fbpx
20 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

Többször jelezték, hogy nem égnek a Vízmű utcai lámpák, zebrán gázolták halálra az anyát

- Advertisement -

December 15-én és 16-án az MVM lakossági bejelentést kapott, hogy több utcai lámpa nem ég a Vízmű utcában, Kecskeméten. Itt élők ugyanezt erősítették meg, hogy napok óta gond volt a közvilágítással a zebránál, a Bácsvíz telephelyétől az SOS Gyermekfaluig tartó szakaszon és az Eper utcában is. Vasárnap tragédia történt. Kétgyermekes édesanyát gázoltak halálra december 18-án éjfél után a Vízmű utcában, amikor személygépkocsival elütötték a gyalogosátkelőhelyen áthaladó nőt. A rendőrség a vizsgálatot megkezdte, a részletekre még várni kell. Az MVM december 18-án délután helyreállította a közvilágítást.

A sokadik zebrán történő halálos gyalogosgázolást látjuk Kecskeméten. 2018-ban a Piaristák terén vesztette életét a 23 éves nő, 2019-ben a Dózsa György úton szenvedett végzetes sérüléseket a 64 éves férfi, 2021-ben az Auchan áruháznál ütötték el a 80 éves idős hölgyet. Könnyebb és súlyos sérülésekkel végződő zebrás balesetekből az elmúlt három évben sok fordult elő a helyi utakon. Forronganak a kecskemétiek. Allandó vita a közvilágítás minősége, a kivilágítatlan gyalogátkelők, a rossz helyi közlekedési morál, a felelősség kérdése. Az önkormányzat azt mondja, folyamatosan törekednek a közlekedés biztonságának javítására, de a KRESZ betartása a legfontosabb.

„A 112 diszpécsere utasítására azonnal megkezdtem az újraélesztést”

A balesetet követő másodpercekben két autó fordult be az Izsáki útról nyíló Vízmű utcába. Megálltak. Vezetőik segítségért telefonáltak. Szegedi Zoltán, kecskeméti taxisofőr a 112 diszpécsere utasítására megkezdte az újraélesztést, amíg a mentőszolgálat megérkezett „Az utcai lámpák nem égtek. Nem láttam, hogy miért állt meg az előttem haladó autó, és szállt ki a vezetője. Mellé álltam, és akkor láttam meg, hogy baj van. Hívtuk a mentőket, akik közben irányítottak, hogy kezdjem meg azonnal az újraélesztést. A rendőrség is megérkezett. Nagyon megrázott az eset. Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni” – mesélte érdeklődésünkre Zoltán.

Az édesanya a Bácsvíz felől sétált át a zebrán az Eper utca irányába. Már az úttesten haladt, amikor az autó feltűnt. A lámpák sötétek voltak. A gyalogátkelőhelyet jelző KRESZ tábla ki volt kihelyezve. Nem ismert egyelőre az, hogy működött-e az okos zebra. A sofőr nem volt ittas, ezt erősítette meg kérdésünkre Szegedi Zoltán, aki jelen volt a szondázáskor, amikor a rendőrök kétszer is vettek alkoholmintát.

Többször jelezték az MVM-nek, hogy nem égnek az utcai lámpák

Az MVM online felületére december 15-én és 16-án is érkezett bejelentés. A hiba elhárítása a baleset időpontjáig nem történt meg, ami a szolgáltató feladata – mondta Homoki Tamás (Fidesz) közlekedésért felelős alpolgármester. Az önkormányzathoz nem érkezett bejelentés a közvilágítás meghibásodásával kapcsolatban, ha viszont érkezik, azt a szolgáltató felé kell továbbítaniuk – nyilatkozta az önkormányzati sajtónak az alpolgármester, akit a balesetet követően kerestünk meg ezekkel a kérdésekkel; és majd válaszában ajánlotta figyelmünkbe a hiros.hu oldalon megjelent reakcióját.

Az MVM december 18-án délután állította helyre a közvilágítást, 15-én és 16-án is kaptak lakossági bejelentést / Fotó: kecsup.hu

Telefonon értük utol Bodrozsán Alexandra (Szövetség a Hírös Városért) városrészi önkormányzati képviselőt. Elmondta, egyeztetett Homoki Tamás alpolgármesterrel, akitől ígéretet kapott, hogy az önkormányzat vizsgálatot indít, de ehhez meg kell várni a rendőrség szakvéleményét. Bodrozsán megerősítette, hogy december 15-én és 16-án egy petőfivárosi lakos az MVM online felületén jelezte, több lámpa nem ég a Vízmű utcában, és kérte azok mielőbbi javítását, mert hiányuk balesetveszélyes. „Akik ismernek képviselőként, tudják, hogy én vagyok a leghangosabb, amikor a kecskeméti közvilágítás áldatlan állapotáról beszélünk. Többször szóltam, a veszélyes gyalogátkelőket kellően világítsák meg” – tette hozzá a képviselő.

Kerestük az MVM állami szolgáltatót is, kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

Frissítés (2022. 12. 30.): Később az alábbi választ kaptuk az MVM-től.

A közvilágítási hibákról társaságunk bejelentés alapján értesül. A több lámpahelyet érintő, ún. szakaszhibák esetén az elvárt elhárítási idő 24 óra. A konkrét helyszínt érintően a baleset előtti napon, december 17-én érkezett bejelentés a meghibásodásról. Kollégáink még aznap kivonultak, a problémát elhárították, a közvilágítás újra üzemelt. Újabb bejelentés csak a balesetet követően, december 18-án érkezett társaságunkhoz, a hiba fellépésének pontos ideje nem ismert. Ezt követően kollégáink ismét több beavatkozást végeztek a helyreállítás érdekében. Az okos zebrát nem társaságunk üzemelteti, annak üzemkészségéről így nem rendelkezünk információval.

Hasonló cikkünk:  HVB: a Kecskeméti Lapok Kft. megsértette a választás tisztaságát

Nem a Vízmű utcában fordult először az elő, hogy a későbbi balesetkor nem működtek a lámpák. A Szolnoki úti zebrán ütötték el azt a gyalogost, ahol legalább egy hétig nem volt közvilágítás. Az esetet követően Falu György (Fidesz) alpolgármester tartott sajtótájékoztatót. A KecsUP kérdésére elmondta: „Nem tervezi a város, hogy a zebráknál nagyobb lesz a fényerő, mert nem a technikán múlnak a balesetek. Lehetne itt a nappali fénnyel megegyező mértékű közvilágítás is, akkor is lennének balesetek, ha a közlekedők nem figyelnek.”

13 ezer lámpatest van Kecskeméten, aminek az üzemeltetését az elmúlt években más és más cégek végezték. Korábban a Polár Stúdió volt a felelős ezért, 2019-től rövidebb időre az NKM Zrt.-vel kötött szerződést a közvilágítás üzemeltetésre az önkormányzat, amit az MVM vett át. 2019 novemberében a város közgyűlése arról döntött, hogy a gyalogátkelőhelyek térségében szenzoros hibaészlelő rendszert kell kiépíteni, amely azonnal jelzi az üzemeltető felé, hogy nem égnek a lámpák.

Sokadik zebrás gázolás Kecskeméten

2017 végén a gyalogosok sérelmére elkövetett közúti balesetokozás a korábbiakhoz képest arányaiban megnövekedett, míg korábban havonta 1-1 volt, november-decemberben 4-5-re emelkedett. A balesetek száma délután a legmagasabb – mondta Kerti István rendőr alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság volt vezetője 2018. január 11-én, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság munkamegbeszélésén, amit a sorozatos gyalogosgázolások miatt hívtak össze. 2017 végén legalább tíz gyalogosgázolás történt.

Halász István, a Vonalvezető kft. ügyvezető igazgatója a gyalogátkelőhelynél történt baleseteknél két fő tényezőt nevezett meg, az emberit, és az ezzel kapcsolatos oktatás-szemléletformálást, másrészt pedig a létesítmény kialakítását. A zebra megfelelő kiépítése – táblák és világítás kihelyezése, felfestések, rendszeres karbantartás – feltétele a gyalogos láthatóságának. A városokban ugyanis sokszor tapasztaljuk, hogy az átkelőhelyek beleolvadnak a környezetükbe.

„Melyik Kecskemét legveszélyesebb zebrája?” cikkünkben gyűjtöttük össze a város legkockázatosabb gyalogátkelőit 2021-ben, ráirányítva a figyelmet a sorozatos zebrás gázolásokra. 2018-ban, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben halálos kimenetelű balesetek történtek Kecskeméten.

2018. február 7-én este halálra gázoltak egy fiatal kecskeméti lányt a gyalogosátkelőhelyen, a Piaristák terén / Fotó: kecsup.hu

Ütöttek el úgy is gyalogost zebrán, hogy leszállva kerékpárjáról szabályosan tolta biciklijét az Irinyi úti gyalogátkelőnél. És sodort el autó egyszerre két járókelőt a Cifrapalotánál, ahogy a rossz látási viszonyok miatt került sor ütközésre az aluljárónál és a Dózsa György úton is. Az esetek sorolhatók, ha az elmúlt három évet vesszük szemügyre, sokadik zebrás gázolásról számolunk be a városban.

Mentők és a rendőrség a baleset helyszínén Kecskeméten, a Jókai utcában 2020. december 18-án (Fotó: Facebook / Sebességmérés/Útinform Kecskemét)

Forró téma a közvilágítás

A lámpákat, ahogy sok településen az országban, itt is konkurencia nélkül, 1 milliárd forintból az Elios Innovatív Zrt. korszerűsítette, ami 2015-ig Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozott. A 2014 nyarán átadott közvilágítás-fejlesztést követően számtalanszor felmerült, hogy veszélyesebb lett autóval, gyalog és kerékpárral közlekedni Kecskeméten. Sokan a korszerűsített közvilágítás fényét hiányolják azóta is, a sok panaszt és vitát kiváltó LED-es utcai lámpák körül.

Biztonságos közlekedésért tiltakoztak a kecskemétiek – 2018. február / Fotó: olvasói fotó

Kecskemét közvilágításával kapcsolatban az elmúlt 8 évben többször tett fel kérdéseket az ellenzék. Többnyire viszont az a válasz érkezett, hogy a felvetett problémák – kevés fény, karbantartás hiánya, elavult kábelhálózat – politikai jellegűek, és egyébként is a LED-es közvilágítás megvalósításával kapcsolatban mindenben a törvények szerint jártak el és a szabványoknak megfelelő közvilágítást alakítottak ki. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios pályázatainak vizsgálata során azonban több szabálytalanságot talált, és szervezett csalást azonosítottak. A rossz minőségű és nem megfelelő közvilágítás miatt kérte ki a TASZ a jelentést, amit hosszú huzavona után végül 2022 februárjában hozott az OLAF nyilvánosságra. A magyar hatóságok azonban nem találtak nyomot semmiféle bűncselekményre.

Biztonságosabb hogyan lesz?

Az önkormányzat a belvárosban a gyorsvezetést a sűrűn kihelyezett közlekedési lámpákkal próbálja csillapítani. Ez ugyan érdemben nem befolyásolja a belvárosba érkező autók mennyiségét, de azt remélik tőle, hogy megakasztja a felgyorsuló autósokat. A megoldásról évek óta folyik a vita. Forgalomcsökkentés, okos zebrák, szigorú büntetés, szemléletformálás, rendszeres karbantartás, fekvőrendőrök, térfigyelő kamerák, sebességmérő Traffibox, megvilágított átkelők és minőségi közvilágítás – minden felmerült már hogyan tehetők biztonságosabbá a kecskeméti gyalogátkelőhelyek. Megoldás alig és nagyon lassan körvonalazódik a kecskeméti közlekedésben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...