fbpx
21 C
Kecskemét
2024. szeptember 27., péntek

FRISS HÍREK

Civil pikniket tartottak a kecskeméti Erdőparkban

- Advertisement -

Szeptember 21-e nem az első alkalom volt, hogy a helyi zöld egyesületek ebben a körben találkoztak. Az Erdőpark arculatát meghatározó egykori vadetetőből mára a civilek közösségi teret alakítottak ki, ahol környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetéseket és összejöveteleket tartanak. A Szívvel a Vacsiközért Egyesület, a Fenntartható Fejlődés Civil Szakkerekasztal és szervezetei ezúttal is egész napos civil pikniket szerveztek – hasonlóan, mint amikor összegyűltek a közös erdő sétára múlt év októberében.

Az agroökológiai rendszerről és alkalmazhatóságával a mindennapi életünkben kötetlen formában Kőváriné dr. Bartha Ágnes beszélt. Akik inkább a mozgást választották – ők miközben Farkas-Barta Kata vezetésével bejárták az Erdőparkot – megismerhették a park gondosan telepített növényzetének fejlődését, és hogy milyen kedvező előnyei mutatkoznak az árasztással fenntartott vizes élőhelynek. A kisebbeket kézműves foglalkozással és gyereksarokkal várták a szervezők a fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében – ebben Pintér Gábor és a Csillagbölcső Waldorf Óvoda és Iskola volt segítségükre. A kóstolót a Szatyor Bevásárlóközösség finomságaiból szolgáltatták. A nyárias napon, akik csak lassulni szerettek volna, a relaxparkban találtak nyugalomra. A helyszínen az alkalmi könyvstandnál Golenya Ágnes könyveivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A regisztrált résztvevők talajépítő magokat kaptak ajándékba.

Farkas-Barta, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a közösségi tér egyelőre azoknak nyitott, akik az erdőparkot gondozzák, fejlesztik, és azon szervezeteknek, akik a fenntarthatóság témakörében workshopra és zöld találkozóra gyűlnek össze előre meghirdetett napokon, mint ahogy erre sor került szeptember 21-én. A terület addig ugyanis nem nyitható ki teljesen, amíg a néhány éve ültetett növények kellően meg nem erősödnek és el nem nyeri az Erdőpark a tervezett végleges formáját. A civilek és az önkormányzat közös célja, hogy a 2022 tavaszán telepített Erdőkertet néhány éven belül mindenki szabadon használhassa egyéni és csoportos rekreációs programokra.

Hasonló cikkünk:  Nyár végén kezdtek ötletelni, hogyan adjanak osztálytermet az autizmussal élő gyerekeknek

Civilek a kecskeméti Erdőparkban / Fotó: Szabolcs Kovács Photography

ERDŐPARK, Kecskemét első közösségi erdeje

A Zöld Küldetés Egyesület koordinálásával önkéntesek százai több, mint 42 ezer facsemetét ültettek el Kecskemét egy addig üres területén, Széktó egyik tava és a Csukás-éri-főcsatorna között 2022. tavaszán. Tájépítész, permakultúra tervezők és erdész bevonásával tervezték meg az 5 hektáros Erdőparkot, meghatározva az egyes növényi társulásokat és zónákat: erdőkert, homoki tölgyes, homoki borókás, gyepfelület, mediterrán, tölgy-kőris ligeterdő, ártér, mocsárvilág, vizes élőhely, gyümölcsliget. Természet alapú közösségi térként tartják fenn az Erdőparkot, ahol tájékoztatókkal, bemutatókkal segítjük a növénytelepítést megtanulni a városban élők számára. Fontosnak tartják olyan zöldfelületi módszerek bemutatását, mint a folyamatos talajtakarás, a vízkezeléssel egybekötött növénytelepítést. Céljuk ezen térből fenntarthatósági, oktató, gyógyító, spirituális természetközpontot létrehozni, ahol az ember és a természet kapcsolatában szeretnének újra egységet teremteni.

A civil piknik önkéntesek és több szervezet együttműködésével és a kecskeméti önkormányzat támogatásával valósult meg.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...