fbpx
19 C
Kecskemét
2022. május 17., kedd

FRISS HÍREK

Így is lehet – (bel)városfejlesztés a lakosság bevonásával

Kecskeméten minden egyes átalakításnak, új építkezésnek, fakivágásnak nagy visszhangja van. Talán azért, mert ezek a témák villámcscapásként érik a lakosságot: nincs előkészítés, nem készülnek hatástanulmányok, a közgyülésen már kész aynagokat dobnak a szavzógép elé, érdemi kommunikáció se a sajtóban, se a politikai és szakmai térben nem alakul ki. Két példát mutatnánk most, ami alapján Kecskeméten is el lehet gondolkozni egy újfajta megközelítésen

A szegedi belváros megújítása

Szegeden 2021. nayrán kezdtek bele az Oskola utca és környékének megújításába. Ennek a projektnek külön weboldalt szentelt a város, ahol előre megválaszolják a gyarkan ismétel kérdéseket, összefoglalva is bemutatják a változásokat, tájékoztatják az ott lakókat, hogy milyen közlekedési nehézségek várhatók az építkezés ideje alatt, virtuális sétán mutatják be a kialakuló új közterületeket és funkcióikat.

Szeged, Oskola utca – képernyőkép a virtuális sétáról

10 millió fa Kecskeméten

A másik említésre méltó eredmény az amit Kecskeméten értek el civilek, politikusok együtt. Ahogy a téma egyik motorja kezdi Facebook bejegyzésében: “Az elmúlt évek munkája nem volt hiába való! Jelenleg nem tudunk másik olyan településről, ahol az Önkormányzat a saját erdeit folyamatos erdőborítottság mellett kezelné! Sajnos még sok Natura 2000 területen lévő erdőnél is végfelhasználatos üzemmód van. Ami nagyon fontos, nem csak tiltakoztunk, hanem rengeteg információt osztottunk meg, amit kiváló szakemberektől kaptunk, amelyek meggyőztük a város vezetőit, hogy van màs mód, mint eddig, lehet és KELL másképp csinálni!”

Igen, ez a történet ami még 2020-ban indult, amikor kiderült, hogy az Izsáki úti véderdő tarvágásának tervezett ideje elérkezett. Egyként mozdult meg civil, politikus, újságíró, szakember, hogy szót kérve eljutassa saját nézőpontját a döntéshozókhoz. Akkor még egyszeri sikernek tűnt, hogy a tarvágás helyett megmarad az erdő.

Hasonló cikkünk:  Brutális áron érkezik az orosz gáz
Hasonló cikkünk:  Elindult a kompetenciamérés az iskolákban, de most sem működött a rendszer

Most, a hiros.hu cikkéből derül ki, hogy sikerüólt végleges megoldást találni és a továbbiakban Kecskeméten nem lesz tarvágás akkor sem ha egy erdő eléri az ehhez szükséges kort.

Az Izsáki úti véderdő az erdőterv szerint elérte a vágásérett kort / Fotó: kecsUP

Köszönjük!

Ismét idézzük Farkas Barta Katát, a “Zöld Küldetés 10 millió Fa – Kecskemét” mozgalom vezetőjét:

“Köszönjük azoknak a társainknak, akik kimentek terepre és szakemberekkel együtt felmérték a kivágásra ítélt erdő szolgáltatási értékét, mellyel bemutathattuk mit veszíthetünk.

Köszönjük az Önkormányzat munkatársainak, vezetőinek az üggyel szemben támasztott türelmet, figyelmet és a bátorságot, h képesek voltak másképp dönteni!

Köszönjük a sajtó munkatársaknak, akik alapos szakmai részekkel is foglalkozó cikkekkel tudósítottak és tájékoztatták a közvéleményt!”

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...