fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Lakbértámogatásra pályázhatnak a 35 év alattiak Kecskeméten, előnyben a hiányszakmákban dolgozók

- Advertisement -

Albérletük kifizetéséhez 24 és 35 év közötti fiatalok pályázhatnak majd támogatásra az önkormányzatnál, legfeljebb 50 ezer forintos összegig. Feltétel lesz majd a közép-vagy felsőfokú szakképesítés és egy munkahely megléte, valamint legalább egy éves bérleti szerződés megkötése. Előnyt fognak élvezni a hiányszakmákban állami vagy önkormányzati feladatot ellátó dolgozók.

Azoknak a pályakezdő fiataloknak kívánnak segíteni, akik még nem terveznek családalapítást, alapvetően lakásbérlésben és nem vásárlásban gondolkodnak, így mobilisak, könnyebben alkalmazkodnak a változó élethelyzetekhez – így indokolta a december 7-ei csütörtöki képviselő-testületi ülésre készült előterjesztés az új támogatási formát.

Úgy vélik, ha a szakképzett huszon-harmincévesek Kecskeméten maradnak, vagy a városba költöznek, akkor a lakosság fiatalodása mellett nő a város gazdasági versenyképessége is.

Minden ilyen tárgyú intézkedés pozitív üzenetet küld a fiatal munkavállalók, a helyi vállalkozások irányába is. Városunk ezért kiemelten kívánja kezelni a munkavállaló fiatalok életkezdési esélyeinek erősítését és lehetőségeihez mérten ehhez segítséget is nyújt

– áll az anyagban.

De lássuk a terveket, milyen feltételekkel adnának lakbértámogatást, és kiknek? Fontos hangsúlyozni, hogy noha az előterjesztést egyhangúlag megszavazták, ellenvoks és tartózkodás nélkül, az így elfogadott rendeletben még nincs benne ez a pályázati rendszer, majd csak ezután kezdik kidolgozni a részletszabályokat.

  •  35 év alattiaknak nyújtanák (Szemereyné Pataki Klaudia a közgyűlésen hozzátette az alsó korhatárt is: 24 év)
  • olyan fiataloknak, akik kecskeméti lakóhelyre költöznek
  • közép vagy felsőfokú szakképesítéssel rendelkeznek
  • pályázati feltétel lenne egy munkaviszony meglétét igazoló okirat (munkaszerződés vagy munkáltatói igazolás) benyújtása
  • új munkahely esetén az igazolást a próbaidő után ismét be kellene adni (ha ez elmarad, nem utalják tovább a támogatást)
  • legalább 1 éves időtartamú lakásbérleti szerződéssel kellene rendelkezni, vagy ilyet kellene kötni
  • az elnyerhető támogatás összege a bérleti díj legfeljebb 50 százaléka lehetne, legmagasabb összege havi 50 ezer forint
  • a támogatásra egy háztartásban csak egy személy lenne jogosult, maximum 3 éves időtartamra, mely évenkénti újra pályáztatással lenne meghosszabbítható
  • elbírálásnál a „hiányszakmában” tevékenykedők élveznének előnyt, az előterjesztés szerint „ilyennek minősülnek különösen az alapvetően önkormányzati-, illetve állami feladatok ellátásához köthető munkakörök, úgymint az óvodapedagógusok, a tanárok, tanitók, egyéb szociális területen munkát végző szakemberek, városüzemeltetésben foglalkoztatott szakemberek, orvosok, ápolók, rendörök, tűzoltók, stb.”
  • A további járulékterhek elkerülése érdekében a Kreatív Tudásközpont Közalapítványon keresztül történne a támogatás kifizetése, havi átutalással.

Hogy hányan kaphatnák meg a támogatást, és mekkora keretösszeget biztosítanak hozzá, az nem hangzott el.

Fotó: Hraskó István

Szemereyné Pataki Klaudia a napirend kapcsán azt emelte ki, hogy az elmúlt években több programot indítottak el a fiatalok otthonteremtésének segítése érdekében. Példaként a kedvezményes telekvásárlási lehetőséget említette Kadafalván és Katonatelepen, amelyet sikeresnek értékelt, mert sokan költöztek ezekbe a városrészekbe. A polgármester azt mondta, szeretnék az etéren elért eredményeket „még egy kicsit tovább tökéletesíteni, hogy minél több fiatalnak megadódjon a lehetőség, hogy el tudja kezdeni az életét munkahellyel és valamilyen fedéllel a feje fölött”.

Úgy fogalmazott, „az újszerű, modern gondolkodásnak a szelleme már itt is érezhető a városban, hogy nem mindenki hitelfelvétellel akar magának lakást és otthont teremteni, hanem vannak mobilabb fiataljaink is, és úgy gondolják, hogy egyelőre nem táboroznak le, és nem kötelezik el magukat hosszú évtizedre hitelfelvétellel, hanem albérleti rendszerben gondolkodnak”. Ehhez annyit tennénk hozzá: biztosan vannak olyan fiatalok, akiknél az albérlet azért optimális megoldás, mert még nem akarják magukat helyhez (csúnyábban röghöz) kötni egy lakással – de ők aztán nem is feltétlen maradnak Kecskeméten. Viszont sok fiatalnál nyilván kényszer szülte választás az albérlet, egész egyszerűen azért, mert ugyan vennének lakást, de nincs annyi megtakarításuk és szülői támogatás mögöttük, hogy ezt meg is tudják tenni (nagy hitelbe pedig – helyesen – nem akarják magukat verni).

Hasonló cikkünk:  Vita alakult ki az energiaitalok 18 éven aluliaknak tiltásáról

A polgármester hangsúlyozta: ez nem egy szociális alapú támogatás lesz.

Nemcsik Mátyás (Fidesz-KDNP) azt emelte, hogy szeretnék, ha Kecskemét a helyi fiataloknak megtartó, a más városok felsőoktatási intézményeiben tanulóknak pedig vonzó város legyen, „átgondolják azt, hogy itt Kecskeméten mennyi minden lehetőség vár rájuk, és vissza tudjuk őket ide csábítani, itt telepedjenek le, itt alapítsanak családot, és itt találják meg a munkahelyüket, a számításaikat is”. Úgy számol, a maximális 50 ezer forintos támogatás a bérleti díj akár felét is fedezheti – ez azért túlzásnak tűnik a jelenleg albérletárak mellett, de kétségkívül így is nagy segítség lehet.

Az előterjesztésben az is benne volt – és mivel a város lakásrendeletébe is belekerül, ez így már több is mint terv -, hogy ugyancsak állami vagy önkormányzati szférában dolgozó, 35 év alatti munkavállalók részére pályázatot lehet kiírni piacú alapú önkormányzati lakások – ilyenek főként Homokbányán vannak – bérlésére. E célra összesen 15 önkormányzati bérlakás használható fel, az az elképzelés, hogy a piacinál kedvezőbb áron vehetnék ki a nyertes pályázók, akik vagy kecskemétiek, vagy vállalják, hogy a városban telepednek le.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...