fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Óriási kormánypárti fölény a Gong Rádió Téma című műsorában

- Advertisement -

A Gong Rádió Téma című műsora olyan műsor, amelybe lehet, és -mint látható- szoktak is meghívni politikusokat. A Téma című műsor ezen felül olyan műsor -címe is utal rá- amelyben aktuális helyi és vidéki témákról szokás beszélgetni a meghívott vendégekkel. Ezzel együtt nem mondanánk politikai műsornak, mert összességében több a nem politikus vendég. Hétköznaponként délelőtt hallható a műsor.

De ha már helye van ott a politikusoknak, kíváncsiak voltunk, hogy milyen arányban szerepelnek a beszélgetős műsorban a kecskeméti vagy az ide (is) köthető politikai szereplők. Képviselőkre, városvezetőkre, megyevezetőkre koncentráltunk.

Miután 2019. október 13. óta teljesen más a felállás Kecskeméten a közgyűlésben, ezért eddig az időpontig mentük vissza.

Döbbenetes kormánypárti arányt láttunk

56:2 arányt számoltunk. Legalábbis abból, amit a rádió saját honlapjára feltesz. Ha ezen a felületen nem található meg mégsem az összes adás, akkor ez a szám természetesen más.

Tehát az önkormányzati választások óta a Témában 56-szor szólaltak meg kormánypárti politikusok és 2 alkalommal volt csupán ellenzéki hang. Ez utóbbi Király József önkormányzati képviselő (Szövetség) volt kétszer.

Legtöbbször Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke volt a műsorban, összesen 14 alkalommal. Őt követi Szemereyné Pataki Klaudia 7 szerepléssel. Kecskemét polgármestere holtversenyben van a szintén 7-szer szereplő Engert Jakabné alpolgármesterrel. 5 alkalommal szerepelt a műsorban Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke. Ennél kevesebb szerepléssel vendég volt még Homoki Tamás alpolgármester, Gaál József alpolgármester, Falu György alpolgármester, Salacz László országggyűlési képviselő, Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő, Sipos László önkormányzati képviselő, Leviczky Cirill önkormányzati képviselő, Pászti András önkormányzati képviselő, Lévai Jánosné önkormányzati képviselő és Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke. Mindannyian kormánypárti képviselők, politikusok vagy a jelenlegi kormánypárti városvezetéshez köthető szereplők.

Összegezve: A Gong Rádió délelőtti beszélgetős műsorába másfél év alatt egyetlen ellenzéki politikus fért bele. Ez még nem volna önmagában meglepő, ha a Gong Rádióra pusztán úgy tekintenénk, mint a kormányellenességgel nem éppen vádolható KESMA egyik sajtótermékére. Ez az az alapítvány, amelybe mintegy 500 darab, a kormányhoz közel álló médiaterméket gyúrtak egybe, kiemelt nemzetstratégiai célzattal, és amely alapítványba a NER-oligarchák önként adták be média portfóliójukat a nemzeti és keresztény értékek mentén.

Önkormányzati támogatásért cserébe széleskörű, hiteles tájékoztatás

Csakhogy a Gong Rádióban tulajdonrésze van a kecskeméti önkormányzatnak is, amely évek óta 6 és 10 millió forint közötti támogatást nyújt a rádiónak évente. Ez persze eltörpül a rádió működéséhez szükséges összeghez képest, és a szerződések szerint is csekély támogatásnak minősül. Ugyanakkor mégis jelzés értékű, hogy önkormányzati közpénz milliók is befolynak a rádió kasszájába. És ezért ráadásul az eddigi szerződések szerint széleskörű, hiteles tájékoztatást kell nyújtani a Gongnak. A dokumentumok szerint az önkormányzat elvárja, hogy a közpénzért cserébe rendszeresek legyenek a várost érintő témák, pályázatok, közlemények, és a műsorokba például képviselők fejthessék ki gondolataikat.

Nem annyira egyenlő esélyek?

Nem olyan régen történt, hogy az úgynevezett aranyszarvas tér felújításáról Nemcsik Mátyás (Fidesz-KDNP) beszélhetett a műsorban. Annak ellenére, hogy a tér csak egy kisebb része tartozik a fideszes képviselőhöz, mégis ő beszélhetett elsőként a fejlesztésről, és nem az ellenzéki Szőkéné Kopping Rita (Szövetség), akihez a tér nagyobb része tartozik. Úgy tudjuk, a képviselő a műsor után meg is kereste a rádiót, mire őt is meghívták a stúdióba, hogy beszéljen ugyanerről. Ez meg is történt, a műsort azonban hiába kerestük ott, ahol gondoltuk, hogy megtaláljuk. A Téma feltöltött beszélgetései között. Ekkor megkérdeztük Szőkénét, hogy mit tud a műsorról. Megtudtuk tőle, hogy korábban kapott egy értesítést, hogy mikor kerül adásba (múlt pénteken), de akkor nem tudta hallgatni, a rádió honlapján pedig ő sem találta. Ekkor rákérdezett, hogy hol hallgathatná meg mégis az adást. Erre küldtek neki egy linket, ez egy hangfeltöltő oldalra vezet, ahová tegnapelőtt 16:33-kor töltötték fel a beszélgetést. Ebből derül ki, hogy ez a Mozaik című műsorban ment le. Csakhogy ezt a linket nem találjuk a Gong Rádió honlapján, vagyis jóval kisebb az esély arra, hogy ezt bárki vissza tudja hallgatni. Ezt jelzi az is, hogy a feltöltés óta öt meghallgatást mutat ez az oldal, ebből három biztosan mi voltunk, a többi talán a képviselő. Úgy tűnik, hogy ezt a felületet nem is igen használja a rádió. Összesen 16 feltöltés van itt, az első 2019 nyarán került fel. A leghallgatottabb fájlt 151-szer nyitották meg. A Gong Rádióhoz képest nem mondanánk soknak. Nemcsik Mátyás nyilatkozatát viszont könnyű megtalálni, hiszen a honlap címoldalán azonnal a Témára vezet egy fül, ott pedig a képviselő arrcal, névvel szerepel április 12-nél.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Levelezésünk a rádióval: érdemi válaszokat nem kaptunk

Kérdéseinket elküldtük az új ügyvezetőnek, Jámbor Csabának. Ezekre voltunk kíváncsiak:

Tisztelt Gong Rádió! Tisztelt Jámbor Csaba!

Miután úgy gondoljuk, hogy a Téma című műsor egy népszerű, hallgatott műsora a rádiónak, ezért fontos lehet, hogy abban a legszélesebb körben szerepeljenek közéleti szereplők, politikusok, hogy a Kecskemét önkormányzatától kapott támogatásért cserébe, mint ahogy az a szerződésekben is szerepel, széleskörű, hiteles tájékoztatást nyújtson a rádió. Miután alapvetően zenei rádió a Gong, ezért a kisebbségben lévő beszélgetős műsorokban lehet kifejteni egy-egy témát, és ezekbe vendégeket hívni. Miután tehát, ha csekély összegben is, de van a rádió büdzséjében közpénz, kérdezzük, hogy:

– A Téma című műsorban megfelelő arányban szerepelnek-e kormánypárti és ellenzéki vendégek? Az ide meghívott politikusokat milyen szempont alapján válogatják, hívják meg?
– A Gong Rádió Sound Cloud fiókját mire használja a rádió? Mennyire népszerű ez a felület és mennyire hallgatottak az ott lévő anyagok? Ez a felület könnyen elérhető-e a rádió honlapjáról?
– A Mozaik adásai megtalálhatók-e a rádió honlapján?

Erre a levelünkre a következő választ kaptuk a rádió vezetőjétől.

Tisztelt Gunity Úr, 

ismerem a munkamódszerét, teljesen mindegy mit írok, ön hamarosan nyilván élesíteni fog egy cikket, ami tele lesz tárgyi tévedésekkel, viszont lehet vele hergelni a komment-szekció törzstagjait.

Megtenné, hogy átküldi az érvényben lévő támogatási szerződés másolatát? Ön olyannyira alapos, hogy vélhetően hamarabb olvasta, mint én.

Mint láthatja Jámbor Csaba, válaszát szó szerint lehoztuk. Ezért, ha érdemi válaszokat adott volna, akkor olvasóink megismerhetnék a Gong Rádió véleményét. Erre a levélre egyébként még visszaírtunk, hogy ez a válasz vagy arra még várjunk. Vagyis adtunk egy újabb lehetőséget, hogy a rádió nevében kifejtse álláspontját az ügyvezető. Miután erre sem kaptunk érdemi választ, csak annyit, hogy figyelmeztet minket az első levélben szereplő kérésre, mintha csak az idei helyzetről kérdeztük volna, pedig nem, így egy újabb lehetőséget adtunk Jámbor Csabának. Erre már csak nevető fejeket küldött. A levélben szereplő kérésére azt tudjuk válaszolni, hogy az ügyvezetőnek pontosan tudnia kell, hogy a korábbi években kapott önkormányzati támogatást a rádió. Ezeknek a szerződései a birtokunkban vannak, miután egy hosszú küzdelem után csak megkaptuk az önkormányzattól ezeket is. Ebben a csomagban értelemszerűen nincsenek benne a 2021-es szerződések, ezért nem állítjuk és nem is állítottuk, hogy ebben az évben is kap/kapott a rádió támogatást. De ez nem változtat a lényegen, hiszen 2019 őszétől néztük az adatokat és abban az évben, majd 2020-ban is volt önkormányzati támogatás. Szerződés nélkül is kiderülhet, hogy van-e idei támogatás (amennyiben ez 5 millió forint feletti) amint feltöltik a város honlapjára az adatokat, de ezekből idáig a február végéig megkötött szerződések összegei láthatók. Amennyiben van/lesz idén is támogatás, talán csak később derül ki, hiszen a 2020-as szerződés is júniusban köttetett. De mint írtuk, lényegtelen az idei támogatás, tavaly is jelentős kormányzati túlsúly volt a Témában.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...