fbpx

FRISS HÍREK

Nekünk csak kérdezni kell, a Kecskeméti Médiacentrumnak pedig válaszolnak – az Izsáki úti fák burkolatkialakítása kapcsán is

- Advertisement -

Nem először kerül a KecsUP abba a helyzetbe, hogy elkezd feldolgozni egy témát, kérdéseket tesz fel az önkormányzati hivatalok irányába, akik válaszra sem méltatják, ám hogy, hogynem, a téma maga, és a mi kérdéseinkre – csak éppen nem nekünk – adott válaszok egyszer csak megjelennek a hiros.hu hírportál oldalain.

Ezúttal azért bújik ki különösen a szög a zsákból, mert nem egy friss történésre kérdeztünk rá – még március utolsó hetében ráncolhatta homlokát az Izsáki úti beruházás kapcsán sok járókelő, illetve a közösségi médiumokban nyilvánosságot kapott fotók alapján a hírfolyamát böngésző városlakó, hogy három fa körül is olyan burkolatkialakítások történtek, amelyek félreértésre adhatnak okot.

A kecskeméti önkormányzat ugyan nem, de a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium küldött választ a kérdéseinkre, és így mi is megírhatjuk a valószínűleg mindenki számára megnyugtató hírt:

nem aszfaltburkolat, hanem egy „műgyanta és gumiőrlemény keverékéből álló stabilizált burkolat” készült a három fa közvetlen közelében, amelynek a felülete szilárd és sima, A lehulló csapadékot Pedig teljesen átereszti, ugyanakkor a felfelé tartó talajpárát átengedi. Így a fák gyökérzete vízhez és levegőhöz is jut.

A burkolat a nyári időszakban nappal kevésbé melegszik fel, és éjszaka jobban lehűl, illetve az ilyen felületek révén a későbbi gyomosodás is elkerülhető.

Fényképen, ránézésre, távolról és közelről is nagyon hasonlít az aszfaltburkolatra, de nem az / Fotó: kecsup.hu

Érdeklődtünk azzal kapcsolatban is, hogy mi indokolta a burkolt felületek kialakítását. A minisztériumi válasz szerint a három fát, és két helyszínt érintő munkálatokat „a járdaburkolatok közelsége, illetve annak balesetmentes használhatósága” érdekében kellett elvégezniük, ugyanis ha a fatörzs környezetében szóródó anyag található, annak a járdára történő felhordása balesetveszélyes lenne a közlekedők számára. A Sheraton Hotel közelében lévő útcsatlakozásnál pedig a gyalogos-átkelőhelyre vonatkozólag 3 méteres szélességet írt elő az építési engedély, így ennek a kialakítása, és ezzel párhuzamosan a platánfa megtartása miatt volt szükség a burkolat megépítésére.

Ránézésre persze egészen megtévesztő lehet ez a burkolatfelület, annyira hasonlít egy aszfalttal kitöltött területrészre. Értesüléseink szerint az elmúlt napokban még a Városházától is keresték a kivitelezőt, hogy mi történik a fák közelében, valószínűleg számukra sem volt teljesen egyértelmű a burkolat összetétele.

Hasonló cikkünk:  Horváth Krisztofer, a KTE futballistája a hatodik legértékesebb NB I-es játékos a CIES-nél

A gyorsétterem közelében található a harmadik fa, amelyik megkapta a gumiőrleményes burkolatot / Fotó: kecsup.hu

Ez persze nem lehetett volna akadálya, hogy a kérdéseinket megválaszolják, vagy legalább a türelmünket kérjék, amíg tájékozódnak. Ez nem esett nehezére a beruházó minisztérium sajtóosztályának, de a kivitelező is küldött válaszlevelet nekünk, viszont hiába kérdeztük Győri András főkertészt, mint a beruházás átadása után a városi fenntartásba kerülő zöldfelület egyik felelősét, nem kaptunk semmilyen reagálást a hozzá intézett leveleinkre. Először április 4-én érdeklődtünk, majd április 8-án kértük meg újból, hogy adjon számunkra tájékoztatást, hiszen mindenképpen fontosnak tartjuk ebben a témában a városi főkertész véleményét, információit is megkérni, az olvasóinkkal ismertetni.

Rákérdeztünk többek között a burkolat anyagára, és arra is, hogy a fákra milyen élettani hatással bír a burkolat kialakítása. Érdeklődtünk, hogy miért került sor a burkolat megépítésére, és hogy hozzájárult-e a város a változtatáshoz.

Lázasan ellenőriztük napról napra a leveleinket, még a legeldugottabb helyekre is benéztünk, de mindhiába. Azt is feltételezzük, hogy Győri András főkertész nem saját elhatározásából nem elegyedik velünk szóba, hiszen vissza-visszatérő jelenség, hogy közérdeklődésre számot tartó ügyekben nem kapunk tájékoztatást a Városházáról, a legtöbb esetben nem küldenek meghívót a különféle eseményekre sem, és ennek a barátságtalan bánásmódnak a hátterében valójában a városházi kommunikációval foglalkozó sajtófelelősök állnak.

Persze ők tudják a legjobban, hogy mi csupán a munkánkat végezzük, amikor a döntések hátterét igyekszünk megérteni és megértetni, a döntések hatékonyságát ellenőrizzük, és járunk utána annak, hogy a köz ügyeivel megbízott döntéshozók a köz pénzével megfelelően, hatékonyan, és nem utolsósorban tisztességesen bánnak-e. Mi feltesszük a kényelmetlen kérdéseket is, mert ez a munkánk, a Városháza kommunikációs munkatársainak, és a hivataloknak pedig munkájuk része (lenne), hogy a kényelmetlen kérdéseket is megválaszolják.

Könnyebb út ez elől menekülni, ám korántsem lelkiismeretes és kötelességtudó. Annak mindenesetre örülünk, hogy miután a KecsUP elkezdte a fák körüli burkolatkialakítások témakörét megbolygatni, mozgásba lendült a gépezet, és hogyha nem is rajtunk keresztül, de a Városháza is fontosnak találta a sokakban félreértést keltő kérdés tisztázását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...