fbpx

FRISS HÍREK

Nem az Európai Egyesült Államokra, igen az európai közös hadseregre – Vona Gábor Kecskeméten

- Advertisement -

Nagyobb figyelmet eddig csak az önkormányzati választás kapott Kecskeméten, az európai parlamenti voksolás egyelőre kevesebbet. Ez abban is megmutatkozik, hogy programismertetés helyett inkább csak a szükséges ajánlásokért standolnak az utcán a pártok aktivistái. Érdekesség azonban az, hogy Róna Péteren, a Jobbik elsőszámú EP jelöltjén kívül, aki április közepén tartott fórumot Kecskeméten, eddig csak olyan listavezetők látogattak az alföldi városba, akik nem is olyan régen még a Jobbikban politizáltak. Múlt szombaton, egy napon belül fordult meg a városban a Mi Hazánk jelöltje, Dúró Dóra, illetve Vona Gábor, a Második Reformkor listavezetője, akit ajánlásgyűjtés közben kérdeztünk az unióról, a közös európai hadseregről, és arról, hogy milyen hatással lehet az új pártjára Magyar Péter mozgalma?

Kell Európai Egyesült Államok?

– Nem kell.

Mit jelent, ha nincsen?

– Az Európai Egyesült Államoknak és a nemzetek Európájának sokféle értelmezése van. Mi azt gondoljuk, hogy sok tekintetben szükség van Európában szorosabb együttműködésre. Például az egészségügyben, a munkabérekben, a szociális területen. A kohéziós politika kudarcával kapcsolatban is le kell vonni a következtetéseket, hiszen a közép- és kelet-európai régió, minden fejlődése ellenére, azt a szakadékot, ami a csatlakozáskor megvolt a magállamok és közöttünk, nem tudta ledolgozni.

Ezzel szemben megvan a nemzeti szuverenitásnak a maga szerepe, például a kultúrpolitikában, a társadalompolitikában, ahol a tagállamok a saját társadalmi, szociális és kulturális berendezkedésüknek megfelelő utat járhatnak be. De sok kérdésnél nem választhatók szét ezek a területek, úgyhogy mi inkább azt gondoljuk, hogy Magyarország szempontjából az lenne a lényeges, hogy a magyar állam az Európai Unióval és a tagállamokkal megbomlott bizalmi viszonyát helyreállítsa.

Hiszen nem az a probléma, ha vita van az unió államai között bizonyos kérdésekben, legyen szó például a bevándorláspolitikáról vagy az orosz-ukrán háborúról. A probléma az, ha a magyar miniszterelnök álláspontját úgy értelmezi a többi tagállam, hogy az már nem Európa, és nem is az Magyarországország érdeke, hanem valamilyen Európán kívüli nagyhatalom érdeke.

Kell európai közös hadsereg?

– Azt gondoljuk, hogy nem volna ördögtől való ötlet, ha lenne közös európai hadsereg. Hiszen azért vegyük észre, hogy a második hidegháború korszakában élünk. Az Egyesült Államok és Kína közötti versengés a világpolitikában egyre erőteljesebb. Ebben a versenyben azt gondolom, hogy Európa az euro-atlanti szövetségi rendszerhez tartozik, benne Magyarországgal. De az nem baj, ha az Európai Unió a saját érdekeit, a saját komolyan vehetőségét a világpolitikában egy közös hadsereggel is erősíti.

Hasonló cikkünk:  Az európai tulipán – holland nagyköveti látogatás Kecskeméten

A NATO-n belül, vagy a NATO alternatívájaként?

– Semmiképpen nem a NATO alternatívájaként. A NATO-val szorosan együttműködve.

Miért csak az európai parlamenti választás érdekli a Második Reformkort (2RK)? Lemondtak a helyi politizálásról?

– Nem mondtunk le, csak azt gondoljuk, hogy nem a pártok feladata a lokális közélet alakítása. Mi pártmentes önkormányzatiságban gondolkodunk, ami azt jelenti, hogy azok a pártok, amelyek országos választáson indulnak, ne lehessenek jelölő szervezetek az önkormányzati választáson. A települési választáson csak helyi civil szervezetek és független jelöltek induljanak.

Magyar Péter nem veszélyezteti a 2RK európai parlamenti célját?

– Az egész magyar belpolitikát felforgatta a Magyar Péter körüli felhajtás, amit én nem is Magyarhoz kötök csupán, hanem a kegyelmi botrány után kialakult társadalmi és politikai mobilitáshoz, amelynek ő az egyik haszonélvezője. Minden pártnak kihívást jelent. Nekünk is, de mi úgy viszonyulunk hozzá, hogy nem akadályozni akarjuk a Magyar Péter jelenséget, hanem kifejezetten örülünk neki, hiszen az ó-ellenzék elsöprése úgy tűnik, hogy várható június 9-én,. Az ellenzék megújulása, az új ellenzék létrejötte, szerintem az ország érdeke. A változásnak ez az első lépése, és mi ebben az új ellenzékben látjuk a saját szerepünket is.

Milyen eredménnyel lesznek elégedettek június 9-én?

– Szeretnék mandátumot küldeni az Európai Parlamentbe, de bármilyen eredményt is érünk el, a munkánkat folytatni fogjuk. Úgy érezzük, hogy szükség van arra a gondolatiságra, és arra a politikai kultúrára, amit mi képviselünk. Tudjuk azt, hogy nagyon sokan vannak most, akik Magyar Péter pártja, illetve közöttünk vacillálnak. Nekik azt tudom üzenni, hogy ne higgyenek annak a szirénhangnak, hogy a kisebb pártokra adott szavazat elveszett szavazat. Ezért is tart itt a hazai politika, mert mindig ezt érvényesítették a nagyobb pártok.

Mi azt gondoljuk, hogy mindenki szavazzon arra a pártra, amely számára a legszimpatikusabb. Magyar Péter már így is, úgy is bent van az Európai Parlamentben. Hogy kettő, három vagy négy képviselője van, lényegében mindegy. De szerintem nagyon fontos, hogy legyenek mellette, amik egyensúlyt tartanak. Az új ellenzék ne legyen egyarcú, egy szervezetből álló, egy pártból álló, hanem többszínű legyen, és a Második Reformkor az új ellenzék józan hangja tud lenni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...