A hazai médiavilág legismertebb arcaival találkozhatsz a KecsUP Országos Sajtónapján

Országos sajtónap a KecsUPpal

Gyere el és találkozz a hazai médiavilág legismertebb arcaival a KecsUP által szervezett Országos Sajtónapon, ahol a legolvasottabb hazai portálok (Telex, 444, HVG, Klub Rádió stb.) újságírói és a vidéki független sajtó képviselői mellett vendégünk lesz Gulyás Márton (Partizán) újságíró, és Puzsér Róbert publicista is. Kíváncsi vagy milyen a hazai független sajtó helyzete? Személyesen találkoznál a magyar sajtó legismertebb újságíróival? Érdekel Puzsér Róbert legújabb könyve? Akkor köztünk a helyed június 29-én!

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

- Advertisement -

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) – értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi dolgozóitól. Ez a tervezett intézkedés – amelyet nemrég egy állománygyűlésen jelentettek be – a Széchenyiváros felnőtt lakosságát, valamint az eddig itt ellátásban részesülő rendőröket, tűzoltókat, bv-seket és közeli hozzátartozóikat is érintheti, összesen körülbelül 14-15 ezer embert. Úgy tudjuk, jövő évtől nekik is a megyei kórház rendelőintézetébe kell majd járniuk vizsgálatokra, ez veszi át a feladatot. A két intézmény és a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt kérdéseinkre.

A megszüntetést múlt héten, egy állománygyűlésen jelentették be a Honvédkórház – hivatalos nevén MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet, RAVGYI – tb-finanszírozott járóbeteg-ellátásában dolgozóknak, azzal együtt, hogy „aki gondolja, az beadhatja a felmondását” – mondta el egy érintett. Hozzátette, az elhangzottak szerint mindez azért történik, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jövő év január 1-jétől valamilyen okból nem finanszírozza a Honvédkórházban történő szakrendeléseket, a honvédségnek pedig nincs kerete önerőből tovább működtetni.

Fotó: Hraskó István

Így a megyei kórházhoz fog tartozni a széchenyivárosi háziorvosi körzetek lakossága is, akárcsak Kecskemét többi része – ez pedig vélhetően jelentősen le fogja terhelni a megyei kórház kapacitásait (a Nyíri út 38/A, a Nyíri út 63., a Széchenyi sétány 6., a Győzelem utca 11. és az Irinyi utca 22. alatt lévő, összesen tizenegy felnőtt háziorvosi praxis járóbetegeit látják el most a Honvédkórházban, legalábbis a földszinten, a betegirányító ablak melletti tábla szerint – gyermekellátás nincs).

„Ez már gyakorlatilag egy éve szóbeszédként, folyosói pletykaként terjedt” – jegyezte meg névtelenséget kérő informátorunk az állománygyűlésen hallottakkal kapcsolatban. Ő személy szerint felháborítónak tartja, hogy egy ilyen horderejű kérdésben nem volt semmilyen tájékoztatás, egyetlen lakossági fórum sem.

Fotó: Hraskó István

Az általa elmondottakat a KecsUP-nak megerősítette a Honvédkórház egyik korábbi vezető főorvosa is, aki szintén jelenlegi dolgozóktól értesült a járóbeteg-ellátás megszűnéséről. Felvetette azt is, hogy egyelőre nem nagyon tudja elképzelni, a megyei kórház miként tudja majd átvenni ezt a betegszámot, hiszen így is eléggé leterhelt.

Jelenleg a RAVGYI rendelőintézetében működik – legalábbis a kórház honlapja szerint – belgyógyászat, ideggyógyászat, elektrofiziológia, gasztroenterológia-endoszkópia, reumatológia/fizikoterápia, aneszteziológia, általános és baleseti sebészet, fül-orr-gégészet és audiológia, fogászat, bőrgyógyászat, szemészet, elmegyógyászat, kardiológia. Az ellátást klinikai laboratórium és képalkotó diagnosztikai osztály (ultrahang, röntgen) segíti.

„A rendelőintézeti szakrendelések széles szakmai profillal, jól felkészült, tapasztalt szakorvosokkal, asszisztensekkel végzik gyógyító munkájukat. 12 szakma időre történő berendeléssel, programozott vizsgálatokkal szolgálja betegeink kényelmét. A sok szakma jelenlétének és a rendelők együttműködésének köszönhetően a bekerülő betegek vizsgálata és kezelése széles tevékenységi körben, hatékonyan biztosított. Jól felszerelt rendelők és diagnosztikai egységek vesznek részt az ellátásban (egy részük beutalóval és/vagy előjegyzéssel)” – szerepel a Honvédkórház honlapján lévő bemutatkozó szövegben.

Fotó: Hraskó István

Emellett a RAVGYI-ban végzik az állományban lévő valamint szolgálatra jelentkező katonák, a repülőgép-és helikopter pilóták, a repülő-műszaki személyzet, az ejtőernyősök, tűzszerészek és búvárok alkalmassági vizsgálatát és a honvédség kiemelt vezetőállományának éves egészségügyi szűrését. Polgári repüléshez szükséges egészségügyi vizsgálatoknak is helyszíne az intézmény.

A járóbeteg-ellátást igénybe vehetik az igényjogosultak és közeli hozzátartozóik (jogosultsági kártyával) – közéjük tartoznak a katonák és információink szerint a rendőrök, tűzoltók (a katasztrófavédelem állományában lévők) és a büntetés-végrehajtásban dolgozók is. Nekik minden rendelésen fenntartanak pár helyet, és soronkívüliséget biztosítanak számukra. Úgy tudjuk, jövő évtől az aktív katonák kivételével a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház rendelőintézetébe kell menniük vizsgálatokra a rendőröknek, tűzoltóknak is.

Kérdés, mi lesz a Honvédkórház orvosaival, asszisztenseivel, körülbelül 20 fővel. Az állománygyűlésen információink szerint elhangzott, hogy aki maradni szeretne, annak lesz majd feladata a katonai alkalmassági vizsgálatoknál. Az is elképzelhető, hogy néhányan át tudnak menni a megyei kórházba, de informátorunk nem tartja túl valószínűnek, hogy a nyugdíjas orvosok ezt vállalnák.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Honvédkórházban egy éve, 2023 márciusában szűnt meg az egynapos sebészet. Akkor néhányan a megyei kórház újonnan nyitott egynapos sebészetén folytatták pályafutásukat, de voltak orvosok, akik nem akartak átmenni.

A Repülőkórházban bezár, a Nyíri úton lassan nyit az egynapos sebészet

  • Az ügyben megkerestük Sasi Ágnes orvos ezredest, a RAVGYI intézetvezető főorvosát, akitől azt szerettük volna megtudni, miért szűnik meg a járóbeteg szakrendelő, a Honvédkórház vezetése miként fogadta a döntést és mi lesz a sorsa a szakrendelő munkatársainak? Ő arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nincs jogosultsága nyilatkozni.
  • A kérdéseket elküldtük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.

Fotó: Hraskó István

  • A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórháztól azt szerettük volna megtudni, hogy ha igaz a hír, akkor átveszik-e a RAVGYI járóbeteg szakrendelőjének kollégáit, a rendelőintézet működésében milyen esetleges átszervezésre lehet számítani, lesz-e szükség például további kollégák felvételére? Tájékoztatás innen sem érkezett.

Amennyiben bármelyik megkérdezett válaszol, visszatérünk a témára. Várjuk olvasóink észrevételeit, információit is a szerkesztoseg@kecsup.hu email címünkre!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version