fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

Ismét elmaradt a kecskeméti repülőnap, bár a Honvédelmi Minisztérium hallgat erről

- Advertisement -

A rendezvény dátumaként augusztus 23–25. volt megjelölve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasításában, de – éppúgy, mint tavaly – idén is elmaradt a nagyszabású, tízezreket vonzó esemény. Ennek okáról ezúttal már közleményt sem adott ki a Honvédelmi Minisztérium.

2013 után nyolc évet kellett várni a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra. Aztán 2021-ben ismét megrendezték, és a két nap alatt 120 ezer látogató érkezett Kecskemétre. Ekkor mutatkoztak be szélesebb közönségnek elsőként a Magyar Honvédség Airbus H145M helikopterei és a Leopard 2A4 harckocsik, és nagy sikert arattak a külföldi kötelékek, a török Turkish Stars és a Szaúdi Királyi Légierő Saudi Hawks csapata.

Így maradt el a repülőnap tavaly…

Úgy tűnt, hamarosan sor kerülhet az ismétlésre, hiszen 2022 decemberében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítást adott ki a 2023-as repülőnap „megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról”. 2023 februárjában Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis korábbi parancsnoka az évértékelő és feladatszabó értekezleten a „katonai sajtó”, a honvedelem.hu szerint el is mondta, hogy „idén ismét az alakulat ad otthont” a repülőnapnak (Ugrik Csabát egyébként már előtte felmentették a 2023 elején elindult parancsnokleváltási hullámban, jelenleg a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke).

A repülőnapról ezt követően nem sok hírt lehetett hallani. Beszédes volt, hogy sem a honvedelem.hu nem közölt a szervezésről cikket, sem a Honvédelmi Minisztérium weboldala. Tavaly májusban a kecskeméti tematikájú Facebook-csoportokban már rendszeres beszédtéma volt, hogy vajon meg lesz-e tartva a rendezvény. Sokakat természetesen már „csak” azért is érdekelt volna a dolog, mert szállást foglaltak a rendezvényre, és tudni akarták, érdemes-e fenntartaniuk, vagy mondják inkább vissza. Mi is megkérdeztünk akkor több, a kecskeméti repülőbázison szolgálatot teljesítő katonát, köztük pilótát is, és tőlük kivétel nélkül azt a választ kaptuk, hogy nem tartják meg a repülőnapot.

Fotó: Hraskó István

Írtunk a legilletékesebbnek, a Honvédelmi Minisztériumnak – a tárca szerkesztőségünknek nem válaszolt –, de cikkünk megjelenése után egy nappal közleményt adtak ki, hogy elmarad a rendezvény.

„A mostani háborús időkben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. A háborúval járó biztonsági kihívások miatt most a hadgyakorlati, kiképzési, haderőfejlesztési és katonaszakmai feladataink élveznek előnyt” – indokoltak a honvedelem.hu-n és a tárca honlapján olvasható közleményükben (erről cikkünk itt).

A tárca azt is közölte, elhúzódó háborúra számítanak, emiatt „jelentősen felgyorsult a haderőfejlesztés folyamata, nemcsak az eszközbeszerzések és a védelemipar területén, de fokozott figyelem irányul a katonák harckészültségének emelésére is”. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke részére a haderő képességének magasabb, hadműveleti szintre emelését írta elő, „amely az alakulatok számára fokozott terhelést és összpontosítást jelent”. A közlemény szerint az állomány ezért gyakorlatokon vesz részt.

…és így maradt el a repülőnap 2024-ben

A forgatókönyv az egy évvel korábbit idézte. A Magyar Közlöny mellékletének, a Hivatalos Értesítőnek a 2023. december 28-ai számában jelent meg a honvédelmi miniszter 65/2023. (XII. 28.) HM utasítása „a 2024. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésének és végrehajtásának előkészítésével összefüggő feladatokról”.

Az utasítás 2. szakasza tartalmazta a konkrét dátumot: 2024. augusztus 23–25., valamint azt is, hogy az előkészítés és megvalósítás érdekében munkacsoport és almunkacsoportok működnek, a végrehajtásba bevont honvédelmi szervezetek pedig betervezik a 2024. évi kiképzési és munkatervükbe a rendezvénnyel kapcsolatos feladataikat.

Érdekesség, hogy az utasításban nem szerepelt a rendezvény konkrét helyszíne, ami eddig a kecskeméti repülőtér volt. Persze azért elég nyilvánvaló, hogy a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisáról lehet szó, hiszen Magyarországon másik helyszín nem alkalmas egy ilyen volumenű nemzetközi légi bemutatóra.

Hasonló cikkünk:  Matolcsy újabb kritikával illette a kormányt, Orbán Balázs pedig örül, hogy hamarosan lejár a jegybankelnök mandátuma

A miniszteri utasításból kiderült, hogy a rendezvényszervezésért felelős igazgatónak idén január 31-ig kellett a munkacsoport részére jóváhagyásra felterjesztenie az erőforrás- és költségtervet, javaslatot tennie a beszerzési eljárásokra, azok előkészítésére és megindításának időpontjára, valamint többek között a feladata volt még, hogy elkészíttesse a rendezvény kockázatbecslési tervét.

Fotó: Hraskó István

További határidőket is tartalmazott az utasítás: a repülési igazgató kezdeményezi a külföldi légi katonai szervezetek megkeresését, február 10-ig jelentést készít a részvételüket visszaigazolókról, velük kapcsolatot tart és egyeztet. A bemutatókért felelős igazgatónak március 31-ig kell jóváhagyásra elküldeni a programtervet.

  • Pont a tavaly történtek miatt még január elején – amikor már több kecskeméti, sőt országos hírportálon is megjelent a hír, hogy 2024-ben lesz/lehet repülőnap – megkerestük a minisztérium sajtóosztályát: teljesen bizonyosnak tekinthető-e a rendezvény megtartása, vagy ha még nem „száz százalék”, mikortól lesz az? Január 8-án telefonon annyit közöltek, hogy „még nincsenek biztos információk a repülőnappal kapcsolatban, ha lesznek, készséggel állnak rendelkezésre”. Voltak kétségeink, ezért feltételes módban fogalmaztunk az eseménnyel kapcsolatban cikkünk címében.
  • Márciusban egy sajtótájékoztatón megkérdeztük Gróf Gergely ezredestől, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokától, van-e fejlemény a repülőnap ügyében, a parancsnok ekkor úgy válaszolt, erről „hivatalos tájékoztatás fog megjelenni”.
  • Március 8-án olyan információk jutottak el szerkesztőségünkhöz a bázison szolgáló katonáktól, hogy lefújták az idei repülőnapot is, és erről állítólag értesítették a helyi szállodákat, hoteleket. Egy másik katona ekkor azt mondta: ha akarnák sem tudnák már megrendezni a repülőnapot, annyi technikai előkészületet igényel, hogy ennyi idő alatt azt már nem lehet kivitelezni.
  • Ugyanekkor felhívtunk két kecskeméti szállodát, és megerősítették: valóban kaptak arról emailt a honvédségtől, hogy elmarad a rendezvény. Mi erről cikket is közöltünk, és leírtuk: nagyon úgy tűnik, idén sem lesz repülőnap. Megkerestük ismét a tárcát, de nem válaszoltak a levelünkre.

Sejteni lehetett, hogy most sincs minden rendben a rendezvény megszervezése körül, mert tavasz és nyár folyamán sem kommunikált róla semmit a HM. Nem volt róla cikk a minisztérium hivatalos web- és Facebook-oldalán, a honvedelem.hu-n és a repülőbázis közösségi oldalán sem.

Miután a miniszteri utasításban jelzett augusztus 23–25. közötti hétvégét is magunk mögött hagytuk, és nyilvánvalóan valóban nem volt repülőnap Kecskeméten, augusztus 26-án, hétfőn újra megkerestük a HM sajtóosztályát, idén milyen okból nem rendezték meg.

Érdeklődtünk arról is, történtek-e lépések a megszervezése érdekében, és hogy mi az oka annak, hogy a rendezvény elmaradásáról nem született hivatalos kommunikáció. Végül rákérdeztünk: jövőre tervben van-e (ismét) a repülőnap és légi bemutató megszervezése. Válaszokat egyelőre azonban nem kaptunk.

Találgatni nem akarunk, csak leírjuk, katonai berkekből mit hallottunk – hangsúlyozzuk, nem hivatalosan – a rendezvény elmaradásának okairól. Egyrészt szerepet játszhatott a pénz, pontosabban annak hiánya, másrészt az is, hogy mostanában talán nem Magyarországot lát(hat)ják a NATO legmegbízhatóbb tagjának a szövetségesek. Egyik forrásunk szerint előreláthatólag kevés nemzet légiereje képviseltette volna magát az eseményen, ami nem vetett volna jó fényt a légi bemutatóra, más vélemény szerint az oroszoknak nem tetszett volna, ha a NATO-tagországok Kecskeméten rendeznek látványos bemutatót.

Márciusban írtuk:

Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...