fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Ki nyer a szétszabdalt Belvárosban, az Árpádvárosban és a Rákóczivárosban? – választókerületi körkép videóval, 4. rész

- Advertisement -
  • Tisztán belvárosi egyéni választókerület nincs Kecskeméten, az új körzethatárok kialakításakor ugyanis szétszabdalták és torzóvá tették a 8. körzetet, amely amúgy magába foglalná a történelmi városmagot. Ehelyett azonban összevonták a teljesen eltérő adottságú zöldlombos Gyenes teret és a távoli, Halasi úti felüljáró mellett fekvő rozsdaövezeti sorházakat, miközben a város szívében kanyargó hepehupás, sárga keramitos Arany János és Nagykőrösi utcákat a nagykörúton túli családi házas Vacsi közhöz (7. körzet) csatoltak.
  • A kormánypártok revansot vennének a szocialista Király Józsefen, aki 2019-ben 173 szavazattal győzte le a konzervatív Hörcsök Imrét Kecskemét központi városrészében. Ha a baloldali képviselő újrázna, az szimbolikusan azt is jelentené, hogy a 2010-es évek a kormánypártok évtizedének tekinthető, a 2020-as éveket viszont az ellenzék dominálja.
  • Bárki is nyerjen június 9-én, a választók sokat várnak majd az új képviselőtől, például a központ tehermentesítését, ami több mint 10 éve napirenden szerepel, de érdemi javulás nem történt; a három évtizede tartó kiskörúti, éjszaki rodeózás végét; és olyan épületek újrahasznosítását, mint a volt tiszti klub vagy a Rákóczi úton a volt Szigma áruház, és végül, de nem utolsósorban n új nyilvános illemhely kialakítását a Belvárosban.

A június 9-ei kecskeméti önkormányzati választás szempontjából több, érdekesnek ígérkező választókerületet mutatunk be a KecsUP-on. Első írásunkban a 2. számú körzetet, Hetényegyházát és Ménteleket vettük szemügyre: sehol másutt nincs annyi jelölt, mint ott. Második cikkünkben a 6. számú kerülettel foglalkoztunk, ahol négy kihívója van – köztük egy kormánypárti – a jelenlegi ellenzéki képviselőnek. Megnéztük a 7. számút is, amely a Vacsi közt, a Bethlenvárost és a szétszabdalt Belváros egy részét foglalja magában. Most pedig a 8. egyéni választókerületet járjuk körül, amihez a városközpont másik felén túl az Árpádváros és a Rákócziváros tartozik.

Mindent vagy semmit?

2019-ben a kecskeméti Fidesz-KDNP a 2010-es és a 2014-es önmagához képest jelentősen visszaesett, amikor az összesen 14 egyéni választókerületből hatot elvesztett. A Belváros volt az egyike a hat győztes körzetnek, ahol az akkor együttműködő öt ellenzéki párt (Jobbik, MSZP, DK, Momentum, LMP) a Szövetség a Hírös Városért Egyesülettel összefogva Király Józsefet támogatta, aki – mióta 1998 óta minden választáson megmérettette magát – először nyert egyéni mandátumot. A szocialista politikus a pozícióját 2024-ben úgy őrizné meg, hogy az egykori városépítő, Kada Elek polgármester faragott székébe is beülne, amiben 2014 óta Szemereyné Pataki Klaudia foglal helyet. Király az esélyeit tekintve eddig bizakodó hangot ütött meg a kampányában, ám ha nem alakul minden a tervei szerin, az akár politikai pályája végét is jelentheti. Ha nem nyer valamelyik párharcában a kipróbált politikus, akkor vigaszágon sem maradhat képviselő, mert nem szerepel a Szövetség kompenzációs listáján.

A Halasi út melletti Szabó Kálmán utcai és a Rávágy téri blokkok a 8. választókerületben / Fotó: kecsup.hu

Szappanos Benedek a Fidesz-KDNP jelöltje, aki nem gondolta még április közepén sem, hogy jelöltként kell képviselnie a kormánypártokat, most mégis azt várja tőle a Fidesz, hogy revansot vegyen az öt évvel ezelőtti fiaskóért. A Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató helyettese néhány nappal az ajánlásgyűjtés előtt lépett Tihanics Tibor „jelölt-jelölt” helyére, aki maga jelezte Szemereyné Pataki Klaudiának, hogy mégsem kíván indulni a választáson. A visszalépés okát a fideszes politikusok nem kívánták a KecsUP-pal megosztani, más forrásból viszont úgy tudjuk, hogy Tihanics birkózó edző személye ellen többen is erkölcsi kifogásukat emelték, magatartása miatt sportolók és szülők is többször panasszal éltek vele szemben.

Szappanos és Király kiélezettnek ígérkező összecsapását azonban több körülmény is befolyásolhatja. Az egyik Magyar Péter emelkedő népszerűsége, ez akár mindkét jelölttől vehet el szavazatokat. Egyfelől otthon tarthatja az elbizonytalanodott Fidesz szavazók egy részét – mint az történt öt évvel ezelőtt, amikor kirobbant az egykori fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt szexbotránya. Kecskeméti fideszes politikusok közül többen ezzel kötötték össze az előző önkormányzati választás rossz szereplését. Megelőzendő, hogy megismétlődjön a 2019-es fiaskó, Orbán Viktor pártja Kecskeméten is fokozott mozgósításba kezdett. Helyi kormánypárti forrásunk szerint választókerületenként arányosan 1200-1500 mozgósítható kontakttal indulnak neki a jövő vasárnapi választásnak. Azzal számolnak, ha ennyi biztos fideszes szavazót  sikerül szavazásra bírni, akkor nyerhető egy-egy körzet, köztük a belvárosi is. Kecskemét 8. számú egyéni választókerületben 2024. jűnius 9-én a választásra jogosultak aktuális száma: 6161.

Királyra nézve is veszélyt jelenthet Magyar Péter kommunikációja, aki megpróbálja összemosni a DK-át és Orbán Viktort, és ez a kecskeméti politikusra azért lehet hatással, mert a szavazólapon a neve mellet Gyurcsány Ferenc pártjának a logója is szerepel a Szövetségé mellett. A vizuális elemek befolyásán túl is kiszámíthatatlan, hogy aki az EP-listán a Tisza Pártra szavaz, az vajon melyik helyi ellenzéki jelölt mellé húzza az X-et.

Ezt ki is használná a körzet további három indulója:

Kordik Szabolcs (Kétfarkú Kutya Párt),

Tóth Imre (Mi Hazánk) és

Dávid Dolli (Civil Összefogás Városunkért Egyesület).

Amit az ellenzéki pártoknak tehát sikerült 2019-ben megvalósítaniuk, az egységet, ennek a hiánya most a Fidesznek kedvezhet. Király Józsefnek további fájó pont az is, hogy egykori párttársa és volt szoros szövetségese, Dobos József kivált 2023. augusztusban a Szövetségből és az MSZP-ből is – majd megalakította a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet. Koordinációra kettejük között semmilyen formában nem került sor, Dobos ugyanis nem csak egyéniben indított ellenjelöltet Királlyal szemben, hanem még saját polgármester-jelöltet is állított, Klinger Ádám András személyében.

Szétszabdalt Belváros, torzó választókerületek

Míg a polgári házas Bocskai utcában lakók a 8. körzet jelöltjei közül választhatnak, addig a szomszédos Nagykőrösi és Budai utca lakói már nem, ők ugyanis a 7. kerület indulói közül szemezgethetnek. A Gyenes Mihály téren, a Halasi úti felüljáró melletti sorházakban vagy a volt KTE pályával szemben élők szintén a 8. számú körzet képviselőjelöltjei közül, de a főtéri hatemeletes Lordok társasház tulajdonosai már a tőlük légvonalban 2,5 kilométerre fekvő Vacsihegy kertesházaiban élőkkel voksolnak közösen.

Citromsárga: 8. evk., lila: 7. evk (Vacsi köz-Bethlenváros és a Belváros egy része) Forrás: kecskemet.hu

A választókerületek átrajzolása akár a választás végeredményét is erőteljesen befolyásolhatja. A határok mozgatása önmagában még nem jelent biztos győzelmet a hatalmon lévőknek, azonban kiskaput nyit arra, hogy egy tisztán kormánypárti vagy ellenzéki körzetet bizonytalan kimenetelűvé, billegővé alakítsanak. A gerrymandering olyan eszköz, amivel a választókerületeket e célból módosítják: például nem veszik figyelembe a kialakításukkor a településszerkezeti, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokat. Ez történt a 7. egyéni választókerületben és a 8. számúban is, ennek eredményeként jöttek létre torzó körzetek. Tisztán belvárosi egyéni választókerülete mára nincs Kecskemétnek.

A 8. egyéni választókerület magába öleli a Gyenes Mihály és a Deák Ferenc tereket, a Rákóczi utat, a Batthyány utcát, a Vörösmarty utcát a Katona József színházig. Továbbá a Rákóczivárost, az Árpádvárost, és a Halasi út melletti súlyos szociális problémákkal küzdő Szabó Kálmán utcát és a Rávágy téri blokkokat is.

Évtizedenként váltunk? – előző választások eredményei

Király József a jelenlegi jelöltek közül az egyetlen, aki többször is jelöltette már magát a Belvárosban. 2019-ig minden választáson veszített a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben, de öt évvel ezelőtt, 1254 szavazattal legyőzte a városrész kormánypárti képviselőjét, Hörcsök Imrét (1081) és a független Horváth Sándort (214). 1998-ban vett részt először jelöltként választáson, ekkor még nem az MSZP képviseletében, hanem egy lokális egyesületében, a Szövetség az Európai Kecskemétértben (SZEK) a Hunyadivárosban. 2002-ben is így és itt indult, de mandátumot ekkor sem szerzett. 2006-ban még utoljára megpróbálkozott a Hunyadivárosban, de már az MSZP-SZDSZ nevében – végül 230 szavazattal kapott ki a Fidesz képviselőjétől.

2010-ben szemelte ki magának a Belvárost, de a négy jelölt közül ismét csak a második helyen (536) végzett a fideszes Vörösmarty Attila (1393) mögött, megelőzve az LMP és a Munkáspárt politikusait – először ekkor nyert listáról mandátumot. Király József ezen a választáson a polgármesteri székért is a rajthoz állt, de a bal- és jobboldali polgármester-jelöltek közti versenyben csaknem 17 ezer szavazat különbséggel alulmaradt (6094) Zombor Gáborral (23 085) szemben.

Hasonló cikkünk:  Két új kecskeméti polgármesterjelölt - bővülhet még a számuk

2014-ben öten indultak, a Fidesz-KDNP Vörösmarty Attila helyett Hörcsök Imrét indította, aki csaknem 500 vokssal (959) győzte le Király Józsefet (487). Rajtuk kívül jelöltet állított a DK, a Jobbik és az LMP, utóbbi színeiben Vancsura Istvánt (128), aki 2019-ben már momentumosként az ötpárti Szövetség listájáról jutott a városi közgyűlésbe – néhány héttel ezelőtt azonban visszalépett az idei jelöltségtől hangos belső konfliktusok közepette.

Mik a legnagyobb kihívások a városközpontban?

  • A leromlott úthálózat, mint például a Bethlen körút és Rákóczi út.
  • A forgalomvonzó létesítmények: az itt található körülbelül 16-18 ezer munkahely miatt a gyűjtőút-hálózat az elmúlt 10-15 évben zsúfolttá vált, amely állandó forgalmi torlódásokat okoz a munkakezdéshez és záráshoz kötődő időszakokban.
  • Tabunak számít a döntéshozók körében a főként autós közlekedést kiszolgáló kiskörút forgalmi szerepének és a Belváros parkolási helyzetének átszervezése. Csak kommunikációban jelenik meg a „lágy” közlekedési módok – kerékpár, gyaloglás, e-bike – előtérbe helyezése, valamint a zöldfelület növelése a gyakorlatban nem.
  • A Kápolna utca, ahogyan a Kőhíd utca is (4. számú választókörzet), keresztmetszeti adottságai nem képesek kielégíteni a nagy forgalmi igényű Széchenyiváros-Belváros kapcsolatot, ami ugyancsak felveti a belvárosi forgalomcsillapítás átgondolásának szükségességét.
  • A központ közelében fekvő értékes lakótömbök rehabilitációja,– ez utóbbi igaz az egész választókerületre.
  • Számos értékes városi tulajdonban álló üzlet áll üresen, például a volt Liberté Kávéház vagy a volt Szigma áruház, amiket hasznosítani kellene.
  • Nyilvános illemhely a központban.

Hogyan kampányolnak a jelöltek a 8. körzetben?

Kecskemét villanyoszlopait a jelöltek a saját arcképes plakátjaikkal már hetekkel ezelőtt beterítették. Közülük is az elsők között volt Dávid Dolli (Civil Összefogás Városunkért Egyesület), aki közösségi oldalán azonban nem mondható aktívnak – utolsó bejegyzését május elején posztolta. Körzeti nővérként dolgozik, ezért munkája révén sokan ismerhetik, aki a jelölti bemutatkozóján kiemelte a városban tapasztalható egyre súlyosabb drogproblémát, az egyre több elhanyagolt területet. Jelölőszervezetének húzó vezetője Dobos József önkormányzati képviselő, aki a 6. körzetben nem csak újrázna, de egy kompenzációs listás helyre is számít.

A kiskörút az autós közlekedést szolgálja ki Kecskemét városközpontjában / Fotó: kecsup.hu

A Mi Hazánk jelöltje, Tóth Imre eddig nem aktiválta magát a választási kampányban, sem utcai plakátokon, sem a közösségi médiában nem találkoztunk a nevével. A nemzeti radikális párt 2019-ben nem tudott kellő számú jelöltet indítani, ezért kompenzációs listát sem állíthatott, 2024-ben viszont mind a 14 körzetben képviselteti magát, és polgármester-jelöltet is indított, Hódi Zsuzsannát. Ugyan nem aktívak a Belvárosban, de a párt országos támogatottságára alapozva ők is abban bíznak, hogy egy, de akár két listás mandátummal bejutnak új szereplőként a városi közgyűlésbe.

A Kétfarkú Kutya Párt, ahogyan országosan, úgy helyben is azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tükröt tart a politika elé, és ahelyett, hogy beszálltak volna a mocsárharcba, passzivistáik parodikus és szellemes akciókat szerveztek. 2024-ben sem szakítottak ezzel, de a „viccpárt” nagyobb célt jelölt ki maga elé – úgy döntöttek, hiába tágasabb az utcán akciózni, volna mit megmutatniuk Kecskemétből a szűkebb képviselő-testületben is. Kordik Szabolcs 2017 óta vesz részt a Kutyapárt megmozdulásaiban, jelszava szerint a kutyapártiak igyekszenek „négyszínt vinni a helyi szürkeségbe!” A 2022-es országgyűlési választáson és ugyanabban az évben tartott időközi választáson már volt jelölt, most pedig  összesen 10 jelöltjével együtt arra készül, hogy a kecskeméti közgyűlésben az MKKP képviseletében először beüljön a politikusok sorába.

Fotó: kecsup.hu

Az egyéni mandátum sorsa Király József és Szappanos Benedek között dőlhet el, akit a kecskemétiek eddig a borkultúra szakértőjeként és a TIT munkatársaként ismerhettek. A Fidesz-KDNP jelöltje láthatóan nem készült arra még április közepén sem, hogy politikai pályára lép, legalábbis a személyes közösségi oldala szerint, ahol addig politikai tartalmakat nem osztott meg, ellenben annál több zenével és borral kapcsolatos bejegyzést. Április 22-én posztolta a magánprofilja alatt a  politikusi oldalának a linkjét, jelezve azt, hogy mostantól új feladatot vállal. Azóta különböző megnyitókra jár fideszes politikusok társaságában, megtekintette, hogyan halad a Luca kút és környékének a felújítása, és milyen spárgát szedni, majd mézet és fagylaltot kóstolni, és azt is megüzente, hogy az évek óta felújításra váró Széchenyi téri buszpályaudvarnak őszre el kell készülnie. És nem maradhatott el a közös fotó Orbán Viktorral, amikor a miniszterelnök Kecskemétre látogatott május közepén. Arról, hogy mit fejlesztene, ha képviselővé választanák, részletes programot nem közölt a Facebook oldalán.

Király József és Szappanos Benedek választási plakát küzdelme / Fotó: kecsup.hu

Az építészmérnök Király József, amikor nem politizál, vállalkozóként dolgozik és szabad idejében több társadalmi és civil szervezetben is részt vesz. Politikus társaihoz hasonlóan ő is rendezvényről rendezvényre jár. Nemrégen a Városszépítő Egyesülettel Bugacon fordult meg; minap a Magyar Hősök Napja megemlékezésén tisztelgett; majd az Árpádvárosban tekintette meg a legszebb lakótelepi kiskerteket. Király kampánya kétirányú, egyszerre zajlik a választókörzetben, ahol 2019 óta képviselő, és a polgármesterségért, aminek érdekében a Szövetség-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd polgármester-jelöltje 12 pontos programját igyekszik minél többekhez eljuttatni.

És mit gondolnak a választók? 

 

A jelöltek tervei, ígéretei

Az öt jelöltnek az alábbi két kérdést küldtük emailben, pár mondatos választ kérve: 1) Ha megválasztanák, mit tartana a három legfontosabb elvégzendő feladatnak a körzetben? 2) Miként látja az esélyeit? Vetélytársai közül kire tekint legnagyobb riválisként?

Szappanos Benedek (Fidesz-KDNP) kivételével mindenki válaszolt, ezeket közöljük az alábbiakban, abban a sorrendben, ahogyan a jelöltek a szavazólapon fognak szerepelni június 9-én.

Dávid Dolli (Civil Összefogás Városunkért Egyesület).

  • 1) Célom javítani a közlekedési problémákon, az utak és a járdák minőségén. Valódi zöldhullám megvalósításával lehetne csökkenteni a forgalmat, a zajszintet, illetve a károsanyag kibocsátást. A gyalogátkelők biztonságosabbá tétele, irány fénnyel való megvilágítása. A közvilágítás jobbá tétele. Járőrszolgálat megszervezése. Nemcsak megépítenünk kell a parkokat, hanem azokat rendben, tisztán is kell tartani. Szükség van nyilvános WC-k építésére. A megígért árpádvárosi kutyafuttató megvalósítása. Szakemberek bevonásával és drogprevenciós előadások tartásával képzelem el az egyre szaporodó drogproblémák és a hajléktalanság kérdésének kezelését.

Király József (Szövetség a Hírös Városért Egyesület):

  • 1) A választókörzetben lévő utak és járdák, parkolók ütemezett rendbehozatala: az utaknál és járdák találkozásánál az akadálymentesítés (ez a kerékpárosoknak is fontos), toldozás-foldozás helyett komplex felújítással, a parkolóknál pedig egyenes burkolat felfestéssel. A zöldfelületek, parkok folyamatos gondozása, tisztántartása, a közterületekkel együtt, a hiányzó fák soron kívüli pótlása, kutyafuttató kialakítása. Megfelelő világítás biztosítása az egész választókerületben, fokozottan a gyalogátkelőhelyeknél.
  • 2) A 8. számú körzet megválasztott képviselőjeként az elmúlt négy és fél évben folyamatosan dolgoztam választóim érdekében, ezért bízom benne, hogy újraválasztanak. A vetélytársaim választókerületi programját, valamint közéleti tevékenységüket a kerületet illetően nem ismerem, ezért nem kívánok senkit legnagyobb riválisként kiemelni.

Tóth Imre (Mi Hazánk):

  • 1) Utak, járdák javítása, közvilágítás fejlesztése, kiemelten a gyalogátkelő helyeken. Belvárosban nincs kutyafuttató, erre nagy igény van. Közösségépítés, ennek érdekében például a szabad területeken közösségi kertek létrehozása, de egyéb közösségi programok szervezése is, természetesen az itt élők bevonásával.
  • 2) Bárkit írhatnék, nincs jelentősége, döntsön a lakosság.

Kordik Szabolcs (Kétfarkú Kutya Párt):

  • 1) Zöldfelületek növelése, ami egyúttal élettér is. A gyümölcsfa is hasznos, beporzó rovarok és a madarak számára. Kutyafuttató az Árpádvárosban. Mélygarázs építése a jelenlegi parkoló káosz helyett. Az iskoláknál: KISS&GO. A kiskörút rekonstrukciója és kerékpáros baráttá alakítása. A buszközpont megszüntetése, mert értelmetlen a városközpontban egy pályaudvar. Rákóczi út rehabilitáció: megkeresni a felelősét a hanyag és drága kivitelezésű útnak. A Technika házában ismét legyenek zenei programok. A Nagytemplom állványzatának zarándokhellyé nyilvánítása, és talán az itt tartott búcsúk bevételéből be lehetne fejezni a felújítást, mert jelenleg úgy tűnik, az Isten pénze sem elég rá.
  • 2) Most van a legnagyobb esélyem nyerni, hiszen eddig nem indultam. 🙂 Általában a választóink 100 százaléka ránk szavaz, ez elég stabil alapnak számít. Bizonyára rengeteg hasznos terve van a többi jelöltnek is, megválasztásom esetén örömmel fogadom az ötleteiket, hiszen a város érdeke a fontos.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...