fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Hideg vízben, szivárgó medencében edzettek a fiatal úszók

- Advertisement -

Szerkesztőségünkhöz olyan jelzések érkeztek, miszerint – az uszoda éves karbantartása miatt zárva tartott uszoda helyett használt – strand nagymedencéje hideg, mindössze 21 fokos, emiatt több gyermek úszó megfázott, vagy ilyen jellegű tünetekre panaszkodott. Megtudtuk, hogy a nagymedence fűtése elvileg biztosítva van, azonban forrásaink szerint a medence vizének melegítését szolgáló berendezés kapacitása, teljesítménye nem elégséges, ezért hideg a víz.

Nemcsak hideg, ereszt is a nagymedence

A hideg vízen felül állítólag az edzésekre használt nagymedence ereszt, mivel hibásan végezték el a legutóbbi felújítását.

Tudomásunk szerint a strand nagymedencéjének felújítása azért történt, hogy enyhítse az uszoda versenymedencéjének a leterheltségét.

Megnéztük a strand nagymedence felújításának hátterét, és megtudhattuk, hogyan zajlott le a felújításra kiírt közbeszerzési eljárás. Az ajánlatkérő a Hírös Sport Kft. volt, a közbeszerzést 2017 decemberében tették közzé, „vállalkozási szerződés a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark kültéri 20×50 m-es medence felújítási munkáira” elnevezéssel.

A közbeszerzési eljárás után a Mester Bau 2022 Kft. újította fel a strand nagymedencéjét

A nyertes ajánlattevő a kecskeméti Mester Bau 2002 Kft. lett, a szerződés összértéke pedig 125.762.250 forint + Áfa volt.

A Mester Bau 2002 Kft-n kívül még 3 cég adott be ajánlatot, a Szaszler és Társa Kft., a Bács-Klíma Kft., és a Futibau Kft. Az ajánlatok közül a Mester Baué kapta a legmagasabb pontszámot, a legkedvezőbb árajánlat mellett azért kapott több pontot, mint a többiek, mert vállalta, hogy a burkolatok csúszásmentessége a fokozottan csúszásmentességet meghaladja.

Az építési beruházás műszaki leírásában az is szerepel, hogy „A medence 2000 m3 tömegű víz 25-27 fokos fűtésére, a fürdési szezon meghosszabbítása érdekében, külső hőmérséklettől függően október-november hónap, 6 db. DURA +95T, vagy azzal megegyező teljesítményű, víz-levegő hőszivattyúval történik. A hőszivattyúk működését egy rendkívül hatékony spirál, csavar kompresszor és egy alacsony zajszintű, 2 sebesség fokozatú ventilátor biztosítja.”

36 hónapos jótállás szerepelt a szerződésben

A Hírös Sport és a Mester Bau közötti szerződés szerint a teljesítés határideje 2018. április 30. volt. A Mester Bau az építési beruházásra 36 hónap időtartamú jótállást vállalt.

A Hírös Sport Kft. 2018. évi beszámolójából kiderült, hogy a strand nagymedencéjének „felújítása 185.091 eFt értékben, amely 70%-a TAO-os pénzeszközből lett finanszírozva, a 30% önerőt KMJV Önkormányzata biztosította.”

Tehát a 185 millióból 129 millió TAO-ból finanszírozott, a többit az önkormányzat fizette.

A Mester Bau 2002 Kft. háttere

A cég annak a kecskeméti fideszes önkormányzati képviselőnek, tanácsnoknak, Sipos Lászlónak az érdekeltsége volt, aki a cégadatok szerint már nincs a társaságban.

A Mester Bau az elmúlt években sok közbeszerzési pályázaton nyert és végezhetett el olyan munkákat, amelyek 1.3 milliárdnyi bevételt biztosítottak a cégnek.

Megkérdeztük a Hírös Sportot

Szerettük volna megtudni, hogy a Hírös Sport Kft-hez érkezett-e panasz a strand nagymedencéjének hideg vizéről, illetve arról, hogy szivárog a nagymedence vize, valamint a Mester Bau a jótállás időtartama alatt, esetleg azt követően kapott-e jelzést a nagymedence és a hozzá kapcsolt gépi berendezések meghibásodásáról, így kérdésekkel fordultunk a két érintetthez.

A Hírös Sport Kft-től azt is szerettük volna megtudni, hogyan lehetséges az, hogy a kecskeméti fürdő karbantartási munkálatok miatti zárva tartása – augusztus 29 és szeptember 12. között – miatt csak a strand nagymedencéjében edzhetnek utánpótlás korú úszók, miközben az uszodában szeptember 2-4. között nemzetközi junior férfi vízilabda tornát rendeztek.

Az alábbi kérdésekkel fordultunk Patay Balázshoz, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez, aki helyett Szabó-Székely Lilla a Hírös Sport Kft. Kommunikációs és Marketing Osztályának vezetője válaszolt:

Kecsup: Érkezett-e Önhöz, vagy a fürdő más dolgozójához olyan jelzés, amely az említett medence alacsony hőmérsékletére vonatkozik?

Hasonló cikkünk:  Horváth Krisztofer, a KTE futballistája a hatodik legértékesebb NB I-es játékos a CIES-nél

Hírös Sport: Ilyen jelzés nem érkezett hozzánk, az üzemeltetési szabályzatunkban meghatározott hőmérsékletet (24-28 °C) nyitvatartási időben folyamatosan biztosítjuk.

Kecsup: A strand nagymedencéjének a felújítását a Mester Bau 2002 Kft. közbeszerzésen nyerte el, és végezte el 2018-ban. A felújítás óta eltelt időben volt-e bármilyen műszaki probléma a medencével, amely miatt a kivitelezőnek – illetve a jótállás lejárta után más vállalkozásnak – javítási munkálatokat kellett elvégeznie?

Hírös Sport: Voltak javítások a jótállás keretében (például a medencetest burkolatának javítása), de ezek nem a medence gépészetét érintő javítások voltak, kivéve a medence takarásával kapcsolatos javítást, mely folyamatban van.

Kecsup: A medence felújításával együtt sor került egy a medence fűtését biztosító hőszivattyú beszerzésére is, ennek – a közbeszerzés dokumentumok tanulsága szerint – elegendőnek kell lennie arra, hogy a fürdési szezont meghosszabbítsák, a külső hőmérséklettől függően október-novemberig. Ha a technikai háttér adott a kellő vízhőfok biztosítására, miért nem éri el az ideális 25-27 fokot a víz hőmérséklete?

Hírös Sport: Üzemeltetési szabályzatunk szerint a strand 50 méteres úszómedencéjének előírt vízhőmérséklete 24-28 °C, melyet a nyitvatartási időben folyamatosan biztosítunk. Ugyanakkor a hőszivattyú üzemeltetését ellátó transzformátor kapacitása nem elegendő a két hőszivattyú egyidejű működéséhez. Ezen fejlesztésre forrás rendelkezésre állása esetén később kerülhet sor.

Kecsup: Amíg az uszodában karbantartási munkálatokat végeznek, az utánpótlás úszók és búvárúszók a strandon tudnak edzeni, de közben a múlt hétvégén nemzetközi férfi junior vízilabda tornát rendeztek az uszodában. Hogyan lehetséges az, hogy míg a helyi sportolók a strandra kényszerülnek, addig mégis rendeztek vízilabda mérkőzéseket az elvileg karbantartás alatt álló uszodában?

Hírös Sport: A mindenkori karbantartási rend szerint a fürdő kötelező éves karbantartási munkáinak elvégése idején a strandon edzenek a helyi sportolók, akiknek Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata jelentős kedvezménnyel biztosítja a fürdő és a strand használatát. Az idei évben a karbantartási feladatok ütemezése lehetővé tette, hogy nemcsak a – sportdiplomáciai szempontból jelentős – nemzetközi vízilabda torna résztvevői, hanem a helyi vízilabdázók is rendezhettek Magyar Kupa mérkőzést (augusztus 30-án) a lezárás ideje alatt a fürdő 50 méteres versenymedencéjében. Ezen mérkőzések a karbantartást nem befolyásolták.

Kecsup: A rezsiárak emelkedése a Kecskeméti Fürdő fenntartására és további működtetésére is kihatással lesz. Az elkövetkezendő időszakban a várhatóan többszörösére megemelkedő rezsi költségek miatt felmerült-e az uszoda nyitva tartásának korlátozása, esetleg bezárása?

Hírös Sport: A Hírös Sport Nonprofit Kft. jelenleg hosszú távú energia szerződésekkel rendelkezik a központosított közbeszerzés keretében beszerzett árakon. Továbbá folyamatosan figyeljük a fürdőben a bevételek és a költségek alakulását, és mindezek függvényében hozzuk meg az üzemeltetéssel kapcsolatos későbbi döntéseinket.

Kecsup: A Kecskeméti Fürdőben július elejétől jegy- és bérlet áremelés történt. Ez az áremelkedés kihatással volt-e a fürdő látogatottságára, okozott-e csökkenést a látogatók számában?

Hírös Sport: A strand nyári látogatószámai 2021-ben és 2022-ben szinte teljesen megegyeztek, a fürdő esetében minimális látogatószám csökkenés történt. Ennek kivizsgálása során azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenlegi gazdasági környezetben tapasztalható, az embereket érintő mindennapi nehézségeket.

A nagymedence nem sokáig bírta

2019 májusában máris javítani kellett a nagymedencét, mert először csőtörésre, majd gépészeti problémákra hivatkozott a Hírös Sport.

Közben szeptember 11-én bezárt a strand, és 12-étől az eddig strandon edző sportolók újra az uszodában tréningezhetnek.

Kérdés, hogy meddig?

Közben olyan információk jutottak birtokunkba, miszerint októbertől bezár a Fürdő élményfürdő és szauna részlege, kizárólag a nagymedence lesz nyitva, azon kell majd osztozniuk a sportolóknak és vendégeknek.

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...