fbpx

FRISS HÍREK

Bérlakás törvény: A nagylelkűség receptje

- Advertisement -

-vélemény-

Előkészületek

Végy egy fideszes képviselőt, lehetőleg ne a frontvonalból, az sem baj, ha a legtöbben nem is tudják ki ő. Ő adjon be egy javaslatot, várd meg miként reagál a közvélemény, és ami nagyon fontos: mit szólnak a sajátjaid hozzá, akik érintettek. Ha semmit, akkor tök jó, sikerült. Ha morognak, akkor még lehetünk nagylelkűek és a választott képviselőnek se nagy presztízsveszteség.

Az elkészítés

Böröcz László fideszes képviselő a közelmúltban adta be azt a tervezetet, amely szerint minden önkormányzatnak kötelezően el kellene adnia bérlakásait annak, aki éppen benne lakik, és ha ő kezdeményezi a megvásárlást. Ráadásul alapesetben a lakás értékének 30%-áért, de bizonyos tényezők ezt akár 10%-ra is mérsékelhetik, így néhány millióért lehetne Kecskeméten is sok száz lakás azoké, akik benne élnek.

Vagy másoké. Az ellenzék ugyanis attól tart, hogy sok esetben valójában végül fideszes vagy a NER-hez közeli befektetőkhöz kerülhetnek gombért önkormányzati lakások, miközben ezzel együtt az önkormányzatok vagyona megcsappan. Nem beszélve arról, hogy amennyiben nem marad bérlakás egy önkormányzat tulajdonában, hol húzhatja meg magát, akinek nincs pénze sajátra, és örül bármiyen bérleménynek.

De nemcsak az ellenzék támadta a javaslatot, hanem néhány fideszes, prominens polgármester is, akik szintén meglátták a tervezetben azt a veszélyt, amit az előbb utolsóként említettünk. Bár Kecskemét polgármestere nem ment neki nyilvánosan nagy elánnal a javaslatnak, egy közleményre mégis futotta, amelyben kifejtette, hogy nem lenne jó, ha úgy lenne, ahogy a tervezet szeretné. Adta ki azután a közleményt az udvari sajtónak, miután a KecsUP a tervezetről kérdezte. Mi persze nem kaptunk a közleményből még csak egy rossz minőségű másolatot sem. Az önkormányzati hírekből tájékozódók meg csak lestek, hogy mi ez itt beledobva a nagy semmibe, hiszen semmi előzményt nem olvastak korábban ezeken a felületeken. Miről beszél ugyan a polgármester? És miért csak akkor lesz ez téma a városházi harsonában, ha a polgármester is megszólal az ügyben? – teheti fel a kérdést az ártatlan olvasó.

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Szóval rágódtak rajta itt is, ott is. Közben jöttek konkrét nevek, akik meglehetősen jól járnának például Budapesten a várban, mert töredékéért megszerezhetnék a nem rossz helyen lévő bérelt lakásukat. A kecskeméti kötődésű Palkovics László miniszter; az 5-ös számú fideszes tagsági könyv tulajdonosa, a szélsőkormánypárti Bayer Zsolt; és az állami M1 csatorna egykori felügyelője, a kurvaanyázós egykori műsorvezető, a kétmillió Orbán-rajongót a Kossuth-térre vizionáló konferanszié, ma már csak Megafon-kedvenc patrióta, Rákay Philip. Esetleg Kálmán, kinek hogyan tetszik.

Miután a tervezetről tegnap a törvényhozás is tárgyalt, és ott is felvetődtek az aggályok, az már most biztosnak látszik, hogy úgy, ahogyan Böröcz képviselő eltervezte, nem valósul meg. Kizárólag azok az önkormányzati bérlakások lesznek érintettek, amelyek Budapest világörökségi részein vannak, például a várban. Azonnal megjegyezte ezek után a képviselő, hogy sem Bayer, sem Rákay nem veheti meg a lakását töredék áron, mert ahhoz benne kellene lakniuk 5 éve. Hogy végül is ez lesz-e majd a módosított javaslatban, az kiderül, de az idő addig sem áll meg, megy előre, így eltelik ez az 5 év az említett megmondóemberek esetén kb. 2,5 év múlva. Addig is ki kell bírniuk a havi 30-40 ezer forintos bérleti díjat – olvasható a HVG-n.

A végeredmény

Ha mindent jól csináltál, és követted a recept utasításait, akkor a folyamat végén egy kompromisszumra képes, jóságos, a kritákákat meghalló, és módosításra képes kormányt húzhatsz ki a sütőből. Bár az ellenzék szerint lopást készítettek elő, és a kis lopás is lopás, de azért eme gondolat alapján elmarad tehát akkor a nagy lopás, fellélegezhetnek az önkormányzatok, megnyugodhat a közvélemény, a bérlakásra várakozók is reménykedhetnek tovább, az a néhány haver meg majd megveheti később a lakását.

A kész ételt naranccsal tálaljuk, vendégeinknek angol nyelvlecke kupont adjunk ajándékba.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...