fbpx
12.1 C
Kecskemét
2021. szeptember 21., kedd

FRISS HÍREK

Vancsura István: Nem törvénytelen a polgármester két fizetése

Vancsura István, a Szövetség momentumos képviselője kommentelt a polgármester összeférhetetlenségi aggályával kapcsolatos egyik cikkünkhöz. A képviselő azt írta egy felvetéshez, hogy

“a jogászi álláspont pártállástól függetlenül teljesen világos és egyértelmű, a polgármester esetében nincs szó semmilyen törvénysértésről.”

Majd később ezt megerősíti egy újabb kommentben Vancsura István, de ebben már a beadott törvénymódosítási javaslatot is érinti, amely megengedné a 3000 főnél népesebb települések polgármestereinek, hogy például egyetemeket működtető alapítványoknál kurátorok vagy felügyelőbizottsági tagok legyenek.

“Ha a státusz legalizálásáról lenne/ lett volna szó, akkor nyilvánvalóan nem 3000 fős települési létszám lenne a határ…, de még egyszer, ez esetben szó sincs jogsértő állapotról. Az etikai kérdések az más terület, nyilván ott is vannak pro és kontra érvek, én viszont most csak a fennálló jogi helyzetről írtam.”

Bodrozsán: Képviselőtársam a magánvéleményét írta le

Írja tehát Vancsura István a KecsUP kommentfelületén. Ezzel azonban saját párttársának, Bodrozsán Alexandrának mond ellent, aki néhány napja nem csupán összeférhetetlenségi aggályról beszél, hanem arról, hogy a törvénymódosítással egyértelműen elismerték, hogy eddig szabályszerűtlenül volt a polgármester felügyelőbizottsági tag a Neumann János Egyetemért Alapítványnál, és onnan szabályszerűtlenül vette fel a havi 1,6 millió forintos fizetését. Amelyről egyébként azt kérdezte Bodrozsán Alexandra a polgármestertől, hogy mikor akarja visszafizetni. A képviselő szerint párttársa a magánvéleményét hangoztatta.

“Vancsura István Facebook-kommentjében magánvéleményét fogalmazta meg, ami nem egyezik a Momentum hivatalos álláspontjával.”

Ezt válaszolta Bodrozsán Alexandra a KecsUP kérdésére. Arra is felelt nekünk, amit egy hozzászóló feszegetett ugyanennél a cikknél, hogy miért ő viszi ezt az ügyet.

“A Szemereyné Pataki Klaudia álláshalmozásával kapcsolatban a Szövetség február 12-én közleményt adott ki, melyben egyértelműen állást foglalt az 1,6 milliós havi díjazású felügyelőbizottsági pozícióval kapcsolatos problémákról. A Szövetség azóta számos más, kecskemétieket foglalkoztató kérdéssel foglalkozott, nekem pedig a tiszta közéletért a leghitelesebben küzdő Momentum Mozgalom politikusaként különösen fontos volt, hogy a polgármester álláshalmozásának témáját továbbvigyem. Ebbe azóta sikerült bevonnom Szél Bernadett parlamenti képviselőt, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltjét is, aki a személyre szabott lex Szemereyné tervezetére felhívta a figyelmemet.”

Itt olvasható az a szövetségi közlemény, amit említett a képviselő. Ebben azt írják, hogy erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy akár egyetlen fillért is felvegyen a polgármester az egyetemi alapítványi pozíciójáért. De ha már így tesz, és ráadásul a hivatalos átlagbér négyszeresét, akkor ajánlja fel jótékonysági célra. A Szövetség, amikor kiderült a polgármester alapítványi pozíciója, kifogásolta azt is, hogy erről előzetesen nem tájékoztatta a közgyűlés tagjait.

Hasonló cikkünk:  Visszafelé mutogat Kecskemét állapota miatt a polgármester
Hasonló cikkünk:  Ellenzéki előválasztás: Bodrozsán Alexandra és Király József mérkőzés a Bács 2-ben

Csakhogy, amennyiben valóban összeférhetetlen volt eddig a polgármester alapítványi pozíciója a városvezetői székkel, akkor ebből fizetése sem származhatott volna, tehát jótékonysági célra nem is ajánlhatja fel. Segítene, ha a Bács megyei kormányhivatal végre állást foglalna az ügyben, de ezt lassan másfél hónapja nem teszi. Mi arra várjuk a választ, hogy amennyiben a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja szerint, ottani városvezetők törvénytelenül vettek fel két helyről is fizetést, akkor ugyanezen törvény alapján mi a helyzet Kecskeméten.

Szövetség: A frakció tagjai tehetnek önálló politikai nyilatkozatokat

A Szövetség frakcióvezetője azt írta a KecsUP megkeresésére, hogy a törvénymódosítási javaslat új helyzetet teremtett, a frakció megvizsgálja ezt, és ez alapján foglal állást az ügyben. Ugyanakkor a következőket írta Szőkéné Kopping Rita frakcióvezető:

“A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának tagjai tehetnek önállóan politikai nyilatkozatokat maguk és pártjuk nevében. Képviselőtársam, Bodrozsán Alexandra, nem csak erkölcsileg tartotta aggályosnak a polgármester asszony tiszteletdíját. Mint helyi képviselő, a kormányhivatalt kérdezte az ügyről. Majd érdemi válasz híján, Szél Bernadett országgyűlési képviselőhöz fordult segítséget kérve. Ennek eredménye a beterjesztett törvénymódosító javaslat.

Sajnos ez az ügy messze nem csak Kecskemétről és Szemereyné Pataki Klaudiáról szól. Ez az egyetemeink elrablása közpénzen. Az már csak hab a tortán, hogy e mellett a kormánypárt, szintén közpénzen, kifizetőhelyként használja az egyetemeket működtető magánalapítványokat.”

Hasonló cikkünk:  Ellenzéki kampány a piacon, Hadházy Ákossal is

Áll a Szövetség frakcióvezetőjének levelében.

Vancsura: A hitelesség okán muszáj volt megszólalni

Vancsura Istvánt is megkerestük, hogy miért tartotta fontosnak, hogy nyilvánosan mondjon ellent saját párttársának.

Hasonló cikkünk:  Túl a 12 ezer követőn a KecsUP

“Politikai véleményként olyan sok mindent el lehetett volna mondani erről az ügyről. Az erkölcsi oldaláról. Hogy egy nagy város irányítása mellett belefér-e a polgármester idejébe a másik pozíció? Ha a város mindenképpen meg akart jelenni az egyetemi alapítványban, akkor esetleg a polgármester helyett valaki mást küldhetett volna. Egyet azonban nem lehet megtenni, ha hiteles akar maradni egy politikus. Posztot írni arról, hogy a polgármester törvényt sértett, anélkül, hogy szerepelt volna a törvényi hely az írásban, hogy mit is sértett meg. Ráadásul nem sértett törvényt a polgármeter, és úgy vélem, ezt – Momentum ide vagy oda-, muszáj volt megjegyeznem. Már csak azért is, mert egy kommentelő rákérdezett arra, hogy jogilag mi a helyzet, mivel erről még nem olvasott.” nyilatkozta a képviselő.

Vancsura István még annyit mondott, hogy részéről nem tartja túlzónak a havi 1,6 millió forintot, amit az egyetemet működtető alapítványtól kap a polgármester, hiszen nagy a felelősség és nagy a vagyon, amiért felelniük kell a felügyelőbizottság tagjainak.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...