fbpx

FRISS HÍREK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

- Advertisement -

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten – mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr ezredes, kecskeméti kapitányságvezető a 2023-as év beszámolója kapcsán. A dokumentumban az is olvasható, hogy a városban 5 ezer lakosra jut 1 járőr, napszakonként 2-3 gépkocsis egységet tudnak kiküldeni az utcákra. A rendőrség megyei létszámproblémáiról Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője tett fel kérdéseket nemrég a Parlamentben.

„Ígéretet tettünk arra, hogy egy nagy toborzómunkát végzünk, természetesen ebbe besegített a többi kapitányság is. Ennek eredményeképpen húsz fő kezdi meg a szolgálatát augusztus 1-jén Kecskemét városában. Így, ami korábban probléma volt, a járőr létszámhelyzet, ez valójában így nagyrészt megoldódik. Természetesen folyamatosan várjuk a kollégákat, jelenleg is folyamatban vannak áthelyezések, más kapitányságról, igyekszünk feltölteni a helyeinket is, ami most már reméljük, hogy egyre kevesebb” – mondta el a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Timafalvi László ezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője. Ő egy éve, egész pontosan 2023. június 1-étől tölti be ezt a tisztet (korábban Kiskunfélegyháza rendőrkapitánya volt), miután a korábbi vezető, Kerti István alezredes kérte nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését.

A rendőri létszám kecskeméti javulásáról Timafalvi László a tavalyi évre vonatkozó beszámolója kapcsán tett említést. Kiemelte azt is, hogy létrejött egy „gyorsreagálású” alosztály, hogy „a nap 24 órájában, a bejelentések után az azonnali intézkedéseket megtegye” a helyszínre vonulva. A kapitány szerint ez az intézkedés és új egység eredményes volt, „nagyon jó ötlet” volt ez az átalakítás.

Az ezredes szerint a kábítószer-terjesztőkkel szembeni is sikeresen lép fel a rendőrség Kecskeméten, idén is, bár ez „egy hosszadalmas tevékenység, és nagyon megalapozottan kell ebben eljárni”. Mindenesetre kijelentette, mindent megtesznek, hogy Kecskemétet megtisztítsák a dílerektől, és hogy „ne legyen kínálat a meglévő keresletre – ezt ígérni tudom önöknek” – mondta a közgyűlés tagjainak. Dobos József (független) ezzel kapcsolatban kérte is a kapitányt, hogy a Zsinór utcára és környékére kiemelten figyeljenek.

Egy 2023-as elfogás:

Néhány érdekesség a beszámolóból (összevetve a 2022-es adattal):

  • A Kecskeméten ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 2442 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékos növekedés, de mondjuk a 2010-es több mint 5500-hoz képest jóval kedvezőbb a helyzet.
  • A legtöbb ismét a lopás volt, 923-at regisztráltak (2022-ben 1013-at), ez az összes bűncselekmény közel 38 százaléka.
  • A 2015-ös negatív csúcshoz (471) képest több mint hatodára csökkent a lakásbetörések száma, 76-ot követtek el tavaly (2022-ben 87-et).
  • Az autólopások a jelek szerint „kezdenek kimenni a divatból”, 2013-ban még 75 volt, tavaly már csak 8 (2022-ben 10).
  • Zárt gépjármű feltörés 45 volt (2022-ben 56).
  • Kevesebb volt a rongálás is: 66 került a statisztikába (2022-ben 82).
  • Két és félszeresére nőtt viszont a rablások száma, míg 2022-ben 8 volt, tavaly 20.
  • Több volt a garázdaság is, közel 10 százalékkal emelkedett a számuk: a 2022-es 67-ről 74-re.
  • A testi sértések (76), ezen belül a súlyos testi sértése (32) viszonylag magas száma „a társadalomban érzékelhető frusztrációból fakadó agresszió megnyilvánulásai” – jegyzi meg a kapitány a beszámolóban, hozzétéve, hogy a testi sértések száma évek óta csökkenő tendenciát jelez.
  • Aggasztó tendenciát mutatnak viszont a csalások: 2022-ben még „csak” 243 volt, tavaly már 376. A csalások a rendőrkapitány szerint jellemzően a kibertérbe helyeződtek át, az elkövetők változatos módszereket találnak ki, melyekkel megszerzik a sértett bankszámlájának adatait és onnan stróman (pénzmosó) számlákra utalnak át pénzösszegeket.
  • A bűnügyi helyzet az elmúlt évtizedet tekintve összességében javulást mutatott. 2012-ben 26,9 százalék volt a nyomozáseredményességi mutató a Kecskeméti Rendőrkapitányságon, tavaly 68,6 százalék (2022-ben 63,9 százalék).
  • A személyi sérüléses balesetek száma 7 százalékkal nőtt 2021-hez képest, 265 volt, ebből 10 halálos.
  • A Járőr-és Őrszolgálati Alosztály létszáma decemberben 24 fő volt, ami azt jelenti, hogy 5 ezer főre jut 1 rendőr. A járőrök leterheltségét jól jelzi, hogy szolgálatonként a bejelentésekre történő intézkedések száma 45-60 körül mozgott. Napszakonként az alosztály 2-4 fővel látta el a szolgálatot, őket egészítették ki 2-2 fővel a körzeti megbízottak: „a létszám optimális esetben napszakonként 2, esetenként 3 szolgálati gépkocsizó egység kiindítására teremtett lehetőséget”.

Bács-Kiskun vármegyei problémák

„Miért várják a rendőrség összeomlását?” címmel tett fel nemrég írásbeli kérdést Szabadi István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszternek.

Hasonló cikkünk:  Csütörtökön kezdődik a CityRocks-KecskemétRocks Fesztivál

Mint leírta, a Mi Hazánk anonim bejelentő felületére „a Magyar Rendőrség végrehajtói állománya elkeserítő helyzetéről” érkezett bejelentés, amely konkrét példákkal támasztja alá, hogy a rendőrség működése az összeomlás szélén áll, létszáma történelmi mélyponton van, amit azzal igyekeznek a Belügyminisztériumban elfedni, hogy a közalkalmazottakat is állományba vették.

Szabadi szerint a szerződéses határvadászok szintén csak a statisztikában mutatnak jól, mert tapasztalattal, idegennyelv-ismerettel nem rendelkeznek. „(…) többen közölük a saját nevüket sem tudják helyesen leírni, ennek ellenére a vizsgákon előre kitöltött sikeres bizonyítványokat vesznek át, a kettes érdemjegyhez elég csak megjelenniük. A vezetők közül, aki ezt számon merte kérni, azóta már alacsonyabb beosztásban lát el szolgálatot. A létszámhiány az alacsony fizetésekre vezethető vissza. Egy kezdő őrmester a bérminimumot keresi, emiatt a rendőri pálya nem vonzó a fiatalok számára, ami a meglévő személyi állomány óriási leterheltségével jár” – írta a Mi Hazánk politikusa, aki néhány konkrét példát is hozott a létszámhiányra, jórészt Bács-Kiskun megyéből – mi most ezeket soroljuk fel:

  • A Kecskeméti Rendőrkapitányságon már annyi rendőr sincs, hogy a bejelentésekre reagáljanak, ezért a Lajosmizsei, Kiskunfélegyházi és Kiskunhalasi Rendőrőrsről járnak át már egy éve napi szinten Kecskemétre dolgozni (megjegyzés: Félegyházán és Halason rendőrkapitányság van, nem rendőrőrs).
  • A Jánoshalma Rendőrőrsön éjszakás szolgálatában havonta többször egy fő fiatal hölgy ad járőrszolgálatot.
  • Kiskunhalason és környékén – szintén havonta többször – a szolgálatot egy rendőrpáros látja el.
  • A baleseti helyszínelők létszáma az elégséges alatt van. A Kecskeméti Rendőrkapitányságon a helyszínelőnek sokszor egyszerre három vagy több helyszínen kellene lennie, ezért a környező kapitányságok helyszínelői segítenek be. A helyzetet jól mutatja, hogy egy kelebiai helyszínre kiskőrösi baleseti helyszínelőnek kellett kivonulnia, ami több mint 70 km-es távolságot jelent.
  • Kunszentmiklós Rendőrkapitányságon sokszor egy fő szolgálatirányító lát el szolgálatot és polgárőr lát el jobb híján „rendőri” feladatokat.
  • Bács-Kiskun vármegyében rekordot dönt a leszerelő rendőrök száma.
  • A rendőr-főkapitányság csak a Majsa Autó Kft.-nek több mint 200 millió forinttal tartozik.

A téma kapcsán megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, reagálást, cáfolatot vagy megerősítést, nyilatkozatot, tájékoztatást kérve a fentiekre. A következő rövid választ kaptuk: „a rendőrség Bács-Kiskun Vármegyében a szükséges létszámmal, a hatályos jogszabályoknak megfelelően látja el feladatait”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...