fbpx

FRISS HÍREK

Az édesapa tudta nélkül íratták be iskolába a közös felügyelet alatt lévő gyerekeit

- Advertisement -

Egy olvasónk kereste fel hírportálunkat, aki elmondta, hogy volt feleségével közös szülői felügyelettel rendelkeznek, az édesanya mégis képes volt önállóan, a férfi távollétében beíratni két tíz év alatti gyermeküket a nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola és Óvodába. Az ügy kapcsán okirathamisítás gyanúja is felmerült, ezért az édesapa feljelentést tett ismeretlen személy ellen.

A beiratkozás során a nő egyetlen nyilatkozatot kapott, amelyben annyit ismertek el a szülők, hogy közös szülői felügyelettel rendelkeznek – erről természetesen bírósági végzés is van, tehát ez a nyilatkozat lényegében nem oszt, nem szoroz. A papíron ráadásul nem volt dátum és fejléc sem, nem nézett ki hivatalos dokumentumnak; ezt az édesanya a következő találkozásukkor adta át az édesapának és a gyermekláthatás végéig kérte vissza aláírva.

2023-ban, augusztus végén íratta be az anya a gyermekeket az iskolába, miközben az apa külföldön volt és nem vett részt a döntés meghozatalában sem, noha beiratkozáskor mindkét szülőnek ott kellett volna lennie és aláírni a kötelező papírokat – kivétel lehet, ha az egyik fél nyilatkozatot tesz, hogy beleegyezik az intézménybe történő beíratásba. Emiatt a férfi később megkereste a nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola és Óvoda intézményvezetőjét, Kósa Zoltánnét, aki először egy sablonos választ adott:

„A beiratkozáskor (2023.08.25) Önök kitöltöttek egy nyilatkozatot, hogy a szülők együttesen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot. Ennek értelmében mindkét szülőt ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg a gyermek nevelésére vonatkozóan. Amennyiben a beiratkozás óta a szülői felügyeleti jog változásáról bírósági határozat született, ezt a dokumentumot kérjük az iskolában leadni, hogy a továbbiakban ennek megfelelően járhassunk el”.

Az adott napon az édesapa nem tartózkodott az országban, ezt próbálta az intézményvezető tudtára is adni, kérte a dokumentumok bemutatását, de sokáig nem kapott választ, ezért bevonta a rendőrséget és okirathamisítás gyanúja miatt ismeretlen személy ellen feljelentést tett. Erre már Kósa Zoltánné is reagált, ekkor kérte meg a férfit, hogy személyesen tekintse meg a dokumentumokat; végül csupán azt a papírt mutatták meg neki, amiről fentebb beszámoltunk.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk milyen sorrendben lesz a polgármesterjelöltek neve a szavazólapon Kecskeméten

Olvasónk szerint más oktatási intézményektől eltérően a nagykőrösi egyáltalán nem tartja fontosnak, hogy a gyermekek sorsát érintő kérdésekben a szülők között konszenzus és együttes akarat érvényesüljön. Az incidens kapcsán érdemes összehasonlítani a nagykőrösi eljárást a kecskeméti Arany János Általános Iskoláéval, ahol már a weboldalon egyértelműsítve van, hogy mindkét szülőnek jelen kell lennie a beiratkozáskor és tanúk előtt kell aláírniuk a szükséges dokumentumokat.

A nagykőrösi Arany János Református Általános Iskola és Óvoda nem tartozik a Ceglédi Tankerületi Központ hatósága alá, – pedig több nagykőrösi iskola is szerepel a listán – helyette a Református Egyházközségnek felel, ezért az incidensről az iskolán kívül az egyházközséget is megkérdeztük, de választ senkitől sem kaptunk.

Válaszok hiányában nem tudjuk, hogy ez egy egyedi eljárásmód-e, avagy más egyházi iskolákban is bevett módszer, ugyanakkor a legtöbb állami iskolában, a tankerületek alá tartozó intézményekben sokkal szigorúbban veszik a beiratkozás szabályait.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Dr. Varsányi Károly ügyvédet is, aki elmondta, hogy különélő szülőnek és a törvényes képviselőnek együttműködési kötelezettsége van és tájékoztatási kötelezettségük is van egymás felé, amennyiben ennek nem tesz eleget bármelyik fél, jogosult a szülő és/vagy törvényes képviselő a gyámhivatalnál eljárást kezdeményezni. A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása. Itt tehát az egyik szülő, a másik rovására gyakorolta a szülői felügyeleti jogát.

Ha van véleménye a téma kapcsán, akkor írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu-ra!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...