fbpx

FRISS HÍREK

Rókacsaládról forgatott az amatőr szabadszállási filmes

- Advertisement -

A szabadszállási Kreisch Zoli civilben nagykereskedelmi vezető, de ha van csak egy kis szabadideje, feleségével a Felső-kiskunsági pusztát járják, és fotóznak, filmeznek. Az elmúlt hetekben egy rókacsaládról – főleg a világgal ismerkedő, szunyókáló vagy egymással civakodó kölykökről – készítettek remek felvételeket.

Kreisch Zoltánról már többször írtunk. Ő az az amatőr filmes, aki februárban saját örömére forgatott egy kisfilmet a Felső-kiskunsági pusztáról, benne szép képkockákkal a térség talán legismertebb állatfajáról, a fokozottan védett túzokról. Készített képeket egy különleges világos színváltozatú őzbakról, de videózta a KTE futballcsapatának szurkolótáborát is (egyébként ő is a lila-fehérek nagy híve).

Zoli egyébként egy épületgépészeti és fürdőszoba felszerelési cégnél dolgozik mint nagykereskedelmi vezető. Édesapja a Kunszentmiklós melletti tanyavilágban született, és bár ő nem itt nőtt fel, mindig nagy élményt jelentett számára gyermekként, ha nagyapját meglátogatták a pusztán; lenyűgözte ez a vidék, és remélte, hogy egyszer majd itt telepedhet le. Felesége, Kreisch-Körözsi Virág Kunadacsról származik, ő is bejárta gyermekkorában a környező erdőket és mezőket. A házaspár manapság is sokat sétál a természetben, és közben hódolnak szenvedélyüknek, a fotózásnak és videózásnak.

Kreisch Zoltán forgatás közben / Fotó: Kreisch-Körözsi Virág

„Ebből mi nem keresünk pénzt, egyszerűen csak szeretnénk minél többeknek megmutatni a természet értékeit és hogy a mai, rohanó, félelmekkel teli világban is van szépség, van kikapcsolódási lehetőség” – mondta Zoli.
Nemrég készült el újabb kisfilmje, ezúttal egy rókacsaládról, amelynek kotoréka Kunszentmiklós és Kunadacs között, egy akácligetben található. A Kunszentmiklósi Természetvédő Petőfi Vadásztársaságtól kapták a tippet a témára. A szokásos munkamegosztás szerint felesége fotózott, Zoli pedig filmezett.
„Egyszerű terepszínű vadász ruházatot használunk, amikor ilyen közel vagyunk, akkor terepszínű csuklyát és néha kesztyűt is. Az állványokhoz lombos ágakat támasztunk, ez a takarásunk. Van álcahálónk és lessátrunk is, de jobban szeretjük, ha meg tudjuk ezt “természetesen” oldani. 15-25 méter távolságból filmezünk és fotózunk, ennél közelebb nem szabad menni. Meg sem pisszenünk, mert már egy kézmozdulat elég ahhoz, hogy elijesszük őket. A legfontosabb, hogy a célhoz képest lehetőleg szembeszélben, vagy rosszabb esetben oldalszélben legyünk. Ha kotorék közelében otthagyjuk a ‘szagunkat’, vagy észrevesz minket, akkor az anya elköltözteti a kölyköket” – árult el részleteket a forgatásról. Ebből azért jól kitűnik: ugyan amatőr vadfotósról és filmesről van szó, de roppant profihoz méltón tervezik meg és hajtják végre a forgatásaikat.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

A rókacsaládot két nap lesték meg. Első alkalommal két órát töltöttek a kotorék közelében, de alaposan eláztak egy hirtelen jött záporban, így aznapra feladták. A második nap reggelén koncentráltan figyelték egy kotorék bejáratát, a kölykök viszont egy másikból jöttek elő, és felfigyeltek a házaspárra. Helyet változtattak, de délelőtt a rókák már nem mutatkoztak. Délután viszont végre szerencséjük volt, két órán keresztül ott játszottak-pihentek-civakodtak előttük a rókakölykök, és kóstolgatták az anyjuk által hozott nyulat.

Kreisch-Körözsi Virág fényképezés közben / Fotó: Kreisch Zoltán

„Mivel tükörreflexes gépet használunk, hallották a kattogását. Eleinte figyeltek rá, aztán idővel megszokták, és rá se hederítettek. Az erdő a zöld növényzet alatt tele van száraz ágakkal, ezért óvatosan kell lépkedni, minden lábmozdulatra figyelni. Sokszor teljesen begörcsöl a lábunk a kis széken… A kölykök nagyon sokáig nem mentek vissza a kotorékba, de nem akartam tovább maradni, nehogy az anyjuk megjelenjen és észrevegyen. Ezért egy takarás mögé bújva elkezdtem zörögni, mintha egy vaddisznó lenne ott, a kis rókák erre rögtön a kotorékba menekültek, így én is gyorsan el tudtam tűnni” – mondta Zoli, hangsúlyozva: vigyáznak rá, hogy ne háborgassák a rókákat. Ez fontos az állatoknak, de a vadásztársaságnak is, és nem szeretnének gondot okozni nekik.

Fotó: Kreisch-Körözsi Virág

„Hogy milyen élmény volt így testközelből? Leírhatatlan. A filmen sem tudom teljesen átadni… Hatalmas adrenalin, majd megnyugvás. Egyszer csak beleolvadsz abba a világba. Ott megszűnik a hétköznapok gondja” – mondta az amatőr filmes. Hozzátette: természetesen tudják, hogy a rókák és a Simabőrűek közötti harc állandó, hiszen a kisrókák nagyon sok fácánt, nyulat fogyasztanak, míg felcseperednek, és a ravaszdik zsákmány után kutatva manapság sem vetik meg a tanyák, faluszéli házak baromfiudvarait…

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...