fbpx

FRISS HÍREK

Pénzügyi érvekkel indokolja a Libri a könyvek visszapostázását

- Advertisement -

„A könyvek visszapostázásának folyamatához nem kapcsolódik ideológiai, politikai szándék” – közölte megkeresésünkre Bistey Attila, a Libri Bookline Zrt. PR-koordinátora, miután múlt héten beszámoltunk arról, hogy számos író Libri hálózaton keresztül árult könyveit váratlanul visszapostázta a kiadója.

Marosi Nikolett kecskeméti írónő fordult hírportálunkhoz, hogy elmesélje, nemrégiben a kiadója visszapostázta számára a nagyobb Libri boltokon keresztül értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt.

A botrányos fóliázások után sorra jelentkeztek azok az írók, akiknek a visszaküldött könyveiben két közös elem is van: az egyik, hogy csak a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett Libri hálózatán keresztül árusított példányaik jöttek vissza, a másik, hogy mindegyik könyvben megjelennek rendszerkritikus, vagy LMBTQ tartalmak. 

A témával kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a Libri Csoporthoz, ahonnan Bistey Attila, PR koordinátortól az alábbi válaszokat kaptuk:

Ki és miért rendelte el a könyvek visszahívását? Milyen szerzőkre, kiadványokra vonatkozik ez az intézkedés?

– A cikkben említett könyvek visszaküldése, visszaáruzása általános könyvkereskedelmi gyakorlat – indokolta Bitsey Attila a jelenséget. – A csekély példányszámban értékesített kötetek forgalmazásától elállhat a terjesztő: a termékek raktározása költségekkel jár, továbbá a kereskedők a meglévő raktárkapacitást figyelembe véve gazdálkodnak a könyvállománnyal. Marosi Nikolett Szakadék című könyvét 2021 februárjában bocsájtotta a Libri rendelkezésére a beszállító nagykereskedelmi partner, amelyből mindössze néhány példányt értékesített a könyvkereskedő. A cikkben említett többi könyv esetében az alacsony példányszámú eladás miatt állt el az értékesítéstől a Libri, nem a tartalom miatt.

A szerzők (kiadók) számára küldtek-e erről értesítést?

– A könyvek visszaküldéséről, visszaáruzásáról a Libri minden esetben értesíti a kiadót vagy az adott könyv nagykereskedelmével foglalkozó partnert – jelen esetben a Media Nova Kft.-t –, ez a cikkben említett könyvek esetében is megtörtént.

Hasonló cikkünk:  Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Van-e bármi köze a visszahíváshoz a nemrégiben lezajlott tulajdonosváltásnak?

– A történtek nincsenek összefüggésben a tulajdonosváltással és a 2021-ben életbe lépett, gyerekkönyvek forgalmazását is szabályzó törvénymódosítással, kizárólag pénzügyi, kereskedelmi döntést hozott a Libri könyvkereskedő.

A Libri webaruházában ezek a kötetek hiányként vannak megjelölve, de jelzik, hogy igény esetén felkutatják. Mi indokolja ezt a kiírást, hogyha Önök postázták vissza a könyveket?

– A Libri igyekszik a lehető legszélesebb kínálatot biztosítani, így azon kötetek esetében is lehetőséget ad a vásárlásra, amik nincsenek raktáron. A Könyvkereső segítségével az olvasók igénylést adhatnak le, amelyről a Libri értesíti a partnereket. Ha a kiadónak vagy a nagykereskedelmi partnernek van rendelkezésre álló példánya, azt a Libri jelzi a vásárlónak, aki megvásárolhatja a kötetet.

Van-e bármi köze a visszahívásnak ahhoz, hogy az áldozatul esett könyvek jellemzően LMBTQ, vagy politikai tartalmúak?

– A folyamathoz nem kapcsolódik ideológiai, politikai szándék – közölte Bistey Attila.

Ahogyan azt előző cikkünkben megírtuk, az írók elmondása alapján a visszapostázott könyvek között utánnyomott kiadványok is voltak, azaz olyanok, amelyeket éppen a kelendősége miatt kellett újra nyomtatni.

„– Egy másik író könyveinek csak egy részét küldték meg, de maguknál is tartottak belőle, feltehetően azért, mert jól fogyott. Olyan, mintha azt próbálnák eljátszani, hogy helyhiány miatt a könyvek tárolásával van a probléma, és nem a tartalommal” – nyilatkozott akkor Marosi Nikolett írónő.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...