fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Egyre több család már csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést

- Advertisement -

Egy héten belül elstartol a 2023/24-es tanév, az áruházláncok idénykínálatában sorra jelennek meg a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. Az áremelkedések már a tavalyi évben sem kímélték a családi kasszát, az idei rekordmagas infláció azonban kényszerintézkedéseket is megkövetelhet az iskolás korú gyereke(ke)t nevelő családoknál. A hátizsák például 20 százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő pedig 8 százalékkal drágult.

Az iskolakezdés az év egyik legkritikusabb időszaka a családi költségvetés szempontjából. A beiskolázási szegénység egyre szélesebb rétegeket érint Magyarországon. 2023 júliusában ugyanis a fogyasztói árak 17,6 százalékkal emelkedtek egy év leforgása alatt, ráadásul ennek a negatív spirálnak még nem tudni, hogy mikor lesz vége. A KSH 2022 júliusától jegyzi a 30 literes hátizsák, az iskolai étkeztetés, és a ragasztott műtalpú 23-26-os gyermek bőrcipő árváltozását. A rögzített adatok alapján a hátizsák 20 százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő 8 százalékkal drágult mostanra.

Elmondható tehát, hogy a háromból két termék ára jócskán az inflációs adat felett emelkedett, de a drágulás még drasztikusabb számokat mutat, ha összehasonlítjuk a termékek 2021-es árát a jelenlegivel. 

A gyerekcipő két év alatt 15, az iskolai ebéd 34, a hátizsák pedig 39 százalékkal drágult. Így az idei iskolakezdéshez 11 380 forintért vásárolhatunk cipőt, 12 690 forintért hátizsákot, és adagonként 558 forintért ebédet.

A tanszerek csak a kezdet

Természetesen az alap tanszereken kívül számtalan egyéb tétel felkerülhet a bevásárlólistára, amire a diákoknak szüksége lehet. Ilyen például az őszi ruházat, a sportcipő, a tornafelszerelés, a gyerek fejlődését szolgáló segédeszközök, hobbi- és különóra felszerelések, de sokan ekkor szerzik be a tanuláshoz lassan elengedhetetlen számítástechnikai eszközök nagy részét is (tablet, laptop). Ha új iskoláskorú van a családban akkor egy szobarendezés is aktuális, hiszen a hosszú tanulóévek során biztosan szükség lesz egy íróasztalra, ergonomikus székre, lámpára, könyvespolcra, de beszerzésre várnak az uzsonnásdobozok, kulacsok, hátizsákok is.

Gyűjtögetés, diákmunka, hitel

Joggal merül fel a kérdés, hogy miből fedezik a családok az extrém többletkiadásokat? A Magyar Bankholding megbízásából készült ’22-es reprezentatív kutatásból kiderült, hogy tavaly a családok 51 százaléka próbálta aktuális havi béréből kifizetni az extraköltségeket, míg 39 százalék az év elejétől kezdve rendszeresen tett félre erre az időszakra.

A megtakarítások mellett azonban egyre gyakoribb iskolakezdési finanszírozási forma a hitelfelvétel. A kutatásban résztvevők 15 százaléka, vagyis nagyjából minden ötödik család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére, közülük 10 százalék pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is igénybe vegyen valamilyen hitelterméket.

Nem ritkák azok a családok sem, ahol a gyerekek nyári diákmunkát vállalnak azért, hogy be tudjanak szállni a tanév elején jelentkező tetemes kiadásokba.

– Tegnap voltunk bevásárolni a szükséges dolgokat és összességében 70.000 forint körül költöttünk a két fiunk iskolai felszerelésére – mondta el a kecsup.hu-nak Holzerné Diós Karolina, édesanya. – A nagyobb fiunk negyedik osztályba megy, a kisebb pedig most kezdi az iskolát. Első lépésben felmértük az otthoni készleteket, és hogy abból még mi használható. A legnagyobb kiadást a két új iskolatáska tette ki, illetve az elsős tanszercsomag. Szerencsére a negyedikesek szinte mindenből a tavalyit használják, de hátra van még egy tornacipő, egy tolltartó és az iskola által kért tisztasági csomag, papírtörlő, papír zsebkendő, valamint a nyomtatópapír beszerzése, úgyhogy a költségek még emelkedni fognak. Egy nagyobb áruházláncban vásároltunk be, de az árak emelkedése talán azért nem volt sokkoló számomra, mert már minden téren ezt tapasztaljuk, nem nagyon lehet 500 forint alatti tételt leemelni a polcokról.

Hasonló cikkünk:  Független szerkesztőségek kiállása a megtámadott Átlátszó mellett

Hol érdemes vásárolni?

A papír árának drasztikus emelkedése a papír írószer boltok polcain is megjelenik.

– Azt tapasztaljuk, hogy a szülők megfontoltabbak lettek és kerülik a felesleges kiadásokat – fogalmazott a kecskeméti Belvárosi Papírbolt vezetője. – Megvárják, amíg az iskola megküldi a pontos listát, és csak ezeket a tanszereket szerzik be, ebből is az alacsonyabb árkategóriás termékeket választják. Sajnos az írószerek árára is hatással volt az infláció, jellemzően 20 százalékkal drágult minden. A legkeresettebb tanszerek az író- és rajzeszközök, valamint a füzet, de már nem a gyerekek választanak, hanem a szülők, méghozzá az ár alapján.

Az írószerek árára is hatással volt az infláció, jellemzően 20 százalékkal drágult minden Fotó: Bajáki Zsanett

Nehéz versenyezni az áruházláncok áraival

A legnagyobb hazai áruházláncokban már július végén elindult a tanszerdömping és manapság ezek számítanak a legfőbb beszerzési helynek. Noha az itt megjelenő termékek egy része minőségben jóval az írószerbolti kínálat alatt marad, sok esetben az árak döntenek, és kevésbé az alkalmasság, mint inkább a büdzsé alapján választanak a családok.

Használtat, de olcsón

Azok a családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új eszközöket vásároljanak gyakran fordulnak az adományboltok kínálatához.

– Az év többi részében szinte egyáltalán nincs kereslet a tanszerekre, augusztusban viszont bármennyit el tudnánk adni belőlük – ismerteti a helyzetet Gál Zita, a kecskeméti Medina Adománybolt vezetője. – Hatalmas az érdeklődés, leginkább tornacipőre, iskolatáskára, tolltartóra, ceruza- és filckészletre lenne szüksége a családoknak, de folyamatos az kereslet az ünneplők és az őszi ruházat iránt is. A hozzánk beérkező adományokból a jó minőségű tanszereket, eszközöket és iskolatáskákat is nagyon nyomott áron adjuk ilyenkor.

Van, aki pedig csak mások nagylelkűségében bízhat

Akiknek pedig semmilyen esélyük nincs arra, hogy önerőből finanszírozzák az iskolakezdés, marad a remény, hogy valamilyen szervezet keretein belül, vagy civil forrásból nekik is jut tanszer. Kecskeméten az idei évben július 17. és augusztus 19. között zajlott a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció, amelynek során hat gyűjtőponton várták a civil emberek felajánlásait, akik rászoruló kecskeméti családoknak segítenének az iskolakezdésben. A kecsup.hu augusztus 19-én megnézte, hogy hogyan áll az idén négyéves akciósorozat Auchan Áruházban zajló gyűjtése, ám néhány füzeten és szeméten kívül semmit nem találtunk a konténerben.

A kecskeméti Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció zárónapján ezt találtuk a gyűjtőhelyen Fotó: Bajáki Zsanett

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...