fbpx
10.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

Átlag felett emelkedett a tanszerek ára egy év alatt, a családi pótlék 16 éve változatlan

- Advertisement -

Noha az áremelkedések már a korábbi években sem kímélték a családi kasszát, a KSH adatai szerint csaknem 7 és fél százalékkal drágultak a tanszerek egy év alatt. Ez átlag feletti emelkedést jelent, miközben Beneda Attila, a családügyekért felelős helyettes-államtitkár azt nyilatkozta, hogy a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését.

Ahogyan arról korábban már írtunk, 2023-ban a rekordmagas infláció miatt az iskolás korú gyereke(ke)t nevelő családok közül sokan kényszerintézkedéseket is kénytelenek voltak bevezetni, hogy az iskolakezdést anyagilag fedezni tudják.

„Magabíró polgárokra és családokra van szükség, ehhez a kormány minden támogatást megad”

– nyilatkozta nemrég a Beneda Attila, családügyekért felelős helyettes-államtitkár, miközben a „Szülőföldön magyarul” program keretében – ahogy tavaly, úgy idén is – fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást oszt ki a magyar állam a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Ezt a támogatást a Bethlen Gábor Alapból fedezik.

Határon innen viszont mindössze annyi történik „iskolakezdési támogatás” címszó alatt, hogy a szeptember elején esedékes családi pótlékot már augusztusban kiutalják.

A családi pótlék összege 2008 óta, azaz 16 éve változatlan: egy gyerekre 12 200 forint, két gyerekre 13 300 forint gyerekenként, három vagy több gyerekre 16 ezer forint gyerekenként, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre pedig 23 300 forint.

A tanszerek azonban csak a kezdet

A KSH 2022 júliusától jegyzi a 30 literes hátizsák, az iskolai étkeztetés, és a ragasztott műtalpú 23-26-os gyermek bőrcipő árváltozását. A rögzített adatok alapján 2023-ban a hátizsák 20 százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő pedig 8 százalékkal drágult. Erre jön rá 2024-ben a 7 és fél százalékos tanszer drágulás. 

Természetesen az alap tanszereken kívül számtalan egyéb tétel felkerülhet a bevásárlólistára, amire a diákoknak szüksége lehet. Ilyen például az őszi ruházat, a sportcipő, a tornafelszerelés, a gyerek fejlődését szolgáló segédeszközök, hobbi- és különóra felszerelések, de sokan ekkor szerzik be a tanuláshoz lassan elengedhetetlen számítástechnikai eszközök nagy részét is (tablet, laptop).

Hasonló cikkünk:  A kormány szerint jóval többet költenek egészségügyre, mint a volt baloldali kormányok, de a számok nem ezt igazolják

A legnagyobb kiadást az jelenti, ha új iskoláskorú van a családban akkor egy szobarendezés is aktuális, hiszen a hosszú tanulóévek során biztosan szükség lesz egy íróasztalra, ergonomikus székre, lámpára, könyvespolcra, de beszerzésre várnak az uzsonnásdobozok, kulacsok, hátizsákok is.

Hogyan lehet fedezni a kiadásokat?

A Magyar Bankholding megbízásából készült ’22-es reprezentatív kutatásból kiderült, hogy tavaly a családok 51 százaléka próbálta aktuális havi béréből kifizetni az extraköltségeket, míg 39 százalék az év elejétől kezdve rendszeresen tett félre erre az időszakra. A megtakarítások mellett azonban egyre gyakoribb iskolakezdési finanszírozási forma a hitelfelvétel.

A kutatásban résztvevők 15 százaléka, vagyis nagyjából minden ötödik család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére, közülük 10 százalék pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is igénybe vegyen valamilyen hitelterméket.

Idén is gyűjtenek

Kecskeméten az idei évben július 22. és augusztus 18. között zajlik a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció, amelynek során nyolc gyűjtőponton várják azoknak a civil embereknek a felajánlásait, akik rászoruló kecskeméti családoknak segítenének az iskolakezdésben.

Gyűjtőpontok:

–        Alföld Áruház (Deák Ferenc tér 6.)

–        Auchan Áruház (Dunaföldvári út 2.)

–        Central Papír (Dózsa György út 6.)

–        Firka Papír-Írószer – Kiss-Firka Kft. (Árpád krt. 2.)

–        Jázmin Papír-Írószer (Rózsavölgyi tér 26.)

–        „Kis” Tesco Áruház (Izsáki út 12/b.)

–        Malom Központ 2. emelet (a Malom Írószer mellett)

–        „Nagy” Tesco Áruház (Talfája tanya 1.)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...