fbpx

FRISS HÍREK

NER-szálak? Érdekes kapcsolati rendszer egy kecskeméti munkásszálló körül

- Advertisement -

Az önkormányzat által épülő, a Boróka lakópark melletti munkásszállóról már több soron írtunk. Itt, itt, és itt is. Volt már arról is szó, hogy kicsit távolabb ettől, a tudósház mellett is épül egy munkásszálló, a Smaragd lakóparkkal szemben. Ezt a területet pályázat által vehette meg az önkormányzattól a Work N’ Stay Kft. Ez épít ide egy 400 fős munkásszállót. Már elbontották a romos laktanya épületet, idén meg is kezdődik az építkezés, jövőre már üzemelni akarnak. Utánajártunk, milyen szálak szövik körül ezt a szállót.

A Work N’ Stay Kft.-t 2018. november 14-én jegyezték be. Óriási szerencse, hogy pont nem csúszott le az önkormányzat által kiírt pályázatról, amelynek beadási határideje 2018. november 19. volt. Egy másik pályázó is volt, a kecskeméti Építő Simon Kft. Az önkormányzati anyag szerint azonban ez nem vállalta a romos épület bontását, amely a pályázat kötelező eleme volt. Hiánypótlásra szólították fel a céget, de nem reagáltak. A KecsUP-nak Simon József ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy már régen volt ez, de talán emlékei szerint méregették a helyzetet és megijedtek a lehetőségtől.

Térjünk vissza a nyertes Work N’ Stay Kft.-hez! Ennek egyik tulajdonosa és ügyvezetője Hajdú Ákos. Ő több cégben is tulajdonos és vezető tisztséget is betölt. Az egyik ilyen az Art Treasure Kft., amelyről azt írta korábban a 168 Óra, hogy többször is indult a Young And Partners Kft. „versenytársaként” állami kiírásokon. Egyébként a cég maga is több közbeszerzést nyert.  A Young And Partners azért érdekes, mert a cég tulajdonosa és ügyvezetője az a Kuna Tibor, aki egykor a Fidesz kabinettitkára volt, és Szijjártó Péter barátjaként tartották számon. A Young and Partners Kft. volt a kormány kedvenc kommunikációs cége, állami milliárdokhoz jutott hozzá. Aztán kegyvesztett lett, megvádolta az ügyészség, hogy hamis számlákat vásárolt, amelyekkel megkárosította az államot. Azonban nem csupán az állami kiírásokon szerepelt együtt Kuna Tibor cége Hajdú Ákos cégével. Utóbbi, vagyis a kecskeméti munkásszállót építő cég tulajdonosa és ügyvezetője, egy rövid ideig ügyvezetője volt Kuna Tibor cégének, a Young and Partnersnek.

Hajdú Ákosnak csaknem hét éven keresztül volt egy korábbi cége, a SA DAY Kft., amely most már Hajdú Angéláé ( közös cégük is van ). Ez a cég, a közérdekű adatigénylésekre kiadott dokumentumok szerint, 2016-ban és 2017-ben az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. reklámbüdzséjéből összesen 538 millió forintot kapott. Ezzel leelőzte a TV2-t, a Ripostot, a Mediaworks kiadót, az Origot, a Magyar Időket és a Pesti Srácokat.

Hasonló cikkünk:  Lesifotók: már Kecskeméten van a hidrogénbusz, kérdés, mikortól szállít utasokat

Hajdú Angéla 2015. áprilisától a SA DAY Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, azonban közben 2015.11.30 és 2017.08.31. között az Insider Media Lapkiadó ügyvezetője is volt. Ez a kiadója a Pesti Srácoknak, amelynek egyik újságírója kavart botrányt néhány napja azzal, hogy a kiskunfélegyházi diáklány, Nagy Blanka szoknyája alá fényképezett, és pimasz megjegyzéssel nyilvánosságra hozta a fotót ( utóbb, kifogásolható hangvételben bocsánatot kért tőle ). Szóval az Insider Media Lapkiadó is kapott az MVM-től ugyanebben az időszakban összesen 85 millió forintot.

A SA DAY Kft. még az Erzsébet-utalványokat forgalmazó állami cégtől is kapott 210 millió forintot reklámfeladatokra – derül ki az Átlátszó „Két év alatt 5 milliárd forintot költött reklámra az MVM, ez is a kormánybarát sajtónál landolt” című cikkéből.

A kecskeméti munkásszállót építő Work N’ Stay Kft. másik tulajdonosa Zsuffa Gábor Attila, aki szintén több cégnél érdekelt. Vagy csak volt. Az Opten cégadatbázis által mutatott kapcsolati háló szerint neki volt köze munkaerő közvetítéshez.  Az ADAPT Kft.nek volt az ügyvezetője 2007. márciusa és 2012. decembere között. Ez egy munkaerő-kölcsönző cég, amelynek honlapját a magyar mellett németül, angolul és ukránul lehet olvasni. Facebook oldalán ukrán nyelvű hirdetése is van, ukrán nyelvű kommentekkel.

A Work N’ Stay Kft. harmadik tulajdonosa Wolf Eszter, akiről 2013-ban azt írta az Origo, hogy három trafikban is érdekelt ( akkor volt újdonság, hogy csak az árusíthat dohányterméket, aki erre pályázik és nyer ). Róla és a körülötte felbukkanó nevekről úgy fogalmazott egykor a lap az „Ők a trafikbuli legnagyobb nyertesei” című cikkében, hogy „ennek a hálózatnak több mint harminc trafikja lesz.” Az Opten szerint a trafikokkal már nincs hatályos kapcsolata Wolf Eszternek. A hálózatban felbukkanó nevek közül kettőt, akkoriban a Demokratikus Koalíció budapesti XV. kerületi szervezete a trafikmutyival is összehozott. Wolf Eszter tulajdonosa és ügyvezetője a H&W Solutions Kft.-nek, amelynek két legújabban ( 2017.02.02-én ) felvett tevékenysége az épülettakarítás ( főtevékenység ) és a munkaerő-kölcsönzés.

Az összefonódásokat erősíti, hogy a kecskeméti munkásszállót építő Work N’ Stay Kft., az MVM Zrt. által közpénzhez jutott Pesti Srácokat kiadó Insider Media Lapkiadó és a SA DAY Kft., valamint Kuna Tibor cégének „versenytársaként” említett Art Treasure Kft. székhelye is ugyanannak az irodaháznak, ugyanazon emeletén van Budapesten a Márvány utcában.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...