fbpx

FRISS HÍREK

Fiatalok lakbértámogatása: Ellenzéki javaslatként leszavazta a Fidesz

- Advertisement -
Albérlet támogatást kaphatnak Kecskeméten a 35 év alatti fiatalok. Erről döntött egyhangúlag csütörtökön a közgyűlés. Az ötlet nem túl eredeti, tavaly Bodrozsán Alexandra ellenzéki képviselő is indítványozott egy hasonlót, akkor a kormánypártok leszavazták, és az ellenzék sem volt egységes. A polgármester kampányt emlegetett. 
2022. februárjában a közgyűlés Bodrozsán Alexandra ellenzéki képviselő indítványát is tárgyalta. A javaslat arról szólt, hogy
„Hozzunk létre egy programot 18-25 év közötti fiataloknak, melyben havi 30.000 Ft-ot kapnának kecskeméti lakcímű albérletük fizetésére. Hogy ne kelljen Kecskemétről elmenniük, és érdemes legyen itt maradniuk.”

Bodrozsán 2022-ben: Propaganda helyett albérlet a kecskeméti fiataloknak

Még az is szerepelt az anyagban, hogy segíthetne félretenni is ez a program, és a támogatás mértéke lehetne később egy saját lakás hitelének a törlesztője is. Bodrozsán Alexandra akkor meg is jelölte, hogy honnan lehetne erre pénz. Szerinte az önkormányzati sajtó 200 milliós önkormányzati támogatását meg kell felezni, és a propaganda helyett évi 100 millió forintot a jövőjüket Kecskeméten képzelő fiataloknak lenne jobb adni. Meg is indokolta a közösségi oldalán, miért lenne jobb helyen a fiataloknál ez a pénz.
„És tudjátok, mire költik? Például a politikai ellenfeleikről szóló lejárató cikkek írására és hirdetésére. Az elmúlt három hétben több mint 1 MILLIÓ FORINT értékben költött politikai célú lejárató cikkek hirdetésére a Hírös.hu portál. ELKÉPESZTŐ! Ezt a kecskemétiek pénzéből költik, hiszen az önkormányzattól kapják erre a forrást. Egy olyan “híroldal” költ százezreket és várhatóan milliókat politikai lejáratóhirdetésekre, amely elméletileg “közszolgálati” céllal jött létre és közpénzből működik.”
 
A tavaly februári közgyűlési vitában azzal egészítette ezt ki szóban, hogy az önkormányzati sajtó sokszor ferdítve hozza le az ellenzéki híreket, sőt akár hazugságoktól sem riadnak vissza.
 
A KecsUP több cikkben is foglalkozott már azzal, hogy mennyire egyoldalú a tájékoztatás abban az önkormányzati sajtóban, amelynek -a működésére vonatkozó jogszabályok szerint- a kiegyensúlyozottságra kellene figyelnie, és tilos lenne bármelyik politikai nézet, párt szolgálatában állnia. A tavalyi vita idején még csak mintegy 1 millió forintot költött el az ellenzék lájáratására írt anyagok hirdetésére az önkormányzati sajtó a Facebookon, a vége valahol 3 millió forint környékén lett. Akkoriban zajlott az országgyűlési választás kampánya.

A 2022-es vitában a polgármester: van működő támogatási rendszer

Meg is kapta Bodrozsán Alexandra, hogy indítványa csak propaganda jellegű. Az ellenzéki Vancsura István állt bele Bodrozsán Alexandrába, akinek az ellenzéki frakciótagsága éppen fel volt függeszte a vita idején, miután előválasztási riválisát Király Józsefet (szintén ellenzéki képviselő) azzal támadta nyilvánosan, hogy szavazatokat vásárol. Ebből lett egy éles vita az ellenzéki pártok és politikusok között, majd végül nem lett belőle bírósági ügy, mert Bodrozsán elnézést kért Királytól. Bodrozsán végül megnyerte a Bács megyei 2-es körzetben az előválasztást, de a tényleges választáson alulmaradt a fideszes Szeberényi Gyula Tamással szemben.
Szóval Vancsura István, aki korábban Bodrozsán párttársa is volt (a Momentumban – végül mindketten kiléptek), azzal kért szót, hogy amennyiben Bodrozsán komolyan gondolta volna a fiatalok támogatását, akkor előtte informálódnia kellett volna, hogy milyen támogatásaik vannak (Vancsura azt mondta, hogy tudomása szerint van élő rendelete a városnak), másrészt nem provokatív szándékkal kellett volna megjelölnie ehhez a forrást. Vancsura arra utalt, hogy szerinte más húzódott a „propaganda jellegű” indítvány mögött, és ez mélységesen felháborítja és elítéli.
Ekkor a polgármester már nem is adott másnak szót, mert szerinte Vancsura István mindent elmondott. Annyit tett hozzá, hogy a téma fontos, és van is működő támogatási rendszer, az illetékes alpolgármester pedig már régóta foglalkozik a témával.
„A képviselő asszony, ha a kampány hevében foglalkozik az érdemi dolgokkal is, akkor javaslom, hogy az osztályvezető asszonnyal vegye fel a kapcsolatot és tájékozódjon, hogy milyen támogatások vannak a 25 éves és 25 év alatti fiataloknak, és utána térjünk vissza tartalmában erre a témára.” – kérte a polgármester.
2022. február 10-én a Fidesz-KDNP leszavazta Bodrozsán indítványát, és az ellenzék is megosztott volt a kérdésben.

A 2023-as tervezetben: új támogatás a mostani lakbértámogatás

Végül is visszatértek a témára, tegnap. Ha nem is pont Bodrozsán javaslatát hozták vissza, és nem is abból a forrásból, de mégis csak a fiatal kecskemétiek albérlet támogatásáról döntött a közgyűlés. Ráadásul a tervezet elismerte, hogy ilyen jellegű támogatás nem is volt (pedig tavaly már működő támogatási rendszerről beszélt a polgármester) korábban Kecskeméten.
„Az ezidáig rendelkezésre álló támogatásokat elsősorban szociális alapon, az alacsonyabb jövedelműek vehették igénybe. Ezzel szemben az új támogatás a kecskeméti fiatalok önálló lakhatásának segítését célozná bérlet lakás bérleti díjához történő hozzájárulás formájában” – áll a polgármester által elfogadásra javasolt tervezetben.
Tehát az anyag is bevallja, hogy egy új támogatási rendszerről van szó. Vagyis ha ez új támogatási forma, akkor Bodrozsán indítványakor nem lehetett logikusan ilyen támogatás, ehhez képest azzal szerelték le ketten is, hogy tájékozódjon előbb, milyen támogatások vannak életben, mielőtt javaslatával a közgyűlés elé jön.
Tegnap egyhangúlag elfogadta a közgyűlés a fiatalok lakbértámogatásáról szóló anyagot a testület. Az ellenzék jelenlévő képviselői is mind igennel szavaztak. Bár most is választás előtt vagyunk, senki nem minősítette kampányszagúnak az előterjesztést. Vancsura István is igennel szavazott.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...