fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Vagyonnyilatkozatok: egy polgármester és öt alpolgármester

- Advertisement -

Sokan felkapták a fejüket egy évvel ezelőtt, amikor egy közérdekű adatigénylést követően kiadta a kecskeméti polgármesteri hivatal a városvezetők és képviselők vagyonnyilatkozatait, és abból az volt kiolvasható, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jobban keres a kecskeméti egyetemet működtető alapítvány felügyelőbizottságának tagjaként, mint polgármesterként. A polgármester azóta bejelentette, hogy jótékonysági célokra ajánlotta fel a havi bruttó 1,6 millió forintot.

A képviselőknek évente kell vagyonnyilatkozatot készíteniük, ami a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát hivatott szolgálni. A polgárok ugyanis joggal várják el, hogy az adójukból fizetett választott tisztviselők érdemben adjanak számot a vagyonuk eredetéről. Hogy ez mennyire pontos képet mutat arról, miként is élnek az érintettek, nagyon régóta zajlik a vita. A kecskeméti politikusoknak 2022. január 31-ig kellett leadniuk a vagyonnyilatkozataikat, amik egy közérdekű adatigénylést követően nyilvánosan is megtekinthetők. Most ezt összefoglaljuk, és mutatjuk mit mondanak a kecskeméti városvezetők anyagi helyzetükről.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterként továbbra is havi bruttó 1.043.600 forintot kap, amihez 150.000 Forint költségtérítés jár. A kecskeméti egyetem felügyelőbizottságának tagjaként nettó 1,1 millió forintot kap, amihez most oda írta, hogy jótékonysági célokra felajánlva. Két ingatlanban tulajdonrészes, egyikben 1/16, a másikban 1/2 arányban. Öröklés útján pedig valamivel nagyobb mint 3 hektár szántója van. Ami változás történt tavalyhoz képest, hogy 1 millióval megnőtt a banki hitele, tavaly 4,1 millió volt, jelenleg ez 5,1 millió. A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása pedig nullára csökkent az előző évi 6 millióról.

Hová tűnt Gaál József és Homoki Tamás alpolgármester?

A 2019 őszén megalakuló kecskeméti közgyűlés társadalmi megbízatású alpolgármesterekként bízta meg Dr. Homoki Tamást és Gaál Józsefet. Havi illetményüket is megállapították, ami bruttó 448.740 Forint, amihez jár még bruttó 67 ezer Forint költségtérítés. A társadalmi megbízatású alpolgármester dönthet úgy, hogy lemond a tiszteletdíjáról vagy annak meghatározott részéről, de erről a közgyűlés felé írásban nyilatkoznia kell. Lemondani nem mondtak le a tisztségükről, márcsak azért sem, mert a februári közgyűlésen aktívan jelen voltak. Vagyonnyilatkozatukban azonban még sincs feltüntetve, hogy alpolgármesterek és ezért mekkora díjat kapnak. (Az alpolgármesterekhez erről kérdést intéztünk, amint válaszolnak, közöljük portálunkon.)   

Gaál József alpolgármester a vagyonnyilatkozata szerint továbbra is 3 ingatlan tulajdonosa 1/2-1/2 arányban és egy Renault Megane tulajdonosa. Több, mint 15 millió forint összegben van befektetése, megtakarítása különféle jogcímeken, ami tavalyhoz képest 4 millióval nőtt. A Szimikron Kft. ügyvezetőjeként havi 700.000 forintot, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként havi 60 ezer forintot keres.

Hasonló cikkünk:  Módosították a műszaktervezést a Mercedes-gyárban, de a vállalat közlése szerint csak átmenetileg

Dr. Homoki Tamás alpolgármester vagyonnyilatkozata szerint a neve mellett 10 ingatlan szerepel különböző arányokban, amik között van egy családi ház, több kisebb lakás, szőlő és présház. Autója nincs. Van viszont 22,5 millió forint készpénze (tavaly 18,5 millió Forint volt). A pénzintézeti számlakövetelés rovatban összesen 59.300.000 forint számolható össze. Egyéni ügyvédként havi 500 ezer forintot keres. A Kecskemét Fejlődéséért Alapnál befektetési igazgatósági tagként havi 300 ezer forint a jövedelme.

Falu Györgynek beválhatott a Tesla, Engertné továbbra is a legpuritánabb alpolgármester

Vagyonnyilatkozata alapján Falu György alpolgármesternek továbbra is 2 ingatlanban van tulajdonrésze. Most is a 2021. januárban vásárolt Tesla Model 3 típusú elektromos autóval közlekedik. Van egy BMW motorja is, azt még 2020-ban vásárolta. A tartozása csökkent: pénzintézettel szemben 3 millió forinttal, magánszeméllyel szemben 6 millió forinttal tartozik. (Tavaly összesen ez 13,6 millió Forint volt.) Alpolgármesterként havi bruttó 896.000 forintot keres. Ingatlan bérbeadásból ehhez jön még havi 130 ezer forint.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesternek 5 ingatlan van a neve mellett eltérő tulajdoni hányadban. Ezek egy részét kiadja. Szeret olvasni, legalábbis ez derül ki abból, hogy közel 2100 könyve van. Gépjárműve nincs a nyilatkozat szerint, de mint közismert Mercedes szolgálati autóval közlekedik. Ha kell, akár kampányolni is megye vele. Befektetése, megtakarítása különböző címeken van, ezek mellett 5,2 millió forint tartozása van. Van egy üdülőhasználati joga is minden páros év 37. hetében. Alpolgármesterként 897.500 forint a havi jövedelme.

Kecskemét alpolgármesterei közül most is Engert Jakabné adta le a legszerényebb vagyonnyilatkozatot. Továbbra is egy lakás tulajdonosa 1/2 arányban és van egy garázsa. Itt parkol minden bizonnyal Chevrolet gyártmányú autója. Tavalyhoz képest 1,5 millió forinttal nőtt a készpénze, tartozása továbbra sincs. Alpolgármesterként 897.500 forintot keres havonta.

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...