerület (Széchenyiváros) jelöltjeként Nógrády Miklós vállalkozó indul, és nyílt versenyre számít.

A hetedik választókerületet (Bethlenváros-Vacsiköz) Dr. Tóth Szilárd jogász és levéltáros képviselte a jelenlegi ciklusban, és szeretné ezt a jövőben is tenni, az új belvárosi résszel kibővített körzet lakóinak a képviseletét továbbra is felvállalni. A nyolcadik választókerületben (Belváros-Árpádváros) ugyancsak újrázna Király József, aki az esetleges polgármestersége mellett a körzetében elsősorban a belvárosi közlekedés javításán és a zöldfelületek növelésén fáradozna. A kilencedik választókerület (Belváros-Erzsébetváros) jelöltje Somogyi Tímea Anna szociológus, aki civil tevékenységéből kifolyólag jól ismeri az itt élőket és problémáikat, szeretne segíteni nekik az emberhez méltó életkörülmények megteremtésében.

A tizedik választókerület (Hunyadiváros) jelöltje Hahn-Tapodi Zsuzsanna építészmérnök lesz, aki úgy látja, rengeteg változtatni való, megoldandó probléma van a körzetében, és szeretné ezeket a feladatokat felvállalni. A tizenegyedik választókerület (Műkertváros-Rendőrfalu) képviseletéért Tancsa János politológus indul, aki szintén rengeteg megoldásra váró problémára hívta fel a figyelmet. A tizenkettedik választókerület (Kisfái-Matkó-Kiskertváros-Szeleifalu) szövetségi jelöltje Gyuris Dávid vállalkozó, aki a tömegközlekedésen és a város belső részeinek elérhetőségén javítana, és az úthálózat problémáival foglalkozna elsősorban.

A tizenharmadik választókerület (Kadafalva-Alsócsalános) jelöltjével kapcsolatban még egyeztetések zajlanak, így az ő neve később lesz majd ismert. A tizennegyedik választókerület indulója pedig Szentgyörgyi Tibor Viktor gépészmérnök, aki reptéri foglalkozása révén már eddig is részt vett a zajvédelmi övezetekkel kapcsolatos lakossági párbeszédben, ezt folytatná, emellett pedig az utak állapotára és a közvilágításra fektetne hangsúlyt.

Fotó: Hraskó István – kecsup.hu

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke reménnyel tekint az önkormányzati választásokra, és a kecskeméti jelöltekre. Kiemelte a helyi ügyek ismeretének és a civil szférával való kapcsolattartásnak a fontosságát, véleménye szerint a polgármesterjelöltjüknek ezek kifejezetten az erősségei közé tartoznak. Változást sürgetett a városvezetésben, és kihangsúlyozta, hogy pártja számára nagyon fontos az élhető környezet megteremtése, a zöldfelületek folyamatos bővülése, a klímaváltozáshoz alkalmazkodás elősegítése. Mindezek biztosítékát látja a bemutatott jelöltekben.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke felelevenítette, hogy régi kapcsolatot ápol Király Józseffel, akit egy örökmozgónak ismert meg. A társadalmi problémákra érzékeny, szolidáris polgármesterre van szükség szerintük, és hogy a polgármesteri hivatal a segítés háza legyen. Úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezetés nem ezt tartja szem előtt, és a nagytőke kiszolgálása helyett az emberek szolgálatába kell szegődni.

Kopping Rita, a DK Országos Tanácsának tagjaként a 2019-es önkormányzati választások eredményére emlékeztetett, akkor a szövetségi jelöltek jó eredményt értek el, és komoly erőként juthattak be a képviselő-testületbe. Ezt a lehetőséget most is látja maguk előtt, és akár még a korábbinál is jobb eredményt szeretne.

Fotó: Hraskó István – kecsup.hu

Feltűnő volt, hogy a sajtótájékoztatón nem volt jelen a Kecskeméti Médiacentrum egyetlen munkatársa sem, pedig az önkormányzati sajtó hírportált, helyi televíziót, és hetilapot is működtet.

Rákérdeztünk, hogy talán nem voltak hivatalosak az eseményre, de Brúszel László a válaszában elmondta, hogy természetesen küldtek számukra is meghívót, e tekintetben nem szoktak kivételezni senkivel sem a helyi sajtó képviselői közül. Sajnálatosnak tartja, hogy a közpénzből is fenntartott szerkesztőség nem tiszteli azokat a városi polgárokat, akiket a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben politizáló pártok képviselnek. A tájékoztatás kötelesség, és minden politikai szereplőre ki kell terjedjen, nem szűkíthető le egyetlen pártra.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület hamarosan nyilvánosságra hozza a 12 pontos választási programját, illetve a kompenzációs listáját  – ez utóbbi még nyitott, két párttal is folynak egyeztetések az együttműködésről. Amint ezek hivatalossá válnak, hírt adunk róluk, ahogy a KecsUP szerkesztősége mindegyik választáson elinduló párt, illetve egyesület vonatkozó eseményeiről, választási programjáról és jelöltjeiről igyekszik majd beszámolni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...