Fiktív külföldi személyeknek érkezett választási értesítő a kecskeméti postaládákba

0
Hirdetés

Már több helyen cikkeztek országosan, hogy olyan személyek vannak bejelentkezve Magyarországra – és ezzel szavazati jogot is szerezve -, akik nem is élnek ott.

Eddig jellemzően a határok mentén volt tapasztalható ez az aggályos, feltehetően a választást befolyásolni igyekvő kísérlet, ám az önkormányzati választásokra Kecskemétre is megérkeztek ezek a jelek.

Több Olvasónk jelezte, hogy olyan szerb és ukrán nevekre szóló választási értesítő landolt a postaládájukban, amelyeket megdöbbentették őket. Ezek a személyek ugyanis sosem laktak náluk, még albérlőként sem.

Hirdetés

Mit érdemes ilyenkor tenni?

Ha számunkra ismeretlen személy nevére érkezik a címünkre választási tájékoztató – akár külföldi, akár magyar -, azt feltétlenül jelentsük be a jegyzőnek, illetve a Helyi Választási Bizottságnak! Eztán hivatalból kell eljárniuk, és fiktiváltatni a lakcímét azoknak, akik valójában nem is élnek ott.

Pontosan nem tudni, hogy hány ilyen eset történt Kecskeméten, ha Ön is kapott olyan nevekre értesítőt, amelyek biztosan nem stimmelnek, azonnal jelentse azt a fenti illetékeseknek írásban, és küldje meg nekünk is a szerkesztoseg@kecsup.hu címre!

További furcsaságok

A tavaszi, Európa Parlamenti voksolás óta egyes szavazókörökben megugrott a választásra jogosultak száma. Ilyen például a Petőfivárosban található 2.számú, ahol most 77-tel vannak többen a névjegyzékben, mint tavasszal. Ugye ez azért is érdekes, mert nem az a tipikus lakótelepi környezet, ahova ekkora számban költözhetnek pár hónap alatt emberek.

Választópolgárok száma összesen május végén: 86 995.

Választópolgárok száma összesen most (és még nem zárult le az átjelentkezési határidő): 88 411.

Ezért is fontos, hogy minél több valós kecskeméti menjen el szavazni október 13-án vasárnap, hogy ne mások döntsenek a helyi ügyekről, közvetlen környezetünkről! Ennek fontosságáról és hasznos tudnivalókról itt írtunk!

500 Ft1000 Ft3000 Ft