fbpx

FRISS HÍREK

Koronavírus: területi adatokat is közölni fognak – Szeberényi alpolgármesternek nehéz napja lehet

- Advertisement -

Két cikkben is foglalkoztunk már azzal, hogy nem közölnek területi adatokat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A nekünk nyilatkozó adatvédelmi jogász arról beszélt, hogy ezek statisztikai adatok, ki kell ezeket adni, ha valaki kéri. Vagyis az érintett nemét, korát, és legalább annyit, hogy melyik megyében lakik. A sajtó többször is megkérdezte erről Müller Cecília tisztifőorvost, ő rendre azt válaszolta, hogy ezek nem releváns adatok a lakosságnak. Akinek kell róla tudni, az ismeri ezeket az adatokat. Egyszer pedig azt mondta, hogy be lehetne azonosítani konkrét személyeket ezekből az adatokból, ezért nem közlik.

Mi, hatalomtól független sajtóként, nem írhatunk mást, minthogy az információkat nem szabad visszatartani. És nem azért, mert nincs rajtunk hatalmi nyomás, akarat, irányítás, hanem azért, mert a sajtónak az adatok nyilvánosságáért muszáj küzdenie, nem pont ez ellen. Ez volt és ez most is az álláspontunk.

Az alpolgármester az adatok eltitkolása mellett kardoskodott

„Tényleg szeretnénk elfelejteni a paternalista államot így 30 évvel a rendszerváltás után. Avatkozzon be az állam ott, ahol ehhez csak neki van infrastruktúrája (karantén, kijárás), de ne titkolózzon közérdekű adatokkal (szabad információáramlás)!” – írtuk egy kommentben Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesternek, akivel egy hosszabb vitánk volt erről a kérdésről az egyik cikkünk alatt.

Az alpolgármestertől a vita hevében az alábbi kommentet is kaptuk. Piros vonal mellett a lényeg.

Hasonló cikkünk:  Mégsem indul a kecskeméti polgármesteri címért Hegedűs Gábor

Eddig nem volt olyan hiteles a tájékoztatás? 

Csakhogy most a hivatalos koronavírus oldalon jelentették be, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében ezentúl közölnek majd megyei adatokat, és közlik az elhunytak nemét, korát és alapbetegségüket, ha volt. Tehát ha ez kell a hiteles a tájékoztatáshoz, akkor eddig az milyen volt? Kattintva az alábbi képre, nagyban is olvasható a közlemény.

Kiemelve az általunk eddig is fontosnak tartott területi adatokról szóló részt:

Örülünk, hogy végre belátták a döntéshozók, hogy ezeket az adatokat nem lehet tovább eltitkolni. Ennek tekintetében olvassák el, mit írt még a KecsUP-nak a vitában az alpolgármester.

„De végre megértettem, hogy Önöknek döntési helyzetben is az információáramlás lenne a legfontosabb és nem foglalkoznának azokkal az aggályokkal, amelyek a dél-olasz példa miatt emberek százainak az életét követelték.
Szerencse, hogy nem Önök vannak döntési helyzetben.”

Erre most azzal válaszolunk, hogy kár, hogy nem mi voltunk döntési helyzetben. Mert ha most a sajtó és a lakosság hiteles tájékoztatása címszóval vezetik be a területi adatokat, akkor -ha mi dönthettünk volna-, már hetek óta hiteles tájékoztatást kapott volna a magyar sajtó és így a lakosság is.

Mivel a fentiekből úgy tűnik, hogy az alpolgármester tűzzel-vassal védte azt az álláspontot, hogy rossz ötlet lenne területi adatokat közölni, ezért gondoljuk, hogy most rossz napja lehet. De örülünk, ha nem így van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...