fbpx

FRISS HÍREK

Személyre igazított törvénykezés – Jön a Lex Szemereyné?

- Advertisement -

Hol vannak már azok az idők, amikor Deutsch Tamás addig nem lehetett sportminiszter, ameddig le nem államvizsgázott!? Ilyesmi ma már nem okoz fejtörést a Fidesznek. Egy ideje számtalan Lex XY-ról tudunk. Vagyis olyan törvénykezésről, amellyel a jogszabályokat bizonyos személyekhez igazítják, hogy azokat pozícióba lehessen hozni vagy abban tartani.

Itt volt legutóbb a Lex Rácz Zsófia. „Az ifjúságügyért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető” felsőfokú végzettség nélkül, akinek a „feladatkörébe tartozik az ifjúságüggyel kapcsolatos feladatok ellátása.” Így módosítottak az addigi jogszabályon, így elhárult az akadály a 22 éves joghallgató elől, hogy helyettes államtitkár legyen.

Korábban a fideszes Borkai Zsolt is csak jogszabályi segítséggel maradhatott Győr polgármestere 2010-ben. Akkor született egy törvényjavaslat, amely szerint a volt katonák, rendőrök leszerelésük után öt évig nem lehetnek jelöltek. Mivel Borkai 2006-ig egy katonai iskolát vezetett, végül miatta szűkítették ötről három évre az időkorlátot – emlékeztetett a Népszava a történtekre.

A Civilhetes pár éve egy hosszú listát közölt ilyen Lexekről. Bemutatva, hogy „miként alakította saját és barátai érdekei szerint a magyar jogrendet az Orbán-kormány 2010 óta.

Jön a Lex Szemereyné?

Bár Kecskemét polgármestere viszonylag jelentéktelen az országos politikában, férje révén mégiscsak Matolcsy Györgyhöz kötik szálak, és a Mercedes gyár városát vezeti. Miután összeférhetetlenségi aggálya, ha máshogyan nem is, de a KecsUP, Bodrozsán Alexandra és Szél Bernadett okán eljutott a megyei kormánymegbízotthoz (és ezáltal kormányzati szintre is), nem kizárt, hogy a kormányzat éppen az ő megmentése érdekében módosítana jogszabályt. Hiszen neki éppen kapóra jönne a változtatást.

Vagyis azt a törvényt módosítanák, amely alapján a fővárosi kormánymegbízott arról beszélt, hogy ellenzéki városvezetők törvénytelenül vesznek fel két helyről fizetést. Ekkor írtuk meg, miután kiderült a vagyonnyilatkozatokból, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesternek is van felügyelőbizottsági tagsága, amelyért havi fizetést kapnak, hogy a fővárosi kormánymegbízott nyilatkozata alapján veszélyben lehetnek.

Most még így néz ki a helyi önkormányzatokról szóló törvény ide vonatkozó szakasza:

Ezt egészítenék ki egy d) ponttal, amely így szólna:

a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagja vagy vagyonellenőre”

Vagyis újabb kivételek lennének a fentiek az a), b) és c) pontokon túl, tehát ilyen jellegű munkát vállalhatnának a polgármesterek, mást nem.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

A polgármester az összeférhetetlenségi aggályáról azt mondta, hogy nem tud semmilyen vizsgálatról, amely az ő ügyéről szólna, és tudomása sincs arról, hogy összeférhetetlen lenne. A megyei kormányhivatal pedig több, mint egy hónapja nem tudott állást foglalni abban, hogy összeférhetetlen-e a polgármesternek a két munkája és két fizetése ugyanazon törvény alapján, amely alapján ezt állította több fővárosi városvezetőről az ottani kormánymegbízott. Erről Szél Bernadett országgyűlési képviselő is tudakozódott, és éppen tegnap posztolta, hogy bár választ nem kapott, de a fentebb taglalt törvényjavaslatot elküdték neki. Ez egyértelművé teszi, ha elfogadják (erre jó esély van), hogy például Kecskemét polgármestere a jövőben minden aggály nélkül felveheti az 1 milliós fizetését polgármesterként és a Neumann János Egyetemért Alapítványnál is az 1,6 milliós fizetését a felügyelőbizottsági tagságért.

Ezzel pedig jogos a kérdés, hogy amennyiben ezután teszik bele a törvénybe a fenti részt, akkor most még valóban összeférhetetlen a polgármester két munkája és két fizetése? A logika szerint így van. Hiszen ha a törvény betűi szerint most sincsen ezzel probléma, akkor nem kellene megváltoztatni a jogszabályt.

Korábban a polgármester saját férjével került összeférhetetlen helyzetbe azért, mert az egyetemet működtető alapítványnál felügyelőbizotségot vállalt, ez az alapítvány pedig tulajdonosa lett a KEDO Zrt.-nek, amelynek Szemerey Szabolcs volt a vezérigazgatója. Ezt az összeférhetetlenséget úgy oldották fel, hogy a férje lemondott a vezérigazgatóságról.

Szeberényi aloplgármester estében marad az aggály

Az önkormányzati törvény módosításával csak a polgármester menekülne meg az aggályos jelzőtől (esetleg konkrétan az összeférhetetlen jelzőtől), Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester esetében továbbra is kérdéses, hogy törvényesen vállal-e egy vidéki cégnél felügyelőbizottsági tagságot is. A fővárosi kormánymegbízott ugyanis arról számolt be, hogy alpolgármesterekkel szemben is összeférhetetlenségi vizgálat idnult azért, mert két munkájuk és két fizetésük volt. Az ő helyzetére pedig nem vonatkozik a módosítás, mert egy cégnél vállalt FB tagságot, nem pedig közérdekű vagyonkezelő alapítványnál.

Húsvéti ajándék?

A törvényjavaslatot a kereszténydemokraták elnöke, Semjén Zsolt nyújtotta be, aki úgy érezte, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe előtt, nagycsütörtökön kell benyújtania egy olyan törvényjavaslat csomagot, amelynek egyik eleme mintegy húsvéti ajándékként biztosíthatja Kecskemét polgármesterét is arról, hogy megtarthassa mindkét fizetését.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...