fbpx

FRISS HÍREK

500 érvényes ajánlással polgármesterjelölt lehet Kecskeméten

- Advertisement -

Közzétették, hogy mennyi érvényes ajánlás szükséges Kecskeméten a polgármesterjelöltséghez és a képviselőjelöltséghez. 

Hogy valaki polgármesterjelölt lehessen legalább 500 érvényes ajánlás szükséges. Az újrarajzolt kecskeméti egyéni választókerületi képviselőjelölt jelöléshez pedig legkevesebb 54 érvényes aláírást kell összegyűjteni (az 5. körzetben, a Hollandfaluban és a Széchenyiváros egy részében) és legfeljebb 70-t (a 13. körzetben, Kadafalván). Választókörzetenként átlag 60-65 ajánlással bárki, aki nincs eltiltva a közügyektől, rajthoz állhat a júniusi önkormányzati választáson. Az adott választókerület választópolgárainak ez mindössze 1 százaléka.

Kecskemét területén az egyes kerületekben a jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma 2024-ben a következőképpen alakult – tette közzé Kecskemét jegyzője a város honlapján.

A többes ajánlás veszélyei

Könnyítés a jelöltek szempontjából az is, hogy a választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak. A kritikusok szerint bár pozitív, hogy több jelölt indulhat egy választáson, azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy a többes ajánlás rendszere alapvetően magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés lehetőségét.

Az önkormányzati választáson indulók nem kapnak ugyan állami támogatást, mint az országgyűlésin – itt az induló egyéni jelöltek fejenként 1 millió állami forintot költhetnek el a kampányukra – de nem alaptalan azok félelme, akik aggódnak az adataik jogszerű felhasználása miatt. Például a 2022-es parlamenti választáson a rendőrség kezdeményezte a Gattyán György által indított Megoldás Mozgalom ajánlóíveinek a lefoglalását több fővárosi kerületben, mert a gyanú szerint azokon több hamis ajánlás is volt, de feljelentették a Gődény György által vezetett Normális Élet Pártját is, mert a gyanú szerint jelöltjük ajánlásai között több többszörös ajánlás volt, az ajánlóíveken ugyanaz a személy neve többször is szerepelt, az aláírások viszont eltértek, írta meg korábban a telex.hu.

Hasonló cikkünk:  Kiállítás nyílt és árverés is lesz a bugaci alkotótáborban készült festményekből

Mivel egyidőben választunk új képviselőket helyben és küldünk politikusokat az Európai Parlamentbe, és a különféle szervezetek részéről nagy lesz az igény az aláírásainkra, így megnő annak a veszélye, hogy visszaélhetnek az ajánlásainkkal, vagy törvényellenesen rögzíthetik az ajánlóíveken szereplő adatainkat.

Visszaéltek az adataimmal. Mit tehetek?

Ha valaki szeretné megtudni, hogy az egyes jelöltek vagy pártok visszaéltek-e a nekik adott ajánlással, például egymás ajánlóíveiről másolták át a személyes adatokat, bárkinek lehetősége van ezt kideríteni. A Nemzeti Választási Iroda ajánlásellenőrzője segítségével Ügyfélkapun keresztül is lekérdezhetjük, hogy kinek az ajánlóívén szerepelnek az adataink. Ugyanitt azt is megnézhetjük, hogy szerepelnek-e az adataink népszavazási támogató aláírásokat gyűjtő íven. Emellett írhatunk a kecskeméti választási irodának, és kérhetünk tőlük is tájékoztatást. A tájékoztatás ingyenes. (Bővebb információért keresse fel a TASZ oldalát.)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...